Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

El febrer passat, vam tenir la sort de conèixer un dels principals artífexs d’aquest gran invent anomenat el Bar de les Ciències. Philippe Chomaz va participar en un curs organitzat per la Càtedra de Divulgació de la Ciència on es pretenia reflexionar al voltant de la comunicació i la divulgació de la ciència des de diferents perspectives teòriques i pràctiques. Investigador al Gran Accelerador Nacional de ions pesants a Caen, autor del llibre Arbres en les estrelles. Els orígens còsmics de la matèria -de la col·lecció Sense Fronteres, coeditada per la Universitat de València i Edicions Bromera-, Philippe Chomaz va rebre el premi Jean Perrin 2001 de la cultura científica per l’èxit d’aquesta iniciativa que va començar a París i que s’ha estès a diversos països.

Chomaz, juntament amb Marie-Odile Monchicourt, s’inspirà en els cafès de filosofia ja existents a la capital francesa per proposar una situació de diàleg equivalent, però amb la ciència com a temàtica central. Una cafeteria de la ciutat, un bar de copes, un espai habitualment dedicat al’oci, el relax i les tertúlies d’amics passa a ser l’escenari ideal per crear un fòrum de discussió sobre qualsevol idea científica. Un tallat, una cervesa, una copa i una idea! Cadascú que es demane el que desitje, mentre els més actius ja comencen a fer preguntes als científics i professionals especialitzats disposats a trobar, o si més no intentar-ho, algunes respostes.

No és una conferència ni una taula rodona ni una lliçó magistral: és una trobada entre l’opinió pública i un grup d’experts sobre la polèmica generada al voltant de les seves recerques. La figura d’un animador moderarà aquest debat i vetllarà per la seva accessibilitat. Com tot bar, no pot faltar la música en directe que acompanyarà la vetllada. El debat no pertany a ningú, sinó que es construeix entre el ciutadà i els experts amb un objectiu clar d’acostar, no només els coneixements, sinó també la passió que per la ciència senten els seus artífexs. La Setmana Europea de la Ciència i la Tecnologia ja neix amb aquest objectiu; el Bar de les Ciències és una forma més de portar-lo a terme, de fer possible un veritable diàleg entre la ciència i la societat.

En el Bar de les Ciències La paella transgènica tractarem sobre els aliments transgènics, l'evolució de la gastronomia i la ciència de la cuina...., i tot allò que desitgeu preguntar.