El cientÃfico Henk Bolink del ICMol lidera la investigación en estos nuevos dispositivos que pueden ser flexibles, al fabricarse sobre cristal o folios de plástico.
La ONGD La-Tenda de tot el Món en col·laboració amb les facultats de Geografia i història i Medicina i Odontolgia i AC+
montarà un punt d'informació, venda i sensibilització el dimarts 17 en la Facultat de Geografia i Història i el proper dijous 19, en el vestÃbul de la Facultat de Medicina, amb horari de 10 a 16h
Conferència sobre Alice Munro mestra del relat curt contemporani i guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2013Â
A cà rrec de Dolors Udina, membre del Grup d'Estudi de la Traducció Catalana Contemporà nia (Universitat Autònoma de Barcelona) i traductora d'Alice Munro al català Â
Espai Ciència, Octubre Centre de Cultura Contemporà nia
Dimarts 17 de desembre de 2013,
a les 19h,
Llibreria 3i4
Carrer de Sant Ferran, 12
LA NOSTRA IMATGE DEL COSMOS DES DE L'ANTIGUITAT FINS AlS NOSTRES DIES
Vicent J. MartÃnez, Catedrà tic d'Astronomia iÂ
AstrofÃsica de la Universitat de ValènciaÂ
Data i hora: 18 de Desembre de 2013 a les 19 hÂ
Lloc: Seu de la Fundació Cañada Blanch,Â
c/ Jorge Juan 4 (València)
UN NADAL AMB TRELLAT
Un Nadal amb trellat: Consum Responsable i Sostenibilitat
La campanya s'identificarà amb el muntatge en cadascun dels campus d’arbres nadalencs decorats amb CD'S Reciclats, per dur endavant aquesta iniciativa, convidem a la comunitat università ria a dipositar CD´S en les caixes destinades a aquesta finalitat.
Els arbres i les seues caixes estaran situats a la Universitat de València a la sala d'estudis Campus Burjassot, Aulari Oest Facultat de Ciències Socials i la Facultat de Psicologia a partir del dilluns 16 de desembre de 2013.
L’Observatori està distribuint actualment aquests paquets o astrokits enviant-los a educadors i professors d’Astronomers Without Borders, Universe Awareness (UNAWE) i Galileo Teacher Training Program (GTTP) a Amèrica, Àfrica i Àsia.
El professor Juan I. Collar, a l'Encontre d'Excel·lència VLC/CAMPUS en FÃsica
El microclúster d’investigació de VLC/CAMPUS “Des de l’avantguarda de la fÃsica de partÃcules, nuclear i astropartÃcules fins a la transferència en computació distributiva, imatge i acceleradors en medicina i tecnologies marines” (PANTICAM), organitza l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en FÃsica “Cerca de la matèria fosca” que comptarà amb la participació del professor Juan I. Collar de la Universitat de Chicago. La conferència-col·loqui serà dimecres 11 de desembre a les 12.30 hores a la Sala d’Actes de l’Edifici Capçalera del Parc CientÃfic de la Universitat de València.
Les conferències tindran lloc durant 2013 el dia indicat, a la seu de la Fundació Cañada Blanch, C/ Jorge Juan 4 (València) a les 19h.
Programa:
1 Inauguración del Ciclo.
Prof. Pedro M. Carrasco SorlÃ, Vicerrector de Investigación y PolÃtica CientÃfica de la UVD. Juan López Trigo, Presidente de la Fundación Cañada Blanch D. Fernando Canós Mangriñán, Director Comercial Regional de Valencia y Castellón de SabadellCAMÂ
3 El bosón de Higgs. Antonio Pich, Catedrático de FÃsica Teórica, Universitat de València, 11 de diciembre.
4 Nuestra imagen del cosmos desde la antigüedad hasta nuestros dÃas. Vicent J. MartÃnez, Catedrático de AstronomÃa y AstrofÃsica, Universitat de València, 18 de diciembre.
Curs de formació dirigit al professorat de secundà ria i de batxiller
Rutes matemà tiques a València. Teoria i prà ctica
Del 25 de novembre al 5 de desembre
El Servei de Formació Permanent de la Universitat de València amb la col•laboració de la Cà tedra de Divulgació de la Ciència-UCC+i de la Universitat de València, convoquen el curs de formació “Rutes Matemà tiques a València”, dirigit al professorat de Secundà ria i de Batxiller.
Catalina Lara analitza el paper de les dones en la història de la bioquÃmica i la biologia molecular
Dilluns 11 de novembre a l’Aula Magna de la Universitat de València (Centre Cultural La Nau) aquesta catedrà tica de la Universidad de Sevilla impartirà la conferència “Las mujeres en la BioquÃmica y la BiologÃa Molecular“
El professor Alfredo Ardila, a l'Encontre d'Excel·lència en LingüÃstica ClÃnica
La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València acull aquest dimarts i dimecres l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en LingüÃstica ClÃnica: Una proposta de reinterpretació i reclassificació de les afà sies. Interdisciplinarietat en les patologies del llenguatge, el qual comptarà amb la participació del professor Alfredo Ardila de la Florida International University. La conferència d’Ardila serà dimarts a les 10.30 a la Sala d’Actes.
Un equip d'arqueòlegs dirigit pel catedrà tic de Prehistòria de la Universitat de València, ValentÃn Villaverde, ha trobat tres noves restes fòssils de neandertals en el jaciment del PaleolÃtic mitjà de la Cova Negra de Xà tiva durant la campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha desenvolupat durant aquest mes. En concret, els treballs han permès el descobriment d'un fragment de parietal d'un individu adult, un fragment cranial infantil i un premolar infantil.
El rector Esteban Morcillo rep València/Biocampus, l’únic equip espanyol finalista a l’iGEM
El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha rebut aquesta setmana l’equip d’estudiants València/Biocampus, l’únic grup espanyol que ha passat a la final del concurs internacional de biologia sintètica iGEM, promogut pel Massachusetts Institute Technology (MIT), la qual tindrà lloc de l’1 al 4 de novembre a Boston i hi participaran 73 equips d’arreu del món. València/Biocampus, finançat per la Universitat de València i l’empresa Biópolis SL, va aconseguir una medalla d’or i la classificació a la final de l’iGEM el passat 12 d’octubre a Lyon amb una investigació que establia una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, la qual milloraria processos biotecnològics i facilitaria la producció de bioplà stic.
Amb la ISO 9001, la UCIM de Medicina i Odontologia “no solament compleix amb els requisits de la norma sinó que eleva, transforma i garanteix la qualitat dels seus serveis i de gestió de la R+D+i, tot procurant cada dia ser millors en totes i cadascuna de les operacions que realitza”, apunta el degà Federico Pallardó.
La Universitat participa en un estudi que avança en detectar biomarcadors per a predir el cà ncer de pulmó
El professor de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València Carlos Camps ha participat en una investigació que avança en la recerca de biomarcadors que podran predir el cà ncer de pulmó. Els resultats de l'estudi, dirigit pel Centre d'Investigació Mèdica Aplicada (CIM) de la Universitat de Navarra, s'han publicat recentment en la revista Journal of the National Cancer Institute.
Joan Guinovart parla de diabetis a l’Espai Ciència
El dijous 24 d’octubre a les 19h, Joan Josep Guinovart (Tarragona, 1947) impartirà la conferència “Comprendre la diabetis” a l’Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporà nia (C. Sant Ferran, 12, València) en el marc de la Setmana dels Premis Octubre i dins de les activitats organitzades amb motiu del 50è aniversari de la Societat Espanyola de BioquÃmica i Biologia Molecular (SEBBM).
Durant el Bar de Ciències, una activitat participativa del públic assistent, es podran formular preguntes al Dr. Macip sobre la temà tica del llibre. L’autor, metge, investigador i divulgador cientÃfic expert en cà ncer, respon molts interrogants en la seua obra, amb molta claredat, des de l’origen de les malalties que coneguem com el cà ncer, fins a com prevenir-les, quins tractaments existeixen actualment i què podem esperar de la investigació biomèdica en un futur immediat. Tot això l’autor ho acompanya amb moltes dades i informacions que ens ajuden a deixar de tenir-li por al cà ncer.
La Universitat se suma a la jornada de Dol per la ciència
La Universitat de València se suma avui a la celebració de la jornada de Dol per la ciència, convocada pel col·lectiu Carta per la ciència, tot coincidint amb el 79 aniversari de la mort de Santiago Ramón y Cajal, Premi Nobel de Medicina el 1906. Els investigadors d’arreu de l’estat faran concentracions silencioses de cinc minuts a les 12 hores a les portes del centres, vestits de dol o portant algun distintiu negre.
