Activitats

VIDEOS CATEDRA DIVULGACIӓ


ACCES WEB DARWIN

HISTÒRIC


NOTA DE PREMSA


La Universitat crea una lámina fotovoltaica de bajo coste y una alta eficiencia energética

23/12/2013
  • El científico Henk Bolink del ICMol lidera la investigación en estos nuevos dispositivos que pueden ser flexibles, al fabricarse sobre cristal o folios de plástico.
  • Estas células solares, de bajo espesor y peso, también se pueden fabricar con apariencia semitransparente. Una característica que facilitaría su aplicación novedosa en las ventanas de los edificios, donde filtrarían rayos solares y, al mismo tiempo, generarían electricidad.

Un equipo de científicos dirigido por el investigador Hendrik Bolink del Institut de Ciència Molecular (ICMol) del Parc Científic de la Universitat de València ha creado un dispositivo fotovoltaico delgado, similar a una lámina, de muy bajo coste y una alta eficiencia. Los resultados de este trabajo, realizado en colaboración con investigadores del École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) en Suiza, se publicaron ayer en la revista Nature Photonics.
La célula solar desarrollada por los investigadores del ICMol está formada por una capa de perovskita, un material híbrido orgánico-inorgánico de fácil síntesis y bajo coste, colocada entre dos capas ultra finas de semiconductores orgánicos, con un grosor total de menos de media micra, es decir, inferior a la millonésima parte de un metro. Hendrik Bolink explica que para su preparación “se han utilizado procesos de baja temperatura similar a los usados en la imprenta, lo que permite fabricar estos dispositivos sobre láminas de cristal o folios de plástico para que sean flexibles”. llegir més

Nota de premsa

Castellà

Valencià

Anglès







NOTA DE PREMSA

La Universitat de València cerca estudiants per a constituir l’equip València/Biocampus que competirà a l’iGEM 2014

07/12/2013

Després de l’èxit obtingut en l’edició 2013, la Universitat de València ha obert el procés de selecció d’estudiants per a competir, el 2014, en el prestigiós concurs de biologia sintètica iGEM. Els estudiants seleccionats s’integraran en l’equip València/Biocampus, l’equip amb el qual participa la Universitat de València i amb el que aconseguí el premi a la Millor Nova Aplicació en Biotecnologia en 2013. L’iGEM és la competició més important en biologia sintètica per a estudiants pregraduats en la que participen més de 200 equips d’arreu del món i, actualment, consta de quatre fases regionals i una final a Boston. Els estudiants interessats en integrar-se en l’equip València/Biocampus que competirà al concurs iGEM 2014 (http://igem.org/Main_Page) hauran d’enviar la sol·licitud abans del 20 de desembre. Dissabte, 21 de desembre, a les 9.00 h tindrà lloc l’entrevista a tots els candidats al Col.legi Major Rector Peset de la Universitat de València. llegir més

Nota de premsa


COMERÇ JUST A LA UNIVERSITAT DE VALENCIA



La ONGD La-Tenda de tot el Món en col·laboració amb les facultats de Geografia i història i Medicina i Odontolgia i AC+

montarà un punt  d'informació, venda i sensibilització el dimarts 17  en la Facultat de Geografia i Història i el proper dijous 19, en el vestíbul de la Facultat de Medicina, amb horari de 10 a 16h

Aquestes accions es realitzen amb l'objectiu d'acostar el Comerç Just a la comunitat universitària de la Universitat de València i donar a conèixer el valor afegit que suposa l'opció per productes de Comerç Just i el seu impacte en la reducció de la pobresa, per a construir un món més just i solidari

+ informació de comerç just en http://www.la-tenda.org/





CICLE PREMIS NOBEL 2013

Conferència sobre Alice Munro mestra del relat curt contemporani i guanyadora del Premi Nobel de Literatura 2013 


A càrrec de Dolors Udina, membre del Grup d'Estudi de la Traducció Catalana Contemporània (Universitat Autònoma de Barcelona) i traductora d'Alice Munro al català 

Espai Ciència, Octubre Centre de Cultura Contemporània

Dimarts 17 de desembre de 2013,
a les 19h,
Llibreria 3i4
Carrer de Sant Ferran, 12

més informació




NOTA DE PREMSA


La Universitat desenvolupa nous principis actius per tractar la fase crònica de la malaltia tropical de Chagas

El grup d'investigació multidisciplinària dedicat a la Química Mèdica Supramolecular (SUPRAMED), liderat pel catedràtic de Química Inorgànica i investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) del Parc Científic de la Universitat de València, Enrique García-España, ha desenvolupat nous compostos actius tant per a la fase aguda com per a la crònica de la malaltia tropical de Chagas. Els resultats d'aquest treball, realitzat en col·laboració amb investigadors del Departament de Parasitologia de la Universitat de Granada, s'acaben de publicar en la revista European Journal of Medicinal Chemistry. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha qualificat aquesta malaltia tropical com la tercera més propagada, per la qual cosa representa un gran desafiament sanitari en molts països d'Amèrica Llatina. De fet, la migració de persones infestades planteja un seriós problema, ja que s'han registrat casos de transmissió per productes sanguinis en països en els quals no hi ha transmissió vectorial del paràsit, com és el cas d'Espanya, Canadà i els Estats Units. Llegir més

Nota de premsa



CICLE DE CONFERÈNCIES CONECTALK


LA NOSTRA IMATGE DEL COSMOS DES DE L'ANTIGUITAT FINS AlS NOSTRES DIES


Vicent J. Martínez, Catedràtic d'Astronomia i  Astrofísica de la Universitat de València 
Data i hora: 18 de Desembre de 2013 a les 19 h 
Lloc: Seu de la Fundació Cañada Blanch, 
c/ Jorge Juan 4 (València)




UN NADAL AMB TRELLAT

Un Nadal amb trellat: Consum Responsable i Sostenibilitat

En el marc de les activitats del Voluntariat Ambiental/Campus Sostenible, s'ha programat l'inici de la campanya amb l’objectiu de cridar l'atenció per a que en època de Nadal, el consum siga més just i responsable amb el medi ambient.

La campanya s'identificarà amb el muntatge en cadascun dels campus d’arbres nadalencs decorats amb CD'S Reciclats, per dur endavant aquesta iniciativa, convidem a la comunitat universitària a dipositar CD´S en les caixes destinades a aquesta finalitat.

Els arbres i les seues caixes estaran situats a la Universitat de València a la sala d'estudis Campus Burjassot, Aulari Oest Facultat de Ciències Socials i la Facultat de Psicologia a partir del dilluns 16 de desembre de 2013.


NOTA DE PREMSA




El projecte EPIDISEASE liderat per José Luis García, un dels guanyadors del Certamen Nacional de Joves Emprenedors

EPIDISEASE, projecte d'empresa de base tecnològica liderat pel doctor José Luis García, del CIBER de Malalties Rares (CIBERER) al laboratori del Departament de Fisiologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, ha estat un dels deu guanyadors del Certamen Nacional de Joves Emprenedors de l'Injuve que rebran una ajuda de 25.000 euros. EPIDISEASE, un dels cinc premiats en la categoria de projectes no constituïts entre les 333 sol·licituds, és un projecte d'empresa per a l'estudi de biomarcadors epigenètic de diagnòstic i pronòstic de malalties. Aquests biomarcadors es basen en l'estudi de la metilació de l'ADN, les modificacions post-traduccionals de les histones, l'estudi d'expressió de variants d'histones, miRNAs i lncRNAs. En aquest projecte, participen també els doctors Lorena Peiró (Coordinadora del Biobanc de l'INCLIVA) i Salvador Mena (Investigador post-doctoral de la Universitat Politècnica de València).






