Vanessa Paredes nomenada vicedegana d'Odontologia i Rubén Agustín vicedegà d'Ordenació Acadèmica per a Odontologia

  • June 20th, 2024
 
Imagen de la noticia

Després del nomenament d'Amparo Ruiz Saurí com a degana de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, el mes de febrer passat, Vanessa Paredes i Rubén Agustín van ser nomenats vicedegana d'Odontologia i vicedegà d'Ordenació Acadèmica per a Odontologia, respectivament.

Vanessa Paredes és llicenciada en Odontologia per la Universitat de València en 1996 amb Premi Extraordinari de Llicenciatura, doctora també amb Premi Extraordinari per la mateixa Universitat i Màster d'Ortodòncia per la Universitat Complutense de Madrid. En 2018 va ser la primera ortodoncista europea a rebre el premi ‘2018 CDABO Caso Report of the Year Award’; premi que atorga l'Associació Americana de Ortodoncistes, a més de tindre nombrosos premis nacionals atorgats per la Societat Espanyola d'Ortodòncia (SEDE). És autora de més de 80 articles indexats en l'àrea de l'Ortodòncia. Actualment, és professora titular del Departament d'Estomatologia de la Universitat de València, així com Codirectora del Postgrau d'Especialització en Ortodòncia 23a Edició gestionat per la Fundació Lluís Alcanyís.

  • Per què vas triar la carrera d'Odontologia?

En el meu cas, l'elecció de la carrera d'Odontologia va ser molt vocacional. La meua família va tindre una influència significativa en la meua decisió d'estudiar Odontologia. Créixer envoltada de metges em va permetre apreciar la gran importància de la salut i la cura dels pacients des de xicoteta. Encara que inicialment vaig considerar seguir els passos del meu pare en la pediatria, vaig descobrir la meua passió per l'odontologia a través d'experiències personals. Sí, va haver-hi un moment específic que va consolidar la meua decisió i va ser el moment d'experimentar el meu propi tractament d'ortodòncia d'adolescent, em va fascinar.

  • Com van ser els teus inicis, què destacaries?

Després d'acabar la carrera d'Odontologia, vaig realitzar el màster d'ortodòncia en la Universitat Complutense de Madrid. L'ortodòncia era l'especialitat que més m'agradava des que vaig començar la carrera a causa de la capacitat de corregir maloclusions i alinear dents per a millorar no sols la funció i l'oclusió, sinó a més aconseguir una bona estètica dental. M'encanta la precisió i la planificació meticulosa que requerix cada cas, així com l'oportunitat d'utilitzar tecnologies avançades com els alineadors transparents i els sistemes d'imatges 3D. La satisfacció de veure els resultats positius i la millora en la qualitat de vida dels pacients és increïblement gratificant. Record, que quan vaig acabar el màster, el mes següent, vaig començar a fer el Doctorat i col·laborar com a professora en el Grau en Odontologia i en el Màster d'Ortodòncia d'esta Universitat fins al dia de hui, passant per totes les figures de professorat.

  • Què destacaries de la teua activitat docent, relacionat amb el Màster d'Ortodòncia?

El Màster d'Ortodòncia de la Universitat de València és un dels millors màsters a nivell nacional i m'atreviria a dir que, a nivell internacional. Oferim no sols formació clínica de gran qualitat, sinó també formació en el camp de la investigació. L'estudiantat té accés a les tecnologies més modernes en el camp de l'ortodòncia, com a sistemes d'imatges 3D, alineadors transparents i programari de planificació digital estant capacitat per a utilitzar ferramentes d'última generació en el diagnòstic i tractament dels pacients. El professorat del Màster no sols és expert en les seues respectives àrees, sinó que també estan molt compromesos amb l'ensenyament i l'èxit professional de l'estudiantat. Els seus anys d'extensa experiència clínica, investigadora i docent proporcionen una base sòlida per a l'aprenentatge.

  • En quin has centrat la teua carrera d'investigació?

La meua carrera d'investigació s'ha centrat en l'aplicació de tecnologies avançades en ortodòncia. Específicament, he treballat en el desenvolupament i l'optimització de sistemes d'alineadors transparents, microcaragols, i l'ús d'imatges 3D per a millorar la precisió del diagnòstic i la planificació del tractament. Este enfocament m'ha permés contribuir a la creació de tractaments més efectius i còmodes per als pacients, al mateix temps que optimitzem el temps de tractament i els resultats finals. Tot este treball de recerca es gestiona des del grup d'investigació VALORTO-INVES de la Universitat de València del qual soc directora. Fruit d'este treball, he publicat més de 80 articles en revistes indexades, a més de dirigir 20 Tesis Doctorals, 3 de les quals han obtingut el premi extraordinari de Doctorat i 2 amb menció internacional. Finalment, tot este treball de recerca, m'ha permés ser conferenciant convidada habitual de diverses societats científiques nacionals i internacionals.

Rubén Agustín és llicenciat en Odontologia per la Universitat Complutense de Madrid en 2006, mateixa Universitat on va obtindre el títol de Magíster en Pròtesi Bucofacial en 2008. En 2012 es va doctorar en Odontologia per la Universitat de València. Al llarg de la seua carrera docent ha guanyat 28 premis científics i és autor de més de 120 articles en revistes indexades internacionals en l'àrea de la Prostodoncia. Actualment, és professor titular del Departament d'Estomatologia de la Universitat de València, així com professor del Màster de Formació Permanent Avançat en Pròtesi Dental gestionat per la Fundació Lluís Alcanyís.