El vicerector d’Investigació i PolÃtica CientÃfica, Pedro Carrasco, argumenta que la Universitat de València dóna suport a aquest dia de Dol per la ciència a fi de “reclamar el compromÃs polÃtic de les administracions central y autonòmica perquè assumisquen el repte cientÃfic ja què considerem que la investigació, el desenvolupament i la innovació són imprescindibles per afrontar la crisi econòmica i garantir un futur de qualitat, alhora que millors nivells de benestar per a la ciutadania”.
#Bicistòries, la primera jornada de mobilitat sostenible i centres històrics, avui a Rectorat
• Hi participen professionals de la Universitat de València, les Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana i la Municipalitat Metropolitana de Lima
• El dià leg entre especialistes, comunitat università ria i sector empresarial destaca la importà ncia estratègica de la mobilitat sostenible als centres històrics i està patrocinat per Campus Sostenible de la Universitat
La cientÃfica Margarita Salas parlarà demà sobre ‘investigació bà sica i economia basada en el coneixement’ en La NauÂ
15/10/2013
La biòloga Margarita Salas, una de les grans cientÃfiques espanyoles, oferirà demà dimecres, dia 16 d’octubre la conferència "La investigació bà sica i l'economia basada en el coneixement" en l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València en el marc dels debats de Claustre Obert i coincidint amb el cinquantenari de la Societat Espanyola de BioquÃmica i Biologia Molecular (SEBBM).
L'equip València/Biocampus guanya una medalla d'or a l'iGEM i es classifica per a la final a Boston
Els joves cientÃfics han participat aquest cap de setmana en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013, promogut pel MIT, amb el projecte WORMBOYS, el qual dissenya una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs que facilitaria la producció de bioplà stic
L’equip d’estudiants València/Biocampus, liderats per l’investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València Manel Porcar, ha participat aquest cap de setmana a Lyon en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013 (International Genetically Engineered Machine) i ha guanyat una medalla d’or amb el seu projecte WORMBOYS. D’aquesta manera, els joves cientÃfics es classifiquen per participar en la final d’aquesta competició, impulsada pel Massachusetts Institute Technology (MIT), la qual tindrà lloc a Boston el primer cap de setmana de novembre i hi participaran 73 equips d’arreu del món procedents de les quatre fases regionals.
L’equip València/Biocampus, finançat per la Universitat de València i l’empresa Biópolis SL, va presentar a l’iGEM una investigació que establia una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, la qual milloraria processos biotecnològics i facilitaria la producció de bioplà stic.
El 16 d’octubre s’inauguraran les exposicions ‘Dones i Ciència: Galeria de Retrats de Dones en BioquÃmica’ a La Nau i ‘Pinacoteca’ al Palau de Cerveró.
La Universitat de València col·labora en el 50 aniversari de la Societat Espanyola de BioquÃmica i Biologia Molecular (SEBBM) el qual se celebra enguany. Dijous que ve, 10 d'octubre, l'investigador Juan Luis Ramos, de l'Estació Experimental del ZaidÃn del Consell Superior d'Investigacions CientÃfiques (CSIC) iniciarà el cicle de set conferències amb la ponència Biotecnologia i Medi ambient: 50 anys caminant de la mà .
Les iniciatives de l'Aula Experimenta de FÃsica, premiades al concurs "Ciència en Acció"
Les iniciatives de "l'Aula Experimenta" de FÃsica, premiades al concurs “Ciència en Acció”
El projecte “El Aula :experimenta: La fÃsica com a protagonista en l'ensenyança i en la societat” (www.uv.es/experimenta), va obtindre el premi “FÃsica en la Societat” en el concurs internacional “Ciència en Acció” (http://www.cienciaenaccion.Org/) que es va celebrar del 4 al 6 d'octubre a Bilbao i per al que havia sigut seleccionat el passat mes de juliol.
Estes activitats estan organitzades des de la Facultat de FÃsica pel Grup mixt de Treball de FÃsica GTF-“Arquimedes”, constituït en 1999 i format per professors d'universitat i d'ensenyança secundà ria. Col•laboren en elles diferents entitats de la Universitat de València (Delegació per a la Incorporació a la Universitat, Cà tedra de Divulgació de la Ciència i Servei de Formació Permanent) aixà com diferents patrocinadors externs.
Van assistir al certamen per a defendre el projecte, i van arreplegar el premi en nom del “GTF-ArquÃmedes” i la Facultat de FÃsica, les professores Amparo Pons Martà i Chantal Ferrer Roca, coordinadora del grup.
Joves cientÃfics dissenyen una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs que facilitaria la producció de bioplà stic
Els estudiants de l’equip València/Biocampus participaran el pròxim dissabte a Lyon en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013, promogut pel MIT, amb el projecte WORMBOYS dirigit a millorar processos biotecnològics.
La investigació i participació del grup han estat finançades per la Universitat de València i l’empresa Biópolis SL ubicada en el Parc CientÃfic.
El 16 d’octubre s’inauguraran les exposicions ‘Dones i Ciència: Galeria de Retrats de Dones en BioquÃmica’ a La Nau i ‘Pinacoteca’ al Palau de Cerveró.
La Universitat de València col·labora en el 50 aniversari de la Societat Espanyola de BioquÃmica i Biologia Molecular (SEBBM) el qual se celebra enguany. Dijous que ve, 10 d'octubre, l'investigador Juan Luis Ramos, de l'Estació Experimental del ZaidÃn del Consell Superior d'Investigacions CientÃfiques (CSIC) iniciarà el cicle de set conferències amb la ponència Biotecnologia i Medi ambient: 50 anys caminant de la mà .
El professor del Departament d’Astronomia i Astrofísica José Carlos Guirado ha estat designat nou director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Guirado és professor titular d’aquesta entitat acadèmica des de 2001 i cinc anys després va incorporar-se com a membre de l’Observatori, on ha realitzat treballs d’investigació i de difusió de l’astronomia.
Dijous 26 de setembre a les 12.30 h
Sala Charles Darwin
Campus de Burjassot-Paterna
Quan el món era d'RNA...
Malgrat que en 1942 encara es dubtava que els bacteris estiguessen dotats de material genètic, la “molecularització” de la biologia portà diversos cientÃfics, tant a l’URSS com en altres països europeus, a reconèixer el paper clau que desenvolupen les molècules d’RNA en els principals processos biològics i a discutir la idea que l’RNA podria haver precedit el DNA com a material genètic. El descobriment de molècules de RNA amb activitat catalÃtica (ribozims) donà credibilitat als suggeriments d’alguns autors de la dècada de 1960 que els primers èssers vivents es degueren basar en gran mesura en els ribozims, en un món d’RNA. Hi ha proves convincents que el codi genètic i la sÃntesi de proteïnes es desenvoluparen per primera vegada en un món d’RNA, però alhora l’enorme distà ncia entre la sopa primitiva i el món de l’RNA ès desencoratjadora.
Divendres 27 de setembre a les 11.30 h.
Sala de reunions (soterrani) de l'Edifici d'Instituts del Parc CientÃfic
I Encontre amb Joves Investigadors de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva
Actualitzat 24/09/2013
NOTA DE PREMSA
Investigadors de la Universitat suggereixen noves vies terapèutiques per a l'€™addicció a la nicotina
Un grup d’investigadors de la Unitat de Psicobiologia de les Drogodependències de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València han col·laborat, juntament amb la Universitat Miguel Hernández-CSIC (Jorge Manzanares) i la Universitat Pompeu Fabra (Rafael Maldonado), en el treball que demostra per primera vegada la implicació dels receptors cannabinoïdals CB2 -presents en tots els mamÃfers- en els efectes plaents del tabac. Els resultats d'aquest estudi publicat en la revista Neuropsychopharmacology suggereixen noves vies terapèutiques per al tractament de l'addicció a la nicotina.
- Promoure el debat entre els professionals de la comunicació de la ciència.
- Incidir en la necessitat de treballar en una comunicació efectiva de cara al públic generalista.
- Presentar els diferents formats de divulgació de la ciència en premsa.
- Dibuixar els principals reptes de la divulgació de la ciència al segle XXI.
- Analitzar el perfil del comunicador de la ciència.
- Mostrar noves sortides professionals als estudiants de les à rees de ciència i de comunicació.
- Promoure la necessitat de trencar barreres entre les anomenades "Dues cultures", la humanÃstica i la cientÃfica.
Amb aquesta finalitat, el seminari reuneix professionals de diferents à mbits de la comunicació i la divulgació cientÃfica per abordar diferents
eixos temà tics que giren al voltant dels gèneres de la comunicació cientÃfica, la seva presència en els mitjans escrits i les estratègies divulgatives per a la comunicació de la ciència.
Obert el termini de matrÃcula.
UIMP Valencia Palau de Pineda. Plaza del Carme, 4 '€“ 46003 Valencia (España). Tel. 963 108 020 /019 /018. Fax. 963 108 017  secretaria_valencia@uimp.es
NOTA DE PREMSA
La Xarxa Vives ofereix un curs en lÃnia i gratuït de llenguatges especialitzats de català per a estudis universitaris
Investigadors de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Parc Científic de la Universitat de València, liderats pel professor Antonio Camacho i treballant en col·laboració amb el grup del professor Rodríguez-Valera, de la Universitat Miguel Hernández, han descobert el bacteri aquàtic més menut descrit fins ara arreu del món. Els resultats de la investigació, recentment publicats a la revista NatureScientific Reports, són importants tant per la descoberta d’un grup de bacteris completament nou i amb característiques genètiques diferenciades, com per la possible rellevància ecològica d’aquest grup de bacteris anomenats, pel moment, Candidatus Actinomarinidae, ja que “estan associats amb els màxims productius dels oceans, enregistrats a fondàries al voltant del 50 metres entre primavera i tardor”, apunta Camacho.
El doctor Josep Redón, Doctor Honoris Causa per la Universidad Carol Davila de Medicina de Bucarest
El professor Redón és catedràtic de Medicina de la Universitat de València, Director Científic d’INCLIVA i Cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de València.
El doctor Josep Redón, catedràtic de Medicina Interna de la Universitat de València des de fa més de dues dècades, serà investit avui divendres, 13 de setembre, Doctor Honoris Causa per la Universitat Carol Davila de Medicina i Farmacologia de Bucarest (Romania). Redón dirigeix des de 1995 el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de València i també és el Director Científic de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA. És reconegut internacionalment per la seua tasca investigadora en el camp del risc cardiovascular i de la hipertensió arterial. A més sempre ha compaginat l’atenció assistencial, amb la docència i la investigació.
En particular en aquestes primeres jornades es donaran a conèixer els resultats del projecte SECURE (Science Education CurrÃculum research)
Objectius:
Facilitar el contacte entre professors de Secundà ria i investigadors en didà ctica de les matèries cientÃfiques.
Proporcionar un mitjà de comunicació de les innovacions i investigacions que es realitzen en l'ensenyament-aprenentatge de les matèries cientÃfiques en ESO i Batxillerat tant en contextos escolars com no formals.
Fomentar la innovació i la recerca en didà ctica de les ciències, matemà tiques i tecnologia en contextos no formals i escolars.
Contribuir a la divulgació del coneixement cientÃfic i de les estratègies per al seu ensenyament i aprenentatge.
Donar a conèixer investigacions i innovacions en l'ensenyament de les ciències en països del nostre entorn.
La justÃcia social centra l'€™Encontre d'€™Excel·lència amb Frank S. Bloch
VLC/CAMPUS organitza la sessió de ClÃniques JurÃdiques de les universitats espanyoles, la qual tindrà lloc demà 11 de setembre a les 11 hores a la Sala de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat de València.
La Universitat participa en la descoberta del miratge d’un quàsar
Un equip internacional d’astrònoms en el qual participa la Universitat de València ha descobert com la imatge d’un quàsar llunyà apareix multiplicada de sobte per la refracció que produeix un núvol de gas de la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia. Aquest fenomen va ser predit en els anys setanta, però s’ha pogut observar per primera vegada gràcies a la xarxa nord-americana de radiointerferometria (VLBA). Els resultats d’aquest estudi s’han publicat recentment a la revista europea Astronomy & Astrophysics.