NOTA DE PREMSA


L'observatori Astronòmic de la Universitat de València realitza un projecte científic solidari adaptat als xiquets amb problemes de visió


L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València ha emprés enguany el projecte ‘A touch of the Universe’, una missió sense ànim de lucre que té com a finalitat crear trenta kits amb activitats astronòmiques tàctils destinades a xiquets amb problemes de visió.

L’Observatori està distribuint actualment aquests paquets o astrokits enviant-los a educadors i professors d’Astronomers Without Borders, Universe Awareness (UNAWE) i Galileo Teacher Training Program (GTTP) a Amèrica, Àfrica i Àsia.

El projecte ha estat presentat en roda de premsa aquest dimecres, 11 de desembre, a l’edifici de Rectorat. Hi han assistit la vicerectora de Sostenibilitat, Campus i Planificació, Clara Martínez; el director de l’Observatori Astronòmic, José Carlos Guirado; i la responsable de la iniciativa, Amelia Ortiz.

Cadascun dels trenta astrokits està compost per diverses peces, entre les quals destaquen una esfera que simula el relleu lunar i una semiesfera que representa les principals constel·lacions. Aquestes últimes, a més, també són palpables en tres maquetes en 3D que recreen la distància respecte a la Terra de cadascuna de les estrelles que componen Orió, l’Óssa Major i Taure.

La resta de l’astrokit ho componen un xicotet llibre sobre les fases de la Lluna, un altre amb activitats i unes làmines amb imatges astronòmiques en relleu que la NASA va realitzar per a l’Any Internacional de l’Astronomia. Tot això sota la simfonia de l’espectacle de planetari ‘El cel en les teues mans’, un DVD inclòs en el paquet amb explicacions en anglés, espanyol i portugués. Dos locutors ajuden el xiquet a palpar els relleus de les constel·lacions mentre li expliquen tot allò relacionat amb el que està tocant, com el color de la llum d’una estrella o la història de les constel·lacions.

És un material que, en principi, està dirigit a xiquets, adaptat totalment al braille, però també és extensible a persones invidents de totes les edats. En les aules dels països sense recursos, els professors no disposen a voltes dels mitjans necessaris i adequats per a ajudar als xiquets amb discapacitat o deficiència visual. Aquest inconvenient és el que pretén esmenar aquest projecte solidari que suposa la continuació d’un anterior en el qual es van enviar vint llunes des d’Argentina fins a l’Índia. La satisfacció dels educadors, el seu entusiasme i la seua col·laboració amb la proposta de millores van conduir a aquesta segona part del projecte.

Els responsables d’aquest projecte solidari han decidit posar en marxa una nova campanya de finançament a través de la fórmula del micromecenatge utilitzant la plataforma universitària Uniempren. Així, les persones o organitzacions que desitgen col·laborar poden fer-ho mitjançant la seua pàgina web: www.uniempren.es

+Info:
http://astrokit.uv.es/
http://www.uniempren.es/69_a_touch_of_the_universe





NOTA DE PREMSA


Les malalties minoritàries a l’Encontre d'Excel·lència VLC/CAMPUS en Medicina.

El micoclúster d’investigació de VLC/CAMPUS de Fisiopatologia de les malalties minoritàries (MCIFER) organitza l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en Medicina “Dèficit d’alfa-1 antitripsina i EPOC. Les malalties minoritàries com a models de patologies de gran prevalença” que comptarà amb la participació de la Dra. Janciauskiene (Hannover Medical School), el Dr. Stockley (Queen Elizabeth Hospital) i el Dr. Ganschow (University Children’s Hospital). La jornada tindrà lloc el 12 de desembre a les 9.30 hores en l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia. llegir més

Nota de premsa



NOTA DE PREMSA

10/12/2013

El professor Juan I. Collar, a l'Encontre d'Excel·lència VLC/CAMPUS en Física

El microclúster d’investigació de VLC/CAMPUS “Des de l’avantguarda de la física de partícules, nuclear i astropartícules fins a la transferència en computació distributiva, imatge i acceleradors en medicina i tecnologies marines” (PANTICAM),  organitza l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en Física “Cerca de la matèria fosca” que comptarà amb la participació del professor Juan I. Collar de la Universitat de Chicago. La conferència-col·loqui serà dimecres 11 de desembre a les 12.30 hores a la Sala d’Actes de l’Edifici Capçalera del Parc Científic de la Universitat de València.

. llegir més

Nota de premsa
link video

CICLE DE CONFERÈNCIES CONECTALK



EL BOSÓ DE HIGGS


Antonio Pich
Catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València


Data i hora 11 de Diciembre de 2013 a las 19 h
Lloc: Seu de la Fundació Cañada Blanch
c/ Jorge Juan 4 (València)








NOVA UBICACIÓ UNITAT DE CULTURA CIENTÍFICA



Ver plànol més gran




CICLE DE CONFERÈNCIES CONECTALK


Howard Carter y el descubrimiento de la tumba de Tutankhamon


José Lull, egíptólogo de la Universitat Autònoma de Barcelona

Data i hora 4 de Diciembre de 2013 a las 19 h

Lloc: Sede de la Fundación Cañada Blanch,
c/ Jorge Juan 4 (Valencia)




NOTA DE PREMSA
La imagen muestra un pequeño fragmento del cielo tal y como se ve en el cartografiado más completo del cielo disponible en la actualidad (Sloan Digital Sky Survey, a la derecha) y el mismo fragmento observado por ALHAMBRA (a la izquierda). Se puede comprobar como ALHAMBRA observa en detalle los brazos espirales y la estructura de la galaxia central, que para Sloan es un objeto sin detalle. Se observa también la abundancia de pequeños objetos de fondo, totalmente invisibles para Sloan.

Es publica el catàleg més detallat de galàxies de l'espai profund per traçar l'evolució de l'univers durant els últims 10.000 milions d'anys

* La Universitat de València participa en el projecte ALHAMBRA, liderat per investigadors de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia.
 
* El catàleg, desenvolupat a l’Observatori de Calar Alto i on participen investigadors de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, entre altres institucions, ha identificat, classificat i calculat la distància de més de 500.000 galàxies repartides en vuit regions del cel.

El projecte ALHAMBRA, liderat per investigadors de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia i en el qual ha participat la Universitat de València, ha identificat i classificat més de mig milió de galàxies, després de set anys de precises observacions de l’univers des de l’Observatori de Calar Alto (CAHA, Almeria) i gràcies a una tècnica que descompon l’energia dels estels en els seus colors mitjançant filtres astronòmics. A més, aquesta investigació també ha permès calcular les distàncies a les quals es troben aquestes galàxies de nosaltres amb una precisió sense precedents. ALHAMBRA, el nom del qual respon a les sigles en anglès Advanced Large, Homogeneous Area Medium Band Redshift Astronomical survey, disposa d’un sistema de vint filtres que cobreixen totes les longituds d’ona de l’òptic i de tres filtres en l’infraroig, la qual cosa permet determinar amb gran precisió l’energia emesa per les galàxies i la distància de mig milió de galàxies amb una profunditat sense precedents per a la grandària de la mostra. llegir més




NOTA DE PREMSA


lopez ottin

Carlos López-Otín explora les claus de l’envelliment i la longevitat a l’Encontre d’Excel·lència VLC/CAMPUS en Biomedicina

Elcatedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universidad de Oviedo, Carlos López-Otín imparteix la conferència “Las claves genómicas del envejecimiento y de la longevidad” el pròxim dijous 28 de novembre de 2013, a les 17h en la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. El Microclúster de Fisiopatología de Enfermedades Raras (MCIFER) de VLC/CAMPUS organitza aquesta conferència en el marc de l’Encontre d’Excel·lència Internacional en Biomedicina,  que clausura el cicle commemoratiu del 50è aniversari de la Sociedad Española de Bioquímica y Biología Molecular (SEBBM). llegir més

Nota de premsa



NOTA DE PREMSA

La Universitat promou la col·laboració científica a través d’un congrés multidisciplinar

Els Departaments d'Història de la Ciència i Documentació i de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València han organitzat el congrés La col·laboració científica, una aproximació multidisciplinària, el qual se celebrarà a ADEIT els dies 21 i 22 de novembre, l’objectiu fonamental és la promoció de la cooperació interdisciplinària dels diversos àmbits de la ciència per a afrontar els reptes de la societat actual. Aquesta trobada ha estat sufragada pel Vicerectorat d'Investigació i Política Científica i, a més, compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'Economia i Competitivitat. llegir més

Nota de premsa




NOTA DE PREMSA




Investiguem el metabolisme de les plantes per a disposar d’aliments més saludables


Manuel Rodríguez Concepción, investigador del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) de Barcelona impartirà la conferència “Plantas, Genes, Colores y Salud” dins del cicle commemoratiu del 50è aniversari de la SEBBM. Serà el dijous 21 de novembre a las 12.30h en la Sala Darwin del Campus Burjassot-Paterna. llegir més




CICLE DE CONFERÈNCIES CONEC TALK

conec talks

Cicle de Conferències ConecTalks

Cicle de conferències sorgides com activitat paralela al portal CONEC per a tractar el temes que més han interessat als usuaris.

Les conferències tindran lloc durant 2013 el dia indicat, a la seu de la Fundació Cañada Blanch, C/ Jorge Juan 4 (València) a les 19h.

Programa:

1  Inauguración del Ciclo.
Prof. Pedro M. Carrasco Sorlí, Vicerrector de Investigación y Política Científica de la UVD. Juan López Trigo, Presidente de la Fundación Cañada Blanch D.  Fernando Canós Mangriñán, Director Comercial Regional de Valencia y Castellón de SabadellCAM 

1. Conferencia inaugural:
Terapias con células madre.
Isabel Fariñas, Catedrática de Bi­ología Celular, Universitat de València,  20 de noviembre.

2  Howard Carter y el descubrimiento de la tumba de Tutankhamon.
José Lull, egíptólogo, Universitat Autònoma de Barcelona,  4 de diciembre.

3  El bosón de Higgs.
Antonio Pich,  Catedrático de Física Teórica, Universitat de València, 11 de diciembre.

4  Nuestra imagen del cosmos desde la antigüedad hasta nuestros días.
Vicent J. Martínez, Catedrático de Astronomía y Astrofísica, Universitat de València, 18 de diciembre.

més informació

díptic

NOTA DE PREMSA



La Universitat organitza la jornada europea Canvi climàtic i oportunitats de negoci al Parc Científic


La Universitat de València, des del Vicerectorat d’Investigació i Política Científica i en col·laboració amb l’Imperial College de Londres, ha organitzat la jornada europea Canvi climàtic i oportunitats de negoci, la qual tindrà lloc el pròxim divendres 15 de novembre al saló d’actes del Parc Científic (Campus Burjassot-Paterna). L’objectiu d’aquesta sessió és promoure oportunitats de negoci innovador vinculades al canvi climàtic, com també aglutinar líders del sector empresarial de l’àmbit del medi ambient i la sostenibilitat, alhora que responsables de menudes i mitjanes empreses, multinacionals, tècnics de les administracions públiques i dirigents polítics. llegir més

Nota de premsa



CURS

Curs de formació dirigit al professorat de secundària i de batxiller

Rutes matemàtiques a València. Teoria i pràctica

Del 25 de novembre al 5 de desembre

El Servei de Formació Permanent de la Universitat de València amb la col•laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència-UCC+i de la Universitat de València,  convoquen el curs de formació  “Rutes Matemàtiques a València”, dirigit al professorat de Secundària i de Batxiller.

Inscripcions del 12 al 21 de novembre.

Més informació i inscripció a la pàgina web: http://www.uv.es/uvweb/servei-formacio-permanent-innovacio-educativa/ca/formacio/oferta-formativa/col-lectius/no-universitari/2013-1285872470299.html


NOTA DE PREMSA




‘Jugar a ser déus’ guanya el XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

Els científics Salvador Macip i Chris Willmott han estat els guanyadors del XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General de la Universitat de València amb l’assaig ‘Jugar a ser déus. Els dilemes morals de la ciència’. El guardó, dotat amb 12.000 euros, es va lliurar aquest divendres a la nit durant la celebració dels XXV Premis Literaris Ciutat d’Alzira, promoguts per l’ajuntament del municipi i Edicions Bromera. L’acte, a més, té lloc en el marc de la 15a Setmana de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació organitzada per la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València. llegir més

Nota de premsa


NOTA DE PREMSA


tarja encontre


Catalina Lara analitza el paper de les dones en la història de la bioquímica i la biologia molecular

Dilluns 11 de novembre a l’Aula Magna de la Universitat de València (Centre Cultural La Nau) aquesta catedràtica de la Universidad de Sevilla impartirà la conferència “Las mujeres en la Bioquímica y la Biología Molecular“

En els seus més de cent anys de recorregut com a ciència la Bioquímica també ha estat construïda per dones, encara que normalment això no es veu en els manuals o les històries de la ciència. Sorprèn a molta gent saber, per exemple, que les primeres malalties genètiques degudes a defectes en enzims del metabolisme de carbohidrats van ser descrites per una dona, Gerty Cori; que l'estructura de la penicil·lina, sense la qual hagués estat impossible fabricar-la a escala industrial, la de la vitamina B12 i la de la insulina, van ser determinades per una altra dona, Dorothy Crowfoot Hodgkin, que el treball de Rosalind Franklin va ser determinant en el descobriment de l'estructura del DNA, o, molt més recentment, que Françoise Barré-Sinoussi va descobrir el virus de la SIDA, per la qual cosa va rebre el Premi Nobel de Fisiologia o Medicina en 2008. llegir més

nota de premsa






NOTA DE PREMSA

tarja encontre

El Nobel de Química Ramakrishnan, a l’Encontre d’Excel·lència en Bioquímica

La Universitat de València acull aquest divendres l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en Bioquímica: How antibiotics illuminate ribosome function and vice versa, el qual anirà a càrrec del professor Venkatraman Ramakrishnan, Premi Nobel en Química 2009 i, actualment, investigador al MRC Laboratory of Molecular Biology de Cambridge. La sessió començarà a les 12.30 hores a la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna. Aquest encontre està organitzat pel Microcluster VLC/DIANA (Dianes Terapèutiques i Desenvolupament de Fàrmacs), coordinat per la catedràtica Isabel Fariñas. llegir més