  • Per què vas triar la carrera d'Odontologia?

L'elecció de l'Odontologia com a àrea de coneixement per a dur a terme els meus estudis superiors va ser una decisió totalment vocacional. No va ser una elecció presa en l'adolescència sinó en la infància. Este objectiu no va ser fomentat pel coneixement de la professió, ja que provinc d'una família ferroviària i perruquera, sinó per l'entusiasme i l'amor feia la dent, i al tractament restaurador de pacients amb disfunció de l'aparell estomatognàtic. Si haguera de buscar un motiu real, en el meu cas, va ser la meua mare, ja que ella va pertànyer durant 30 anys a eixe grup pacients, i compartir les seues dificultats masticatòries em van impulsar a formar-me en Prostodoncia i millorar la seua qualitat de vida amb el seu tractament rehabilitador.

  • Com van ser els teus inicis, què destacaries?

Després d'acabar la carrera d'Odontologia, vaig realitzar el Màster de Pròtesi Bucofacial ja que era l'especialitat que sempre m'havia atret en els meus anys de llicenciatura. En el transcurs dels dos anys de Màster vaig intercalar la meua faceta d'estudiant amb la de dentista del meu poble (Alcázar de San Juan; Ciudad Real) i ací, gràcies a un gran equip de treball, em vaig adonar que no m'havia equivocat en l'elecció de la meua professió. La meua passió per l'Odontologia creixia en cada pas que donava en la meua carrera professional i vaig decidir desplaçar-me a València fomentat pel prestigi nacional de la Unitat de Prostodoncia i Oclusió de la Universitat de València; un verdader estendard en l'estudi i desenvolupament de la ceràmica dental. Al setembre de 2008 vaig començar com a professor col·laborador en el Grau en Odontologia i en el Màster de Pròtesi en esta Facultat de Medicina i Odontologia fins al dia de hui, passant per totes les figures de professorat.

  • Què destacaries de la teua activitat docent, relacionat amb el Màster de Pròtesi?

El Màster de Pròtesi de la Universitat de València és un dels màsters més prestigiosos a nivell nacional. Comptem amb un ampli grup de professors amb una gran experiència clínica i investigadora. Realitzem tractaments d'avantguarda en Pròtesi adaptant-nos als nous protocols que la societat ens demanda amb el desenvolupament de la tecnologia digital. A nivell investigador analitzem tots els nous materials restauradors que la indústria ens oferix, així com les terapèutiques de mínima invasió en dents i implants.

  • En quin has centrat la teua carrera d'investigació?

La meua carrera d'investigació s'ha centrat principalment en el comportament periodontal i periimplantario de restauracions protètiques orientades biològicament (BOPT). La Unitat de Prostodoncia i Oclusió (Departament d'Estomatologia) de la Universitat de València és el centre d'investigació principal a nivell internacional d'esta mena de tractament protètic. L'any 2013 la incorporació d'este nou protocol de treball en el Màster de Pròtesi va suposar la creació d'un grup d'investigació amb diferents vies científiques en totes les àrees de l'Odontologia Restauradora (carillas, compòsits i pròtesis dento i implanto-suportada). En el transcurs d'esta última dècada s'han publicat 34 treballs de recerca, dins dels quals destaca la primera investigació clínica sobre BOPT registrada en Clinical Trials (guanyadora de dos premis nacionals de SEPES), el primer i únic llibre de text, i un premi extraordinari de doctorat atorgat per la Universitat de València. Tots estos assoliments aconseguits dins de la Unitat de Prostodoncia i Oclusió han impulsat el nostre reconeixement internacional, sent convidats a dictar una conferència en l'Acadèmia d'Estètica Americana (Program Outline - American Academy of Esthetic Dentistry) el mes vinent d'agost en Asheville (North Carolina) sobre el comportament a llarg termini d'esta mena de restauracions protètiques.

  • Què espereu d'esta nova etapa com a vicedegans?

En esta nova etapa en l'equip decanal pretenem, millorar els nostres estudis del Grau en Odontologia. Som conscients de la dificultat d'este fet, ja que actualment som un dels centres nacionals amb millors valoracions sobre aquest tema, gràcies a l'esforç i treball realitzat per l'anterior equip decanal i especialment per la Profa. Yolanda Jiménez que va gestionar com a vicedegana el nostre grau de manera brillant. Enguany ens enfrontem a la reacreditació dels estudis d'Odontologia per la AVAP i la comissió del seguiment de Grau al costat del coordinador, el Prof. David Peñarrocha, treballarem intensament per a aconseguir una avaluació positiva de la nostra formació.

A més, l'objectiu principal, a mitjà termini, del Vicedeganat d'Odontologia, és reestructurar el pla d'estudis, modificant el Verifica, i així aconseguir millorar la formació del nostre estudiantat per a adquirir les competències necessàries concordes a les exigències en els tractaments que la societat actual ens demanda. Com en qualsevol procés, els estudis de grau també necessiten evolucionar amb el transcurs del temps per a millorar el mètode d'ensenyament-aprenentatge, a més de dotar a l'odontòleg de noves capacitats i destreses per a poder enfrontar-se a nous reptes terapèutics.

Volem aconseguir que la nostra Universitat, en Odontologia, se situe en les millors posicions en les llistes de qualitat, sent un centre de referència, nacional i internacional, i una opció prioritària per a l'alumnat que decidisca començar els seus estudis de grau i postgrau.

Images:

File in: