Logo de la Universitat de València Logo del portal

  • Observatori de Rànquings

Rànquing CyD va publicar la seua nova edició 2019 el passat 22 de maig de 2019, elaborat per la Fundación Conocimiento y Desarrollo que l'any 2014 va prendre la decisió d'iniciar un projecte per a l'elaboració d'un sistema d'indicadors del sistema universitari espanyol. A aquest projecte es va incorporar U-Multirank, promogut per la Comissió Europea i va desenvolupar, amb el mateix enfocament metodològic, el rànquing CyD per a les universitats espanyoles.

Nombre d'institucions classificades:  73 universitats en la darrera edició

Proveïdor de dades bibliomètrics: Web of Science - Clarivate Analytics

Última actualización: 22-05-2019 | SAP

Accés al rànquing: Ranking CYD

Edició Nre. d'institucions

Nre. de titulacions (Grau i màster)

Nre. de àmbits de coneixement
6a Edició 2019 73 2.522 23
5a Edició 2018 73 2.235 22
4a Edició 2017 69 1.741 17
3r Edició 2016 66 948 13
2n Edició 2015 60 nd nd
1r Edició 2014    

 

El Rànquing CyD ofereix un instrument d'informació dirigit a diferents usuaris:

  • als estudiants perquè els ajude a decidir on estudiar
  • als responsables universitaris perquè els facilite la presa de decisions i
  • a les empreses i altres agents socials per proporcionar-los informació valuosa

Aquesta eina web ofereix a l'usuari diverses opcions: crear el seu propi rànquing i consultar informació de les universitats segons les seues preferències i interessos.

Fonts de dades

El sistema d'indicadors, utilitza dues fonts d'informació principals:

1.    Dades estadístiques.
2.    Enquesta als estudiants.

1. Les dades estadístiques procedeixen de:

1.1. Les universitats que faciliten les dades estadístiques a través d'una plataforma web on les introdueixen en un qüestionari.
1.2. El Sistema Integrat d'Informació Universitària (SIIU) del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport (MECD)
1.3. Dades bibliomètriques obtingudes a partir de la Web of Science i que, per al Rànquing CYD, són facilitades per l'U-Multirank.
1.4. Dades de patents obtingudes a partir de la base de dades de Patstat de la EPO-Worldwide Patent Statistical Database de l'Organització Europea de Patents i que, per al Rànquing CYD, són facilitades per l'U-Multirank.

2. L'enquesta als estudiants. 

Als estudiants, a través d'una enquesta, es va sol·licitar que emplenaren un qüestionari online. I una vegada emplenats els qüestionaris i, havent aconseguit el llindar fixat en les taxes de resposta, els resultats obtinguts s'incorporen al rànquing. En aquesta tercera edició, la taxa de resposta de l'enquesta distribuïda als estudiants no ha permès analitzar els resultats per als sis àmbits d'aquesta tercera fase.

A més el Rànquing CyD permet realitzar comparacions a dos nivells:

  • A nivell institucional. A més d'oferir informació en el seu conjunt, també ofereix una visió de la diversitat de perfils institucionals.
  • A nivell d'àmbits de coneixements. És l'agregació coherent de titulacions de grau i màster que pel seu nivell d'homogeneïtat conformen un determinat àmbit temàtic. En altres paraules, és l'agrupació de títols acadèmics d'un àmbit de coneixement que comparteixen característiques similars en termes d'objecte d'estudi i d'orientació professional. En aquesta tercera edició, seguint la pauta establerta per U-Multirank, els àmbits de coneixement s'han adaptat a la classificació ISCED 2013 i al Sistema Integrat d'Informació Universitària (SIIU).

Dimensions i indicadors del rànquing 

El sistema d'indicadors del Rànquing CYD s'organitza en 6 dimensions: (1) ensenyament i aprenentatge, (2) recerca, (3) transferència de coneixement, (4) orientació internacional, (5) contribució al desenvolupament regional i (6) satisfacció dels estudiants.

Cada dimensió té els seus indicadors corresponents, per consultar els indicadors amb més detall: https://www.rankingcyd.org/metodologia-del-ranking-cyd

A diferència d'U-Multirank, no s'han inclòs en aquestes dimensions els indicadors basats en la informació procedent de l'enquesta a estudiants, sinó que aquests indicadors constitueixen, a partir de la segona edició del rànquing, una dimensió pròpia.

Presentació dels resultats

Els resultats per a cada indicador es presenten en tres grups de rendiment, alt, intermedi i reduït, sempre que hi haja un nombre d'universitats suficient. Els tres grups són assenyalats amb diferent color: verd, groc i roig.

Encara que no és un rànquing que oferesca una posició única de cada universitat, si ordena en funció del nombre d'indicadors amb rendiment alt, intermedi i reduït.

Pot consultar les següents classificacions que ofereixen els resultats per indicadors:

  1. Resultats pel conjunt d'universitats de cada comunitat autònoma
  2. Resultats per indicadors en universitats
  3. Resultats per indicadors en cada àmbit de coneixement.

Aquests àmbits de coneixement són agregacions coherents dels programes d'estudis. Això permet comparacions més precises entre universitats.

 

 
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies