BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

  • Estudiants

Setmana de l’Accés Obert 2021 a la Universitat de València

  • 23 d’octubre de 2021
Open Access Week 2021
Open Access Week 2021

La setmana del 25 al 29 d’octubre es celebra a tot el món l’Open Access Week. Aquest esdeveniment global té com a finalitat difondre entre la comunitat acadèmica els beneficis de la publicació en obert, tot animant els investigadors a compartir experiències, bones pràctiques i estratègies per assolir l’accés obert total a les publicacions científiques. REBIUN ho celebra compartint els actes organitzats a les diferents universitats espanyoles.

Per la nostra part, des del Servei de Biblioteques i Documentació us mostrem els diferents projectes en els quals estem treballant a la UV, en el marc de l’accés obert i la ciència oberta:

  • Projecte FIT-FORTHEM finançat per la Comissió Europea (H2020)

L’SBD participa des de l'1 de gener de 2021 en aquest projecte. Un dels seus objectius és el desenvolupament de Polítiques de Ciència Oberta conjuntes per a ser discutides i compartides amb altres Xarxes d'Universitats Europees.

És precisament en aquest objectiu on se centra l'aportació de l’SBD al projecte. Des de l’SBD es coordinarà:

  • L'organització d'un workshop sobre accés obert. Requisits, enfocaments i solucions de ciència oberta.
  • Desenvolupament d'un conjunt comú de polítiques dirigides a fomentar l'avanç de la ciència oberta en FORTHEM:
  • Accés obert, per a assegurar que tots els resultats de la investigació i les publicacions científiques de les universitats estiguen disponibles en accés obert seguint les directrius del programa EU H2020.
  • Dades d'investigació obertes, assegurant que tots els projectes d'investigació tinguen plans de gestió de dades que permeten que les dades estiguen disponibles en accés obert i es conserven per a assegurar la reproducció futura de la investigació.
  • Avaluació de la investigació, per a fomentar la comprensió de la necessitat d'utilitzar correctament els indicadors d'avaluació de la investigació, per exemple, seguint la Declaració de San Francisco sobre Avaluació de la Investigació i la necessitat d'aplicar mètriques alternatives.

 

  • Grup de Treball de Ciència Oberta BUVAL (Consorci de Biblioteques Universitàries de la Comunitat Valenciana).
  • Guia per a l'avaluació de repositoris institucionals d'Investigació

FECYT ha publicat la 4a ed. de la Guia per a l'avaluació de repositoris institucionals d'Investigació. El Servei de Biblioteques i Documentació forma part del grup de treball “Avaluació de Repositoris” encarregat de la seua elaboració.

El seu principal objectiu és continuar sent un instrument d'auditoria interna per a millorar la qualitat dels repositoris. Els nous criteris inclosos en aquesta versió estan orientats a ressaltar la importància dels serveis de valor afegit que el repositori ha de prestar, posar l'accent en la preservació digital, identificar els projectes i entitats finançadores, i completar alguns apartats amb nous criteris que aporten cooperació, visibilitat o un millor control de les dades.