Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

L'Institut Confuci en la Universitat de València realitza diferents actes la celebració de la Festa de la Mitja Tardor; des de la cerimònia del te a la degustació de coques de la lluna.

La Festa de la Mitja Tardor és també coneguda com la Festa de la Lluna, donada la seva vinculació amb el satèl·lit. En l'antiguitat, per pregar a les divinitats celestials bones collites, els sobirans solien interpretar peces musicals dedicades a la lluna en una nit del vuitè mes segons el calendari lunar, en concret el dia 15, amb l'aparició de la Lluna Plena que correspon a mitjan tardor, entre setembre i octubre segons el calendari gregorià.  Contemplar la lluna de nit en  la seva magnitud es va convertir en hàbit per al poble.

Una altra tradició vinculada a aquesta festa és obsequiar la coca de la lluna, que el poble va mantenir com a costum en vespres de la festa. Com la coca lunar és rodona, representa la reunió familiar, a més de la felicitat i satisfacció completa. Segons les llegendes, les coques de lluna van ser responsables de l'alliberament d'un poble sota el domini Mongol; Uns quants dies abans del Festival de la Mitja Tardor, un comandant de l'exèrcit rebel havia enviat Coques de Lluna a la gent del poble.Però aquestes no eren Coques de Lluna ordinàries. Dins, contenien notes secretes, en les quals coordinaven els esforços dels pobladors a aixecar-se a la mitjanit la nit de la festa, i atacar a les seves captores. La rebel·lió va tenir èxit i la ciutat va ser alliberada dels Mongoles.

Amb el transcurs del temps l'elaboració de la coca cada vegada és millor. Per al farciment s'usen diversos ingredients, tals com a pipes, nous, sucre, cacao, xocolata, sèsam, pernil, etc,  i que podreu provar en la ja tradicional berenar que l'Institut Confuci celebra per a la data.

 

coca lluna