Els textos presentats en aquesta modalitat dels Premis VAE poden estar escrits en valencià , castellà , anglès o francès i s'€™han de basar, descriure o incloure en certa manera els avanços cientÃfics o tecnològics de qualsevol branca de coneixement. L'€™extensió dels originals haurà d'€™estar entre els 100 i els 200 fulls.
Els manuscrits s'€™han de trametre al Registre General de la Universitat de València (Blasco Ibáñez, 13 '€“ 46010, València), dirigits a la Cà tedra de Divulgació de la Ciència UCC+i.
Es poden consultar les bases dels Premis VAE 2013 a:
Identifiquen un biomarcador per detectar de forma precoç deteriorament cognitiu en pacients amb cirrosi hepà tica
Investigadors de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, l'INCLIVA i el Centre d'Investigació Príncipe Felipe (CIPF) han identificat un biomarcador en sang que permet detectar de forma precoç el deteriorament cognitiu en pacients amb cirrosi hepàtica, una malaltia que pot ser provocada pel consum d'alcohol, virus de l'hepatitis i altres causes. Els científics han demostrat que alts nivells del marcador 3-nitrotirosina en sang reflecteixen alteracions cerebrals i també poden ser un indicador de mala conducció de vehicles en malalts amb encefalopatia hepàtica mínima, com revelen en un estudi publicat aquest mes en la revista Liver International.
La codirectora d'aquest estudi, Carmina Montoliu, professora de la Universitat de València i pertanyent a l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA explica que l'objectiu del treball –el qual ha comptat amb la participació del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Clínic Universitari de València- era “poder conèixer en fases primerenques les alteracions neurològiques d'aquests malalts, amb la finalitat de retardar el seu avanç i, en definitiva, millorar la seua qualitat de vida”. Per a comprovar l'eficiència del marcador 3-nitrotirosina, els investigadors van realitzar proves en l'Institut de Trànsit i Seguretat Vial de la Universitat de València (INTRAS) i van comprovar la disminució de la capacitat per a conduir vehicles de pacients amb alts nivells del biomarcador.
BAR DE CIÈNCIES
D’altra banda, aquesta vesprada a les 19.30 hores se celebra el Bar de Ciències ‘Cà ncer: com pot la FÃsica millorar la salut?, organitzat per la Cà tedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València en el marc de la Biennal de FÃsica. El dià leg obert al públic compta amb la participació de Marisa Cubells, mèdica radiòloga de l’Hospital La Fe i professora de la Universitat de València, Gabriela Llosá, investigadora de l’Institut de FÃsica Corpuscular, IFIC (UV-CSIC) i el periodista de El PaÃs Jaime Prats.
Els estudiants Marc Andreu i Joan Tutusaus, guanyadors del Premi de Comunicació CientÃfica Joan LluÃs Vives
La Xarxa Vives d'Universitats va lliurar divendres passat a la Universitat d'Alacant (UA) els premis de comunicació cientÃfica Joan LluÃs Vives corresponents a la catorzena edició de la convocatòria. En el marc de l'acte de cloenda del curs 2012-2013 a les universitats dels territoris de parla catalana, el president de la Xarxa i rector de la UA, Manuel Palomar, va lliurar els diplomes acreditatius. Els guardons són convocats des de 1999 per la Xarxa Vives amb la col·laboració de la Cà tedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València.
Marc Andreu Acebal, de la Universitat de Barcelona, va resultar guanyador en la modalitat A (Ciències socials i de l'educació, humanitats) amb l'article El "model Barcelona" dels moviments socials, mentre que Joan Tutusaus Batlle, de la Universitat de Lleida, es va imposar en la modalitat B (Ciències bà siques, ciències de la salut, enginyeries, arquitectures) amb el text Febre Q: amenaça real o falsa alarma? En aquesta edició, s'han presentat 18 treballs en la modalitat A i altres 22 en la modalitat B.
La Universitat descobreix la importà ncia d'una ruta d'aminoà cids per al desenvolupament de les plantes
Investigadores de la ERI de BiotecnologÃa y Biomedicina (BiotecMed) y del Departamento de BiologÃa Vegetal de la Universitat de València han caracterizado funcionalmente la ruta fosforilativa de biosÃntesis de la serina en las plantas, uno de los veinte aminoácidos que componen las proteÃnas y que se encuentran codificados en el genoma. Este descubrimiento acaba de ser publicado en lÃnea en la revista norteamericana The Plant Cell, la publicación mensual con un mayor Ãndice impacto en el campo de la ciencia vegetal.
