UVdiscapacitatUniversitat de ValènciaFundació General Logo del portal

Premiada una recerca de la Universitat sobre detecció precoç de trastorns del desenvolupament

  • 29 de gener de 2015
Esquerra a dreta: Darío Rico, Francisco Alcantud i Yurena Alonso

Investigadors del Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca de la Fundació General de la Universitat han desenvolupat un nou sistema de detecció precoç de trastorns del desenvolupament, que ha sigut guardonat en la quarta edició dels Premis Estatals d’Atenció Primerenca.

El premi, organitzat pel Grup d’Atenció Primerenca (G.A.T.) de la Federació Estatal d’Associacions de Professionals d’Atenció Primerenca, ha estat concedit dins de la modalitat de recerca.

El projecte, titulat ‘Sistema de Detecció Precoç de Trastorns del Desenvolupament (SDPTD)’, ha estat dirigit per Francisco Alcantud, catedràtic de Psicologia de la Universitat de València i director del Centre Universitari de Diagnòstic i Atenció Primerenca (CUDAP), i arreplega els resultats obtinguts en les tesis doctorals de Darío Rico i Yurena Alonso sobre detecció precoç en menors dels 3 als 36 mesos.

“Les tesis han consistit en l’aplicació dels qüestionaris, sobre una mostra experimental de més de 300 xiquets i xiquetes en cada cas, per a validar-los i, mitjançant un estudi psicomètric, millorar-los per a detectar retards en el seu desenvolupament”, explica el director del projecte.

La principal novetat d’aquest sistema de detecció és el seu suport web. S’ha distribuït a través de la Xarxa i, per tant, compta amb avantatges enfront del paper com la introducció de recursos multimèdia que faciliten la participació de les famílies (pares, mares o cuidadors) en la detecció de símptomes a través del visionat de vídeos; o l’accessibilitat, ja que és un instrument d’accés lliure a través de la URLhttp://acceso.uv.es/ProyectoC/

No obstant això, l’equip que ha desenvolupat l’SDPDT projecta millorar els resultats d’aquest instrument al llarg del 2015 introduint un sistema de login controlat per a filtrar l’accés dels usuaris i, complint la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD), ampliar la recopilació d’informació. Amb açò es pretén millorar els valors predictius i minimitzar els falsos positius o els falsos negatius. D’altra banda, s’inclouran alternatives de resposta al “sí” o “no” que fins ara ofereix el qüestionari. “Caldrà incloure un model de correcció de lògica difusa, un model matemàtic més complex, però així aconseguirem millorar, encara més, la detecció precoç de trastorns en el desenvolupament del xiquet”, afirma Alcantud.

De fet, en la seua opinió, “com més prompte comencem la intervenció precoç, menor és el grau de discapacitat que es produeix en el xiquet que pateix qualsevol tipus de trastorn, ja siga motor, cognitiu, sensorial o conductual”. I afegeix: “Si ens podem aproximar al mateix moment en què, segons la mostra normativa, apareix la fita evolutiva amb la qual detectem la presència del trastorn, seríem més eficaços. Per tant, quan parlem de ‘detecció precoç’, parlem d’aconseguir detectar el trastorn el més prompte possible”.

El sistema de detecció desenvolupat pel CUDAP correlaciona escales de desenvolupament Merrill-Palmer entre 0,60 i 0,83; presenta una fiabilitat entre 0,44 i 0,83 segons els talls d’edat. D’aquesta manera, té una garantia d’èxit de més del 80% dels casos. És a dir, si els resultats són negatius, el xiquet té una probabilitat del 95% de presentar un desenvolupament normatiu; mentre que si dóna positiu, el xiquet tindrà una probabilitat de 0,60 de patir algun trastorn del desenvolupament. Per tant, com a prova de detecció necessita la confirmació en el cas de donar un valor positiu, segons assenyala Alcantud, “en aplicar la prova més sensible, com l’escala americana Merrill-Palmer, confirmaríem els resultats determinant si escau els falsos positius”.

“La bondat de l’instrument és tal que està sent traduït al portugués per a ser aplicat en aquell país i a Brasil. Així mateix, s’està aplicant a Mèxic, Costa Rica i Equador. També s’han interessat pel sistema altres comunitats autònomes de l’Estat espanyol”, ha anunciat Francisco Alcantud.

Data d'actualització: 29 de Gener de 2015