Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Ciberpsicologia: enigmes de la Psicologia del futur

En sols unes dècades, la societat ha patit un gran canvi per l'aparició i instauració de les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en el seu funcionament. Aquest nou univers virtual en el qual vivim tot tipus de persones (independentment del sexe, cultura o edat) es basa en un nou paradigma social que ha portat amb ell múltiples canvis biopsicosocials; és a dir, ens trobem davant d’un fenomen social total. La tecnologia es un graó més en l’adaptació de l’ésser humà a un “nou món” de la creació del qual nosaltres mateixos som responsables.

La convivència diària i constant amb la tecnologia ha provocat un gran impacte en el cervell humà i, com a conseqüència, en la psicologia humana a nivell social i individual. La connexió constant, la immediatesa, la sobreestimulació d’informació i continguts (i fins i tot el patró de conductes addictives com a norma) canvia la interacció, la comunicació, el pensament i l'emoció d’una persona de forma integral. Sense anar més lluny (o si), la influència de les TIC arriba a l'essència mateixa de l’organisme i és capaç d’alterar la bioquímica, fisiologia i cognició humanes.

Aquest context derivat de la “revolució tecnològica” constitueix un nou pas de l’evolució de l’home. Cal aleshores preguntar-nos: Quin impacte han tingut les TIC en la psicologia humana? Però tenint en compte que les TIC són un punt de no retorn en la nostra societat... les màquines seguiran evolucionant i la intel·ligència humana involucionarà? Els psicòlegs analitzarem i tractarem... ciborgs?

Sol·licitar conferència

 

 

 

L’ou o la gallina?: l’etern dilema psicològic dels videojocs

D’entre les noves Tecnologies de la Informació, la Comunicació i l’Oci (també conegudes com a TICO), la “O”, sense dubte,  està protagonitzada pels videojocs. Més de 3100 milions de persones juguen habitualment a videojocs, la qual cosa representa un 40% pe la població mundial. Recentment, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Associació Americana de Psiquiatria (APA) han classificat oficialment l’addicció als videojocs com un trastorn psicològic. El consum massiu i compulsiu de videojocs està lligat a llargs períodes d’exposició a aquesta experiència virtual, especialment a jocs online, competitius i violents. És ara quan el clàssic dilema sobre la influència dels videojocs necessita resposta: els videojocs tornen a les persones més agressives? Poden, fins i tot, convertir-los en criminals? La Neurociència és l’última perspectiva científica que s’ha unit a la taula de debat per a tractar de trobar en el nostre cervell la resposta que resolga per fi aquesta qüestió que interessa tant a professionals com a pares i gamers.

Sol·licitar conferència

 

 

Breu CV

Amparo Luján va començar a formar part de la Universitat de València com a estudiant en 2014 per a, finalment, formar part de l'equip professional en 2020 com a personal investigador. Es va graduar en Psicologia en 2017 (UV), es va especialitzar en Neurociències en 2019 (UV) i en Psicologia Forense en 2021 (EICYC i Universitat Isabel I) i actualment és doctoranda en Psicologia de l'addicció als videojocs en el departament de Psicologia Bàsica de la Universitat de València. 

Ha format part d’investigacions en l’equip d’investigació de Neurociència Social i Addiccions Conductuals des del 2017. Actualment treballa en l’equip d’investigació sobre les Addiccions Tecnològiques al departament de Psicologia Bàsica.

Des que va començar la seua activitat científica, ha realitzat múltiples projectes de divulgació científica amb entitats com la Universitat de València, l’Escola Internacional de Criminologia i Criminalística, l’Ajuntament de València o l’organització TEDx de la Universitat Carlos III de Madrid. Ha publicat articles científics en el camp d’estudi de l’agressió i nombrosos articles en webs especialitzades de psicologia com AESPSIS i Psicocode. A més, ha participat en diferents congressos com el XV Congrés de Violència contra la Dona o el VIII Congrés Nacional de Criminologia i Criminalística. També realitza xarrades de divulgació sobre Neurociència i implementa tallers de prevenció de conductes addictives a centres d’ensenyament.

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/amparo-luj%C3%A1n-barrera-8a7550140/

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @psicologia_uv
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

 

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València, que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència i Innovació.