Descripció del curs:
Es presenta l’estat actual de l’astrofÃsica a Europa en relació amb els grans projectes de recerca que duen a terme col·laboracions internacionals amb participació d’astrònoms espanyols. S´hi inclouen enfocaments històrics del desenvolupament de l’astronomia al nostre continent, tot aprofitant que enguany se celebra el tercer centenari del naixement de Jordi Joan i Santa CecÃlia, astrònom i oficial de navili que va participar en l’expedició que havia de mesurar un grau d´arc de meridià a l’equador.
CONVOCATÒRIA XIX PREMI EUROPEU DE DIVULGACIÓ CIENTÃÂFICA «ESTUDI GENERAL»
La Universitat de València i l'Ajuntament d'Alzira convoquen el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General» en col·laboració amb Edicions Bromera i amb el suport de Bancaixa, amb la finalitat d'estimular la creació i la difusió d'obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l'abast del públic general, i dels estudiants preuniversitaris en particular, els avanços científics i tecnològics i també la divulgació d'aspectes interessants de les diverses branques del saber.
Què són i per a què serveixen les col·leccions d'història natural? Present i futur d'un patrimoni frà gil
Debat amb:
Anna Garcia Forner, conservadora del Museu de Geologia de la Universitat de València Joaquim Baixeras, vicedirector de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Universitat de València Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Moderadora: Maria Josep Picó, Unitat de Comunicació CientÃfica i Cà tedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València
NOTA DE PREMSA
El catedrà tic de Cambridge Vidal-Puig, protagonista de l'€™Encontre d'€™Excel·lència en Biomedicina
La Universitat participa en la identificació de la mutació responsable de l'€™albinisme de Floquet de Neu
Investigadors de l'€™Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) han liderat l'€™estudi del goril·la albÃ, sÃmbol del Zoo de Barcelona, el qual ha revelat que l'€™endogà mia va ser la causa del seu albinisme.
El catedrà tic de BioquÃmica i Biologia Molecular de la Universitat de València Ismael Mingarro (ERI Biotecmed) va ser l'€™encarregat de realitzar els estudis d'€™inserció en membrana de les regions de la proteïna codificada pel gen mutat.
El treball, que es va publicar el passat 31 de maig a la revista BMC Genomics, obre un nou camà metodològic en l'€™à rea de la genètica de la conservació de les espècies en perill d'€™extinció
Amb els autors, Daniel Climent i Ferran Zurriaga. Modera: Reis Juan, periodistaÂÂ
Amb motiu del vintè aniversari de la revista, la col·lecció "Monografies Mètode" presenta aquest volum, amb acurades fotografies i il·lustracions. En total, setze capÃtols que reuneixen textos publicats en Mètode, ampliats i adaptats, i textos inèdits. Una proposta que es completa amb les obres de l'artista valencià  Antoni Miró.
Carlos Pobes, fÃsic, investigador del Instituto de Ciencia de Materiales de Aragón de la Universidad de Zaragoza y del Consejo Superior de Investigaciones CientÃficas.
El Parc CientÃfic de la Universitat de València (PCUV) obri de nou les portes al gran públic amb la cinquena edició d'Expociencia en una jornada plena de propostes lúdiques i divulgatives al voltant de la ciència i la tecnologia.
Al llarg de tot el matà de dissabte 25 de maig, cientÃfics i emprenedors faran una pausa en la seua tasca quotidiana per a obrir-nos els laboratoris, mostrar-nos les seues instal·lacions i implicar-nos a mode de joc en la realització d'€™interessants experiments. Hi haurà extraccions de DNA, viatges estel·lars, telescopis de neutrins i simuladors robòtics. Jugarem a fer visible allò invisible o a analitzar mosques transgèniques. L'€™aprenentatge i sobretot la diversió estan assegurats per a grans i menuts, professors i alumnes, famÃlies senceres i ciutadans en general.
No faltes a la cita i, si pots, vine amb transport públic. Dissabte 25 de maig, de 10h a 14h, t'€™esperem al Parc CientÃfic!