Nota de premsa

Video presentació



NOTA DE PREMSA

logo 15 setmana de la ciencia

La Universitat comença la 15a Setmana de la Ciència

La Universitat de València comença avui la 15a edició de la Setmana de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació amb diverses activitats organitzades per la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i, l’objectiu de les quals és promoure la cultura científica de la societat en general i, en especial, les vocacions per la ciència dels més joves. ‘La ciència, el teu futur’ és una de les accions més importants d’aquesta convocatòria que inclou la realització de 35 Rutes Matemàtiques per la ciutat de València, 24 conferències de científics de la Universitat de València, el CSIC i la Universitat d’Alacant en centres d’Educació Secundària i Batxillerat i tallers d’Astronomia, Geologia i Matemàtiques als laboratoris de la Universitat. La programació compta amb el finançament del Vicerectorat d’Investigació i Política Científica, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat i la Reial Societat Espanyola de Física. Llegir més

Nota de premsa




NOTA DE PREMSA

fotowormboys


L’equip València/Biocampus, premi a la Millor Nova Aplicació en Biotecnologia en el concurs iGEM 2013 al MIT de Boston


L’equip de la Universitat de València ha participat aquest cap de setmana a Boston a la final del concurs de biologia sintètica iGEM (International Genetically Engineered Machine), promogut pel Massachussets Institute Tecnhology (MIT). Han participat un total de 73 equips d’arreu del món procedents de quatre fases regionals i dels 18 premis que atorga aquesta institució en la final de Boston, València/Campus ha obtingut el premi a la Nova Aplicació en Biotecnologia. Llegir més

Més informació:
http://2013.igem.org/Main_Page

Nota de premsa


NOTA DE PREMSA

fotograia alfredo ardila

El professor Alfredo Ardila, a l'Encontre d'Excel·lència en Lingüística Clínica

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València acull aquest dimarts i dimecres l’Encontre d’Excel·lència Internacional VLC/CAMPUS en Lingüística Clínica: Una proposta de reinterpretació i reclassificació de les afàsies. Interdisciplinarietat en les patologies del llenguatge, el qual comptarà amb la participació del professor Alfredo Ardila de la Florida International University. La conferència d’Ardila serà dimarts a les 10.30 a la Sala d’Actes.

Alfredo Ardila és psicòleg de la Universitat Nacional de Colòmbia (1969) i va obtenir un doctorat en neuropsicologia en la Universitat Estatal de Moscou (1976). Ha estat professor de diverses universitats a Colòmbia, Mèxic, Equador, Xile, Paraguai, Espanya i els Estats Units. llegir més

nota de premsa

video presentació





NOTA DE PREMSA

parietal

La Universitat de València troba tres noves restes de neandertals a la Cova Negra de Xàtiva

  • El jaciment del Paleolític mitjà de la Costera s’ha erigit com una de les col·leccions més riques de peces humanes  neandertals de la Península Ibérica. De fet, és la tercera amb més nombre d’individus identificats després de la cova del Sidrón d’Astúries i una de les més destacades d’Europa i del Pròxim Orient.
  • La peculiaritat de la Cova Negra és l’elevat nombre de restes infantils documentades.

Un equip d'arqueòlegs dirigit pel catedràtic de Prehistòria de la Universitat de València, Valentín Villaverde, ha trobat tres noves restes fòssils de neandertals en el jaciment del Paleolític mitjà de la Cova Negra de Xàtiva durant la campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha desenvolupat durant aquest mes. En concret, els treballs han permès el descobriment d'un fragment de parietal d'un individu adult, un fragment cranial infantil i un premolar infantil.

Els resultats de la recent campanya han estat presentats aquest matí en la Universitat de València pel vicerector d'Investigació i Política Científica, Pedro Carrasco, el professor Valentín Villaverde i l'arqueòleg municipal de Xàtiva, Ángel Velasco. També ha assistit l’alcalde de la capital de la Costera, Alfonso Rus. Carrasco ha destacat la tasca investigadora de Villaverde com un referent en la Universitat de València per la seua solidesa, el seu lideratge per a conseguir fonts de finançament i per la rellevància dels seus resultats. “El projecte Prometeu que avui presentem també és un dels més importants i especialment remarcable perquè prové de l’àmbit de les humanitats”, ha recalcat el vicerector. (llegir més)

nota de premsa



NOTA DE PREMSA

participants igem i rector

El rector Esteban Morcillo rep València/Biocampus, l’únic equip espanyol finalista a l’iGEM

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, ha rebut aquesta setmana l’equip d’estudiants València/Biocampus, l’únic grup espanyol que ha passat a la final del concurs internacional de biologia sintètica iGEM, promogut pel Massachusetts Institute Technology (MIT), la qual tindrà lloc de l’1 al 4 de novembre a Boston i hi participaran 73 equips d’arreu del món. València/Biocampus, finançat per la Universitat de València i l’empresa Biópolis SL, va aconseguir una medalla d’or i la classificació a la final de l’iGEM el passat 12 d’octubre a Lyon amb una investigació que establia una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, la qual milloraria processos biotecnològics i facilitaria la producció de bioplàstic.

llegir més

Nota de premsa




DEBAT

acelerador de particulas

El bosó de Higgs i el CERN, a debat dilluns a La Nau

El descobriment de la partícula subatòmica que explica l’origen de la massa acaba de rebre el Nobel i el Príncep d’Astúries.

És un dels descobriments més importants de les últimes dècades. Hui divendres, Peter Higgs, Françoise Englert i el CERN rebran el premi Príncep d'Astúries per la proposta teòrica i el descobriment del bosó de Higgs, la partícula subatòmica que és a l'origen de la massa d'altres partícules. Un guardó que se suma al Nobel de Física concedit el passat 8 d'octubre.

Dilluns que ve, dia 28 d'octubre, a les 18.30 hores, l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà la conferència “El CERN i el bosó de Higgs: per què invertir en grans infraestructures científiques?”. El debat comptarà amb les intervencions de Juan Fuster Verdú,  en el Instituto de Física Corpuscular (centro mixte UV-CSIC), especialista en el camp de la física d'altes energies. llegir més



PRESENTACIÓ LLIBRE I MONÒLEGS CIENTIFICS

imatge zeptoespacio

Presentació del llibre "Odisea en el Zeptoespacio" de Gian Francesco Giudice

odisea en el zeptoespacioLa presentació de l'edició en castellà del llibre "Odisea en el Zeptoespacio" de Gian Francesco Giudice,

Dia 26/10/2013
Hora: 12h
Lloc: Col·legi Major Rector Peset,
Pza. Forn de Sant Nicolàs

La presentació anirà a càrrec de J.J. Gomez-Cadenas, Alberto Aparici (ciencia brújula) i Fernando Sapiña

Monòlegs Científics

En la segona part tindrem l'oportunitat de veure els monòlegs dels científics del grup "The Big Van Theory"
https://www.facebook.com/TheBigVanTheoryCiencia
http://www.thebigvantheory.com/


més informació



NOTA DE PREMSA

lliurament certificat iso

La Unitat Central d’Investigació de Medicina rep la certificació ISO 9001

La Unitat Central d'Investigació (UCIM) de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València rep aquest dimecres la certificació de la Norma ISO 9001. Aquest certificat de qualitat reforça la imatge d'excel·lència de la Universitat, ja que suposa un reconeixement a la maduresa i eficàcia del seu sistema de gestió de la qualitat, alhora que confirma la seua voluntat de desenvolupar-se en una línia de progrés continu per a donar una resposta més ajustada a les expectatives dels investigadors.

