Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Fernando SapiñaFernando Sapiña, professor del departament de Química Inorgànica i Investigador de l’Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València. Imparteix diferents cursos relacionats amb la química del medi ambient i de la cuina. Col·labora habitualment en les revistes Mètode i Saó amb articles de divulgació científica. El seu camp de recerca en la preparació de materials amb aplicacions industrials.

 

 

Entrevista

Quins reptes té per a tu participar en aquesta activitat?
Quan s’imparteix una conferència o participes en una taula rodona, el diàleg posterior amb els assistents està, com és normal, “dirigit” pel que s’exposa prèviament. El repte que planteja un bar de les ciències és que el diàleg entre els experts i el públic no està “dirigit” de la mateixa manera. No hi ha un guió preestablert. El discurs es construeix in situ per mitjà de les preguntes dels assistents, les respostes dels experts i l’habilitat de l’animador per a orientar el diàleg. Així que, enfront de la pregunta sobre els reptes que planteja la meva participació en el bar, em ve al cap una altra pregunta: en què pensava jo quan vaig confirmar la meva participació en aquesta bogeria?

Quin grau d'interès en els ciutadans creus que suscita els temes que s'abordaran al Bar que participes?
Bo, a diari, jo diria que milers de milions de persones en tot el món cuinen. En el nostre entorn fem, almenys, tres menjades al dia. Estem preocupats per el nostre lleuger sobrepès, per l’augment de l’obesitat infantil, per la relació entre hàbits alimentaris i la incidència de malalties cardiovasculars. Estem fascinats per l’altra cuina i, al mateix temps, es produeix una simplificació/desestructuració dels menjars en el dia a dia.

Fernando Sapiña ens recomana:

Llibres:

  • Hervé This. La cocina y sus misterios. Ed. Acribia, Zaragoza, 1999.
  • Peter Barham. La cocina y la ciencia. Ed. Acribia. Zaragoza, 2003
  • Alan Davidson. The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. Oxford, 1999
  • Harold McGee. On Food and Cooking. Prentice Hall & IBD, 1984


Articles:

  • Revista Mètode, núm. 40. Monogràfic: El que mengem: cap a una fisiología molecular del gust. Universitat de Valencia, 2004.