Debat sobre la transferència del coneixement, hui, dins de la I Setmana de la Innovació, al Palau de Cerveró
Hui dilluns, al Palau de Cerveró, a partir de les 19 hores, hi haurà el debat: 'Innovació oberta. Transferència del Coneixement, Finançament públic i privat. Establint les regles del joc'.
Hi participa Daniel Ramón, conseller delegat de la companyia biotecnològica Biópolis; Adela Cortina, catedrà tica de Filosofia Moral i PolÃtica de la Universitat de Valencia; i Juan Antonio Raga (moderador), director del Parc CientÃfic de la Universitat de Valencia.
La Universitat coordinarà un projecte europeu de tres milions d'€™euros amb col·laboració empresarial per millorar la diagnosi de les cataractes i la presbÃcia
Amb motiu de la publicació de Plan de futur de Mà rius Serra, premi Sant Jordi de Novel·la
Recrea Lliurement el peculiar entorn familiar del matemà tic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacioinal malgrat les seues limitacions fÃsiques i el entrebancs de la universitat franquista.
Conversa amb Mà rius Serra i Josep Guia, matemà tic i filòleg. Moderats per Reis Juan, periodista.
Amistats perilloses entre el VIH i el nostre sistema immunitari
Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de València, del Consell Superior d'Investigacions CientÃfiques i de l'Instituto de Salud Carlos III de Madrid proposa una visió alternativa de les interaccions entre el VIH i el sistema immunitari i suggereix una nova estratègia de vacunació
La Societat Catalana de Biologia, en col·laboració amb la Universitat de València, organitza la II Jornada de Biologia a l'€™ensenyament amb l'€™objectiu de reunir els responsables de l'€™ensenyament de la biologia i per a que podeu participar aportant les vostres experiències. Tot i que la Jornada d'€™enguany no es pot convalidar per crèdits de formació del professorat, la SCB sà que emetrà certificats de participació i/o de presentació de comunicacions.
Data i lloc
La Jornada tindrà lloc el dissabte 20 d'Abril de 2013, de 9 a 14.30 hores, a l'Auditori Joan Plaça del Jardà Botà nic de la Universitat de València (Carrer Quart 80, València).
La Universitat referma el seu compromÃs amb la lluita contra el canvi climà tic al donar suport a l'€™Hora del Planeta
La Universitat de València ha decidit donar suport, per tercer any consecutiu, a la campanya global l'€™Hora del Planeta promoguda per l'€™organització ecologista WWF i, alhora, refermar el seu compromÃs amb la lluita contra el canvi climà tic. La institució acadèmica apagarà els llums de tots els seus edificis demà dissabte de 20.30 a 21.30 hores amb l'€™objectiu de participar en la iniciativa per reclamar accions per a combatre l'€™escalfament global. llegir noticia
CICLE DE CONFERÈNCIES "LA GEOGRAFIA DE LA VIDA"
Wallace, un cientÃfic a l'ombra de Darwin
Conferència a cà rrec de Manuel Costa (Universitat de València)
Alfred Russel Wallace, la persona i el cientÃfic, serà l'€™objecte d'€™aquesta xerrada. Tindrem ocasió de recordar el seu carà cter viatger i les seues observacions biogeogrà fiques i evolucionistes, des dels seus orÃgens humils fins a la seua consagració com a cientÃfic i la seua relació amb Darwin.
Per tercer any consecutiu, el Campus d’Excel·lència Internacional, “VLC/CAMPUS. Valencia, International Campus of Excellence”, format per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC, col·labora amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, amb el suport d’Obra Social “la Caixa”, per posar en marxa el programa “Campus CientÃfics d’Estiu 2013”.
Un Bar de Ciències a l'€™Astoria tractarà els mites i els errors de la dieta Dukan amb cientÃfics de la Universitat i el CSIC
La Universitat de València comença a col·laborar amb la programació Astoria & Friends amb una tertúlia cientÃfica dedicada a la ciència de l'€™alimentació i la salut en el marc del VLC/Campus d'€™Excel·lència Internacional i el Campus Sostenible.
El professor de la Universitat de València Carlos Sánchez, el cientÃfic del CSIC Pascual Sanz i la llicenciada en Farmà cia Patricia GarcÃa Alós participaran al dià leg moderat pel periodista de El PaÃs Jaime Prats, organitzat per a aquest dijous 7 de març a les 18.30 hores.