Amb la ISO 9001, la UCIM de Medicina i Odontologia “no solament compleix amb els requisits de la norma sinó que eleva, transforma i garanteix la qualitat dels seus serveis i de gestió de la R+D+i, tot procurant cada dia ser millors en totes i cadascuna de les operacions que realitza”, apunta el degà Federico Pallardó.

llegir mes
Nota de premsa

València, 23 d'octubre 2013


NOTA DE PREMSA


La Universitat participa en un estudi que avança en detectar biomarcadors per a predir el càncer de pulmó

El professor de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València Carlos Camps ha participat en una investigació que avança en la recerca de biomarcadors que podran predir el càncer de pulmó. Els resultats de l'estudi, dirigit pel Centre d'Investigació Mèdica Aplicada (CIM) de la Universitat de Navarra, s'han publicat recentment en la revista Journal of the National Cancer Institute.

Un dels majors reptes per a la medicina oncològica és poder detectar el càncer de pulmó amb suficient anterioritat per a permetre un tractament, ja que en l'actualitat la localització d'aquest tipus tumors implica una metàstasi en al voltant del 75% dels casos. llegir més

Nota de premsa


València, 22 d'octubre 2013




CONFERÈNCIA



Joan Guinovart parla de diabetis a l’Espai Ciència

El dijous 24 d’octubre a les 19h, Joan Josep Guinovart (Tarragona, 1947) impartirà la conferència “Comprendre la diabetis” a l’Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (C. Sant Ferran, 12, València) en el marc de la Setmana dels Premis Octubre i dins de les activitats organitzades amb motiu del 50è aniversari de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM).

Guinovart és catedràtic del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona, fundador i director de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona. És acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia (Institut d’Espanya) i de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i de l’Acadèmia Europaea. Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya, el Premi Prat de la Riba de l’IEC i el Diploma d’Honor de la FEBS, entre altres distincions. La seua investigació està centrada en el metabolisme del glicogen (la principal reserva de sucre de les nostres cèl·lules), directament relacionat amb la diabetis i les patologies neurodegeneratives com ara la malaltia de Lafora.

Des de 2012 Guinovart és president electe de la Unió Internacional de Bioquímica i Biologia Molecular (IUBMB). La IUBMB, fundada el 1955 i amb seu a Holanda, uneix biòlegs i bioquímics moleculars de 77 països amb l’objectiu de promoure la recerca i la formació en aquesta àrea arreu del món. La IUBMB ha estat presidida, entre altres personalitats, pels premis Nobel Severo Ochoa, Hugo Theorell i Feodor Lynen. Joan Guinovart, que serà el primer científic que des d’Espanya presidirà la IUBMB, succeeix en el càrrec Greg Petsko (Universitat de Brandeis, EUA), que continuarà presidint la IUBMB fins 2015, període després del qual el succeirà el Dr. Guinovart.

Ha estat president de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM) i membre del Comitè Executiu de la Federació de les Societats Bioquímiques Europees (FEBS en anglès) i fundador i primer president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), que representa més de 70 societats científiques i més de 30.000 investigadors. Des de la COSCE ha exercit una gran tasca mobilitzadora de tota la comunitat científica davant les institucions i l’estat, a través de la reflexió, el debat i l’anàlisi. La COSCE continua sent una entitat crítica amb la delicada situació actual de la investigació a Espanya.

Aquesta conferència forma part de la programació organitzada per la SEBBM, VLC/CAMPUS International Campus of Excellence –integrat per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC-, la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València, la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i l’Espai Ciència (Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià, Octubre Centre de Cultura Contemporània) per a celebrar el 50è aniversari de la fundació de la SEBBM. Aquesta societat científica compta actualment amb més de 3.700 socis i constitueix la principal agrupació científica que coordina en el nostre país l'extensa activitat relacionada amb la Bioquímica i la Biologia Molecular.

Entre els objectius més rellevants de la SEBBM destaquen: promoure la investigació, fomentar la transferència de coneixement, millorar la docència, afavorir el contacte entre investigadors espanyols, contribuir a l'expansió internacional de la ciència espanyola, difondre i divulgar en la societat espanyola aspectes científics d'interès públic i, en definitiva, contribuir al fet que la ciència tinga un paper cada vegada més rellevant en el nostre país.

Les celebracions del 50 aniversari de la SEBBM cerquen la participació de la ciutadania perquè puga acostar-se i involucrar-se més profundament amb la ciència. L'objectiu principal és informar, entretenir i promoure l'interès per la ciència, a més de fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

llegir més



BAR DE CIÈNCIES

dins del Cicle commemoratiu del 50è aniversari de la SEBBM a València


Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por?

El divendres 25 d’octubre a les 19h, Salvador Macip (Blanes, 1970) presentarà el seu llibre  “Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por” (Ara Llibres, 2012) a l’Espai Ciència de l’Octubre Centre de Cultura Contemporània (c. Sant Ferran 12, València), dins de les activitats organitzades amb motiu de la Setmana dels Premis Octubre i del 50è aniversari de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM). Macip és professor de bioquímica a la  Universitat de Leicester (Regne Unit) on dirigeix el grup de mecanismes de mort cel·lular. Ha publicat cinc novel·les, tres llibres per a xiquets, un recull de contes i un mètode per aprendre anglès. Entre altres premis ha guanyat el Joaquim Ruyra (2010) i el Carlemany (2012). Com a divulgador científic ha publicat Immortals, sans i perfectes (2008) i Les grans epidèmies modernes (2010). Porta la secció de ciència del programa Via Lliure de RAC1 i escriu columnes de temàtica científica a El Periódico i Ara.

Durant el Bar de Ciències, una activitat participativa del públic assistent, es podran formular preguntes al Dr. Macip sobre la temàtica del llibre. L’autor, metge, investigador i divulgador científic expert en càncer, respon molts interrogants en la seua obra, amb molta claredat, des de l’origen de les malalties que coneguem com el càncer, fins a com prevenir-les, quins tractaments existeixen actualment i què podem esperar de la investigació biomèdica en un futur immediat. Tot això l’autor ho acompanya amb moltes dades i informacions que ens ajuden a deixar de tenir-li por al càncer.

Aquest Bar de Ciències s’organitza amb la col·laboració de la Llibreria 3i4 i forma part de la programació organitzada per la SEBBM, VLC/CAMPUS International Campus of Excellence –integrat per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC-, la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València, la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i l’Espai Ciència (Institut d’Estudis Catalans, Acció Cultural del País Valencià, Octubre Centre de Cultura Contemporània) per a celebrar el 50è aniversari de la fundació de la SEBBM. Aquesta societat científica compta actualment amb més de 3.700 socis i constitueix la principal agrupació científica que coordina en el nostre país l'extensa activitat relacionada amb la Bioquímica i la Biologia Molecular.

Entre els objectius més rellevants de la SEBBM destaquen: promoure la investigació, fomentar la transferència de coneixement, millorar la docència, afavorir el contacte entre investigadors espanyols, contribuir a l'expansió internacional de la ciència espanyola, difondre i divulgar en la societat espanyola aspectes científics d'interès públic i, en definitiva, contribuir al fet que la ciència tinga un paper cada vegada més rellevant en el nostre país.
Les celebracions del 50 aniversari de la SEBBM cerquen la participació de la ciutadania perquè puga acostar-se i involucrar-se més profundament amb la ciència. L'objectiu principal és informar, entretenir i promoure l'interès per la ciència, a més de fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

llegir més


NOTA DE PREMSA

La Càtedra de Sistemes Genòmics de la UV i l'Institut Roche signen un conveni per avançar en medicina personalitzada


València, 21 d'octubre 13

La Universitat de València, la Fundació Sistemes Genòmics i l'Institut Roche va signar la setmana passada un conveni per a impulsar la promoció dels progressos en medicina personalitzada. L'objectiu principal d'aquest acord és l'organització de la jornada sobre afeccions rares “Avanços en les malalties neuromusculars” el qual tindrà lloc a la Facultat de Medicina i Odontologia el pròxim 19 de novembre.

