Jaume Fàbrega, professor de gastronomia i director del Curs d’Enologia a l’Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona. Crític d’art, historiador i assessor gastronòmic, és l’autor de més de 30 llibres i col·laborador de La Vanguardia, El Punt, i El Temps, entre d’altres mitjans de comunicació.
Entrevista
Quins reptes té per a tu participar en aquesta activitat?
Fer veure al públic que els temes relacionats amb l’alimentació poden ser tractats alhora amb rigor i afany divulgador, des d’un punt de vista multidisciplinar que superi certes limitacions acadèmiques, per exemple, de l’antropologia, la història, etc., i sense caure en els tòpics i paranys pseudocientífics tipus “dieta mediterrània” o altres tipus de retòrica i llocs comuns que solen ocultar un escàs (o molt esbiaixat) coneixement del tema.
Quin grau d'interès en els ciutadans creus que suscita els temes que s'abordaran al Bar que participes?
D’antuvi l’alimentació és un tema atractiu tant per al públic general com, cada cop més, per l’especialitzat; d’acord amb el que dèiem, cal que sigui tractat amb el rigor necessari, més enllà de la moda, sense apriorismes ni gremialismes.
Jaume Fàbrega ens recomana:
Llibres:
- Jaume Fàbrega:
- Nació i deglució. Fílies i fòbies de la cultura del gust. Pagès Editors, Lleida, 1997
- La cultura del gust als Països Catalans. El Mèdol, Barcelona, 2000
- La cuina catalana (9 vol.). Ed. L’Isard, Barcelona, 1996
- La cuina mediterrània (3 vol.). Ed. L’ Isard, Barcelona,1997
- La cuina catalana a l’abast, Ed. De la Magrana, Barcelona,1997
- La cuina de Josep Pla. A taula amb l’autor de El que hem menjat. La Magrana, Barcelona, 1997
- A. Brillat-Savarin. Fisiología del gusto. Ed. Iberia, Barcelona,1979 (2ª ed.). H
- Jesús Contreras. Antropología de la alimentación. Ed. Eudema, Madrid, 1993
- Juan Cruz Cruz. Alimentación y cultura. Ed. Eunsa, Pamplona, 1991
- Alvaro Cunqueiro. La cocina cristiana de Occidente. Ed. Tusquets, Barcelona, 1981
- Xavier Fabregas. De la cuina la menjador. Ed. La Magrana, Barcelona, 1982
- Claude Fischler. El (h)omnívoro. Ed. Anagrama, Barcelona, 1995
- Jean-Louis Flandrin i Massimo Montanar. Histoire de l'alimentation. Ed. Fayard, París, 1996
- Jack Goody. Cocina, cuisine y clase. Ed. Edisa, Barcelona, 1995
- Marvin Harris. Bueno para comer. Alianza Editorial, Madrid,1985
- Jesú Llona Larrauri. Comer, beber y vivir. Ed. Acento, Madrid, 1996
- Néstor Lujan. Carnet de ruta. Ed. Tusquets, Barcelona, 1982
- Carson I.A.Ritchie. Comida y civilización. Alianza Editorial, Madrid, 1986
- Harry Scraemli. Historia de la gastronomía. Ed. Destino. Barcelona, 1982