Les ajudes ‘Fora de classe’ impulsen econòmicament 20 activitats socioculturals ideades per l’estudiantat de la Universitat

  • Information and Promotion Service for Students
  • January 25th, 2024
 
Representació de 'La celda 39' pel grup de teatre Improvisional, beneficiari de les ajudes Fora de classe
Representació de 'La celda 39' pel grup de teatre Improvisional, beneficiari de les ajudes Fora de classe

Un pòdcast, un disc, teatre, revistes, tallers, debats, congressos... En la primera concessió del curs 2023-2024 de les ajudes ‘Fora de classe’ per a la realització d’activitats socioculturals per part de l’estudiantat, una convocatòria que gestiona el Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants (Sedi), s’han concedit més de 28.000 euros als projectes seleccionats. En febrer, s’obrirà el període de sol·licituds del segon quadrimestre.

Estudiants a títol individual o en grup i col·lectius i associacions d’estudiants es beneficien de les ajudes econòmiques Fora de classe per dur a terme les activitats que els interessen i contribuir, d’aquesta manera, a la programació cultural de la Universitat de València.

Per exemple, el grup de teatre Improvisional ha obtingut una ajuda per representar obres escrites per estudiants (La celda 39, De Lucio, Círquica). El col·lectiu La Nostra Opció s’ha llançat a fer un pòdcast de temàtica universitària, on aborden temes que preocupen l’estudiantat, com l’allotjament o les pràctiques, i altres qüestions sobre la realitat social i cultural. El col·lectiu Arrels del canvi (Ecologisme per un futur) s’ha marcat com a objectiu promocionar el coneixement sobre la crisi ecosocial mitjançant debats i un taller creatiu i col·laboratiu. El Grup Línea de Fuga ha organitzat una taula redona de filosofia al voltant de l’obra de Deleuze i Guattari. I l’estudiant Xavier Olucha ha obtingut una ajuda per a l’enregistrament del disc Per una nova música urbana en català.  

També hi ha revistes entre els projectes seleccionats per la convocatòria Fora de classe del primer quadrimestre: Val/15, Quaderns de Poesia, impulsada per Marc Caballer; Revista Caldesa, del col·lectiu del mateix nom, i Revista de memòria històrica, un projecte del Col·lectiu Universidad Obrera.

Altres tipus d’activitats que han obtingut ajudes Fora de classe són els congressos i les jornades organitzats per estudiantat de la Universitat. Per exemple, el Col·lectiu d’Estudiants per la Faculta d’Economia Ètica (CEFDEE) organitzarà la Setmana de l’Ètica i el Concurs de Videocasos sobre Ètica Empresarial, sota el lema Empremta ètica: creant un món digital, verd i inclusiu. Han seleccionat alguns ODS per centrar la temàtica del projecte al voltant de la reducció de l’ús i la contaminació de l’aigua en processos productius, la fabricació sostenible i l’ús responsable de la intel·ligència artificial a les organitzacions i les empreses.

Per la seua banda, l’Associació d’Estudiants de Ciències Gastronòmiques impulsarà el seu VI Congrés a principis de març amb ponències, tallers, cates i taules rodones, per despertar l’interés en aquest sector professional i ampliar-lo a altres camps relacionats a la gastronomia. També obtenen ajuda el II Congrés: una mirada transversal de l’oci nocturn amb perspectiva de gènere, pel projecte presentat per l’estudiant Andrea Ruiz; la VII Jornada de Gestió de l’Esport: la indústria del fitness a examen, del Col·lectiu d’Estudiants Especialistes en Gestió de l’Esport; les IV Jornades de Recerca i Formació LGTBI+, del Col·lectiu Polymorfia; el XII Congrés d’Investigació Biomèdica (CIB 2024); el XIV Congrés d’Estudiants de Farmàcia, i el XI Congrés d’Estudiants de Nutrició Humana i Dietètica.

Finalment, han obtingut ajudes Fora de classe l’Associació d’Estudiants d’Emergències (AEMES), l’Associació valenciana d’estudiants de Medicina (AVEM), el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) i el Col·lectiu ACV Tirant lo Blanc.

Nou període de sol·licituds en febrer

Amb les ajudes Fora de classe es poden aconseguir fins a 2.500 euros, segons la puntuació obtinguda, per dur a terme activitats socioculturals. En febrer, s’obrirà un nou període de sol·licituds per a activitats que se celebren de l’1 d’abril al 31 d’octubre de 2024. A aquesta convocatòria poden presentar-se projectes que tinguen com a principal públic destinatari l’estudiantat de la Universitat de València i que estiguen dissenyats i executats per estudiants de la UV (de manera individual, en grups d’estudiants o com a associació o col·lectiu).

La convocatòria Fora de classe per a la realització d’activitats socioculturals és una iniciativa de la Delegació d’Estudiants, que gestiona el Sedi (Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants), que aposta per fomentar la participació de l’estudiantat en la programació sociocultural de la Universitat de València. Per això, es convida l’estudiantat a aportar propostes del seu interès i a implicar-se directament en totes les fases de l’organització de l’activitat. A més, tant en la fase de presentació de sol·licituds com en el desenvolupament de l’activitat, poden comptar amb l’assessorament del personal tècnic del Sedi.