L'acord d'aquest conveni va tenir lloc a la Facultat de Medicina i Odontologia i els signants van ser la vicedegana Concha López el director general de la Fundació Institut Roche, Jaime del Barrio i la gerent de la Fundació Sistemes Genòmics, Lorena Saus. llegir més


Nota de premsa


NOTA DE PREMSA

ordovas

El professor Ordovás protagonitza la inauguració científica de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA

L'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA (Universitat de València-Hospital Clínic Universitari) celebrarà demà a les 12 hores al saló d'actes la seua inauguració científica amb la conferència del professor José María Ordovás titulada ‘La nutrigenòmica com a pilar de la prevenció cardiovascular’, organitzada per la Universitat de València i l'INCLIVA. llegir més

nota de premsa





NOTA DE PREMSA

imatge de francisco fierro

El Palau de la Música de València acull un concert solidari per finançar la recerca de malalties minoritàries

Francisco Fierro, un dels pianistes joves de referència, oferirà un concert solidari en el Palau de la Música de València diumenge que ve 27 d'octubre, els fons del qual aniran destinats a la investigació en síndrome de Lowe i altres malalties ultraminoritàries que realitza el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (CIBERER) -entitat amb seu a València i on s’integren investigadors de la Universitat de València- la qual coordina la investigació d'excel·lència en aquest tipus de patologies a Espanya. llegir més

València, 17 d'octubre 2013

Nota de premsa




NOTA DE PREMSA


black ribbon

La Universitat se suma a la jornada de Dol per la ciència

La Universitat de València se suma avui a la celebració de la jornada de Dol per la ciència, convocada pel col·lectiu Carta per la ciència, tot coincidint amb el 79 aniversari de la mort de Santiago Ramón y Cajal, Premi Nobel de Medicina el 1906. Els investigadors d’arreu de l’estat faran concentracions silencioses de cinc minuts a les 12 hores a les portes del centres, vestits de dol o portant algun distintiu negre.

El col·lectiu Carta per la ciència és una plataforma creada en defensa de la investigació, el desenvolupament i la innovació, sorgida arran de la Carta per la Ciència de 2012. I està integrada per la Confederació Espanyola de Societats Científiques (COSCE), la Conferència de Rectors d’Universitat d’Espanya (CRUE), la Plataforma d’Investigació Digna (PDI), la Federació de Joves Investigadors (FJI), l’Associació Nacional d’Investigadors Ramón y Cajal (ANIRC) i els sindicats CC.OO i UGT.

El vicerector d’Investigació i Política Científica, Pedro Carrasco, argumenta que la Universitat de València dóna suport a aquest dia de Dol per la ciència a fi de “reclamar el compromís polític de les administracions central y autonòmica perquè assumisquen el repte científic ja què considerem que la investigació, el desenvolupament i la innovació són imprescindibles per afrontar la crisi econòmica i garantir un futur de qualitat, alhora que millors nivells de benestar per a la ciutadania”.

La intenció del col·lectiu Carta per la ciència és que l’actual dia de dol “siga l’últim” i que els Pressuposts Generals de l’Estat per a 2014 reflecteixen “de veritat, una aposta seriosa amb el futur de la I+D+i i el seu paper clau en el desenvolupament del país”.

La Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid acollirà aquesta vesprada a les 18 hores a l’Auditori Ramón y Cajal una lectura pública de textos del científic Nobel per part de diversos representants de la comunitat investigadora. llegir més


Nota de premsa



NOTA DE PREMSA

cartell bicistories

València 17/10/2013

#Bicistòries, la primera jornada de mobilitat sostenible i centres històrics, avui a Rectorat

• Hi participen professionals de la Universitat de València, les Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana i la Municipalitat Metropolitana de Lima

• El diàleg entre especialistes, comunitat universitària i sector empresarial destaca la importància estratègica de la mobilitat sostenible als centres històrics i està patrocinat per Campus Sostenible de la Universitat

La sala d'actes de l'edifici de Rectorat de la Universitat de València acull avui #Bicistòries, la primera trobada de mobilitat sostenible i centres històrics, patrocinat pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Campus i Planificació a través del programa Campus Sostenible. Entre els objectius d'aquesta jornada es troben la difusió del programa Mobilitat i Transport sostenible i del conveni signat per la Universitat de València amb el Consell Superior de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana i l'Empresa municipal immobiliària de Lima (EMILIMA) per a l'elaboració del Pla estratègic de recuperació del centre històric de Lima.

#Bicistòries, una activitat oberta al públic en general, tractarà durant el matí projectes com ara el Campus Sostenible de la Universitat de València, la iniciativa EVOMOBILE promoguda pel Parc Científic de la mateixa entitat acadèmica i la creació de zones per a vianants als centres històrics alhora que l'activitat comercial. Durant la vesprada, els debats abordaran la cultura urbana i la bicicleta, com també la mobilitat sostenible, els centres històrics i la nova economia. llegir més

Nota de premsa


NOTA DE PREMSA

indigestió de forat negre

La Universitat participa en la troballa de la 'indigestió' d'un forat negre

València 16/10/2013
  • El succés en el qual s’assoleixen les energies més altes de l’Univers, encara molt enigmàtic per als astrònoms, ha estat captat en detall amb el nou observatori ALMA i els resultats  de la investigació es publiquen avui a la revista Astronomy & Astrophysics

Un equip internacional d'astrònoms, liderat pel valencià Iván Martí-Vidal, de l'Observatori Espacial d'Onsala i Chalmers University de Gotemburgo (Suècia), i en el qual participa el catedràtic de la Universitat de València Jon Marcaide, ha utilitzat el poder del telescopi ALMA per a captar detalladament el fenomen conegut com a ‘indigestió’ d'un forat negre, un tipus de succés extraordinàriament energètic que implica un titànic doll d'energia i matèria, en el qual s'aconsegueixen les energies més altes de l'Univers i per al qual encara queden moltes preguntes sense resposta. Els resultats d'aquesta investigació es publiquen avui en la revista Astronomy & Astrophysics.

El catedràtic d'Astronomia i Astrofísica, Jon Marcaide, explica que hi ha forats negres supermassius –milions, en ocasions centenars i milers de milions, de vegades més pesats que el nostre Sol- en el cor de quasi totes les galàxies de l'Univers, incloent la nostra Via Làctia. En el passat remot, quan aquests singulars astres eren molt actius, engolien ingents quantitats de matèria que en el procés es calfava enormement. Açò feia que l'entorn immediat d'aquests astres fóra d'allò més brillant de l'Univers primitiu. “No obstant això, una petita part d’eixa matèria no acabava de ser engolida pel forat negre i podia escapar transformada i expel·lida en enormes i potents dolls (en anglès jets)”, assegura Marcaide. llegir més

Nota de premsa


CONFERÈNCIA


La científica Margarita Salas parlarà demà sobre ‘investigació bàsica i economia basada en el coneixement’ en La Nau  fotografia de margarita salas

15/10/2013
La biòloga Margarita Salas, una de les grans científiques espanyoles, oferirà demà dimecres, dia 16 d’octubre la conferència "La investigació bàsica i l'economia basada en el coneixement" en l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València en el marc dels debats de Claustre Obert i coincidint amb el cinquantenari de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM).

La prestigiosa científica estarà acompanyada en aquest acte de José Pío Beltrán coordinador institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana i pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo.

llegir més



NOTA DE PREMSA

componentes del grupo wormboys

València, 14 d’octubre 2013

L'equip València/Biocampus guanya una medalla d'or a l'iGEM i es classifica per a la final a Boston

  • Els joves científics han participat aquest cap de setmana en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013, promogut pel MIT, amb el projecte WORMBOYS, el qual dissenya una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs que facilitaria la producció de bioplàstic

L’equip d’estudiants València/Biocampus, liderats per l’investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València Manel Porcar, ha participat aquest cap de setmana a Lyon en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013 (International Genetically Engineered Machine) i ha guanyat una medalla d’or amb el seu projecte WORMBOYS. D’aquesta manera, els joves científics es classifiquen per participar en la final d’aquesta competició, impulsada pel Massachusetts Institute Technology (MIT), la qual tindrà lloc a Boston el primer cap de setmana de novembre i hi participaran 73 equips d’arreu del món procedents de les quatre fases regionals.

L’equip València/Biocampus, finançat per la Universitat de València i l’empresa Biópolis SL, va presentar a l’iGEM una investigació que establia una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, la qual milloraria processos biotecnològics i facilitaria la producció de bioplàstic.

Després d’aconseguir la seua classificació per a Boston, Porcar explicava que l’equip València/Biocampus va rebre “felicitacions emfàtiques de molts jutges, que han reconegut la solidesa del projecte”. “Ha estat una experiència molt dura, però ben gratificant, perquè hem lluitat contra equips amb una potència econòmica enorme i al final ens hem classificat, juntament amb l'elit europea”. De fet, els grups britànics i alemanys eren molt més nombrosos i comptaven amb un suport econòmic més elevat.

Llegir més

Nota de premsa

Cerimònia i presentació de treballs (video)



NOTA DE PREMSA

València, 11 d’octubre 2013

La Universitat organitza un curs europeu per promoure científics emprenedors en l'àmbit del canvi climàtic

  • L’ADEIT acull el seminari l’objectiu del qual és fomentar la cultura empresarial tant del professorat com dels estudiants.

La Universitat de València ha organitzat el seminari europeu Científics emprenedors dirigit a professors i investigadors amb l’objectiu de fomentar la cultura empresarial i l’esperit emprenedor tant del professorat com dels estudiants en el àmbit dels estudis de canvi climàtic. El curs es desenvoluparà a l’ADEIT, Fundació Universitat-Empresa de València, del 14 al 16 d’octubre. llegir més

Nota de premsa

Actualitzat 11/10/2013


NOTA DE PREMSA



La Universitat col·labora en el 50 aniversari de la Societat Espanyola de Bioquímica

  • La conferència de l’investigador José Luis Ramos aquest dijous inicia el cicle de set ponències fins al novembre. La científica Margarita Salas serà protagonista d’un Claustre Obert a La Nau la pròxima setmana centrat en la investigació bàsica i l’economia basada en el coneixement.
  • El 16 d’octubre s’inauguraran les exposicions ‘Dones i Ciència: Galeria de Retrats de Dones en Bioquímica’ a La Nau i ‘Pinacoteca’ al Palau de Cerveró.

La Universitat de València col·labora en el 50 aniversari de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM) el qual se celebra enguany. Dijous que ve, 10 d'octubre, l'investigador Juan Luis Ramos, de l'Estació Experimental del Zaidín del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) iniciarà el cicle de set conferències amb la ponència Biotecnologia i Medi ambient: 50 anys caminant de la mà.

En les setmanes següents se succeiran les conferències de Margarita Salas, del Centre de Biologia Molecular (UAM-CSIC), qui protagonitzarà un Claustre Obert a La Nau sobre la Investigació bàsica i l'economia basada en el coneixement; Joan Guinovart, de l'Institut de Recerca Biomèdica; Salvador Macip, investigador i professor de Bioquímica de la Universitat de Leicester; Catalina Lara, de la Universitat de Sevilla; Manuel Rodríguez‐Concepción, del Centre de Rercerca en Agrigenòmica (IRTA‐CSIC‐UB‐UAB); i Carlos López‐Otín, de la Universitat d'Oviedo. llegir més

Nota de premsa

Cartell

Actualitzat 08/10/2013



PREMI

logo experimenta


Les iniciatives de l'Aula Experimenta de Física, premiades al concurs "Ciència en Acció"

Les iniciatives de "l'Aula Experimenta" de Física, premiades al concurs “Ciència en Acció”

El projecte “El Aula :experimenta: La física com a protagonista en l'ensenyança i en la societat” (www.uv.es/experimenta), va obtindre el premi “Física en la Societat” en el concurs internacional “Ciència en Acció” (http://www.cienciaenaccion.Org/) que es va celebrar del 4 al 6 d'octubre a Bilbao i per al que havia sigut seleccionat el passat mes de juliol.

L'AULA experimenta representa a un conjunt ampli d'iniciatives dirigides a incentivar l'interés dels estudiants i la societat cap a la ciència i la tecnologia, incidint especialment en aspectes experimentals de física i en les relacions amb els desenvolupaments tecnològics, les altres ciències i la cultura.

El projecte està integrat per activitats com “Vine a l'Aula de Física ‘Experimenta' amb els teus estudiants” (des de 2001-2006), a què acudixen anualment entre 500 i 700 alumnes i professors de secundària, la fira-concurs “Experimenta” d'experiments i demostracions de Física (des de 2005), amb 300 participants i més de 1000 visitants anuals, l'armari de maletes de pràctiques per a batxillerat (des de 2001) o cursos i jornades per a professors de secundària (des de 1999). Com resultat d'este treball, es fomenten de manera especial les relacions entre l'Ensenyança Secundària i la Universitat, així com la divulgació científica en general.

Estes activitats estan organitzades des de la Facultat de Física pel Grup mixt de Treball de Física GTF-“Arquimedes”, constituït en 1999 i format per professors d'universitat i d'ensenyança secundària. Col•laboren en elles diferents entitats de la Universitat de València (Delegació per a la Incorporació a la Universitat, Càtedra de Divulgació de la Ciència i Servei de Formació Permanent) així com diferents patrocinadors externs.

Van assistir al certamen per a defendre el projecte, i van arreplegar el premi en nom del “GTF-Arquímedes” i la Facultat de Física, les professores Amparo Pons Martí i Chantal Ferrer Roca, coordinadora del grup.

El concurs “Ciència en Acció” està organitzat per la Real Sociedad Española de Física (RSEF), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT), i la Societat Geològica d'Espanya (SGE). Els projectes guanyadors d'enguany i del pròxim participaran en la fase europea “Science on Stage” 2014 a Londres, Regne Unit.

Actualitzat 10/10/2013

NOTA DE PREMSA

igem

València, 10 d’octubre 2013

Joves científics dissenyen una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs que facilitaria la producció de bioplàstic

  • Els estudiants de l’equip València/Biocampus participaran el pròxim dissabte a Lyon en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013, promogut pel MIT, amb el projecte WORMBOYS dirigit a millorar processos biotecnològics.
  • La investigació i participació del grup han estat finançades per la Universitat de València i l’empresa Biópolis SL ubicada en el Parc Científic.

L’equip d’estudiants València/Biocampus, liderats per l’investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València Manel Porcar, han aconseguit establir una relació simbiòtica artificial entre bacteris i cucs, la qual milloraria processos biotecnològics i facilitaria la producció de bioplàstic. I amb aquesta troballa, integrada al projecte WORMBOYS, participaran en la fase europea del concurs de biologia sintètica iGEM 2013 el proper 12 d’octubre a Lyon. La competició International Genetically Engineered Machine (iGEM) va ser impulsada pel Massachusetts Institute Technology (MIT) i actualment consta de quatre fases regionals i una final a Boston, en les quals participen 200 equips d’arreu del món. llegir més

Nota de premsa

Actualitzat 10/10/2013


NOTA DE PREMSA



La Universitat col·labora en el 50 aniversari de la Societat Espanyola de Bioquímica

  • La conferència de l’investigador José Luis Ramos aquest dijous inicia el cicle de set ponències fins al novembre. La científica Margarita Salas serà protagonista d’un Claustre Obert a La Nau la pròxima setmana centrat en la investigació bàsica i l’economia basada en el coneixement.
  • El 16 d’octubre s’inauguraran les exposicions ‘Dones i Ciència: Galeria de Retrats de Dones en Bioquímica’ a La Nau i ‘Pinacoteca’ al Palau de Cerveró.

La Universitat de València col·labora en el 50 aniversari de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM) el qual se celebra enguany. Dijous que ve, 10 d'octubre, l'investigador Juan Luis Ramos, de l'Estació Experimental del Zaidín del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) iniciarà el cicle de set conferències amb la ponència Biotecnologia i Medi ambient: 50 anys caminant de la mà.

En les setmanes següents se succeiran les conferències de Margarita Salas, del Centre de Biologia Molecular (UAM-CSIC), qui protagonitzarà un Claustre Obert a La Nau sobre la Investigació bàsica i l'economia basada en el coneixement; Joan Guinovart, de l'Institut de Recerca Biomèdica; Salvador Macip, investigador i professor de Bioquímica de la Universitat de Leicester; Catalina Lara, de la Universitat de Sevilla; Manuel Rodríguez‐Concepción, del Centre de Rercerca en Agrigenòmica (IRTA‐CSIC‐UB‐UAB); i Carlos López‐Otín, de la Universitat d'Oviedo. llegir més

Nota de premsa

Cartell

Actualitzat 08/10/2013

NOTA DE PREMSA

progrrama voluntariat ambiental
La Universitat posa en marxa el programa de Voluntariat Ambiental

  • La inscripció a aquesta activitat extra académica, promoguda per la Delegació d’Estudiants, el SeDi i el Servei de Prevenció i Medi Ambient, estarà oberta fins el 14 d’octubre

  • La Universitat de València ha posat en marxa el programa de Voluntariat Ambiental, dirigit a tots els seus estudiants i el qual es desenvoluparà fins al mes de maig de 2014. Els alumnes interessats en implicar-se en aquesta activitat extra acadèmica i conèixer millor qüestions relacionades amb l’estalvi d’energia i recursos, la protecció de l’entorn natural, la gestió dels residus, el comerç just i el consum responsable, entre altres, poden inscriure’s fins el pròxim 14 d’octubre a través del correu voluntariat@uv.es.

    El Voluntariat Ambiental està organitzat per la Delegació d’Estudiants, el Servei d’Informació i Dinamització (SeDi) i el Servei de Prevenció i Medi Ambient en el marc del Campus Sostenible promogut pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Campus i Planificació. I la seua vicerectora, Clara Martínez, considera que aquesta iniciativa és “fonamental per al desenvolupament de la formació dels estudiants i la promoció dels valors en sostenibilitat de tota la comunitat universitària, ja que incorpora la responsabilitat social i ambiental”.

    Aquest és el segon curs que es posa en marxa el Voluntariat Ambiental del Campus Sostenible, perquè la Universitat de València va ser pionera en aquest tipus de programes d’implicació en medi ambient de l’estudiantat a mitjans de la dècada dels vuitanta.

    llegir més

    nota de premsa

    Actualitzat 04 octubre 2013

    NOTA DE PREMSA



    José Carlos Guirado, director de l’Observatori Astronòmic

    El professor del Departament d’Astronomia i Astrofísica José Carlos Guirado ha estat designat nou director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València. Guirado és professor titular d’aquesta entitat acadèmica des de 2001 i cinc anys després va incorporar-se com a membre de l’Observatori, on ha realitzat treballs d’investigació i de difusió de l’astronomia.

    Guirado destaca la tasca de difusió de la cultura científica realitzada per Observatori Astronòmic des de fa més de 100 anys, com també la seua connexió entre els avanços de l’astronomia i la societat. Per aquest motiu, “és una prioritat emfatitzar en la presència de l’Observatori en la comunitat universitària i en la societat valenciana en general a través de l’Aula del Cel, els telescopis d’Aras de los Olmos, cursos, seminaris i xarxes socials”, apunta el director. Llegir més

    Nota de premsa

    15/09/2013

    ENCONTRE D'EXCEL·LȈNCIA

    Encontre d'Excel·lència Internacional en Biologia

    Antonio Lazcano
    Catedràtic d'Origen de la Vida
    Facultat de Cièncias de la UNAM, México DF Director del Centre Lynn Margulis (Illes Galápagos)

    Dijous 26 de setembre a les 12.30 h
    Sala Charles Darwin
    Campus de Burjassot-Paterna

    Quan el món era d'RNA...

    Malgrat que en 1942 encara es dubtava que els bacteris estiguessen dotats de material genètic, la “molecularització” de la biologia portà diversos científics, tant a l’URSS com en altres països europeus, a reconèixer el paper clau que desenvolupen les molècules d’RNA en els principals processos biològics i a discutir la idea que l’RNA podria haver precedit el DNA com a material genètic. El descobriment de molècules de RNA amb activitat catalítica (ribozims) donà credibilitat als suggeriments d’alguns autors de la dècada de 1960 que els primers èssers vivents es degueren basar en gran mesura en els ribozims, en un món d’RNA. Hi ha proves convincents que el codi genètic i la síntesi de proteïnes es desenvoluparen per primera vegada en un món d’RNA, però alhora l’enorme distància entre la sopa primitiva i el món de l’RNA ès desencoratjadora.

    Divendres 27 de setembre a les 11.30 h.
    Sala de reunions (soterrani) de l'Edifici d'Instituts del Parc Científic

    I Encontre amb Joves Investigadors de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva

    Actualitzat 24/09/2013

    NOTA DE PREMSA

    Investigadors de la Universitat suggereixen noves vies terapèutiques per a l'€™addicció a la nicotina


    grup d’investigadors de la Unitat de Psicobiologia de les Drogodependències de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València

    Un grup d’investigadors de la Unitat de Psicobiologia de les Drogodependències de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València han col·laborat, juntament amb la Universitat Miguel Hernández-CSIC (Jorge Manzanares) i la Universitat Pompeu Fabra (Rafael Maldonado), en el treball que demostra per primera vegada la implicació dels receptors cannabinoïdals CB2 -presents en tots els mamífers- en els efectes plaents del tabac. Els resultats d'aquest estudi publicat en la revista Neuropsychopharmacology suggereixen noves vies terapèutiques per al tractament de l'addicció a la nicotina.

    “Hem observat que els animals (ratolins) que no tenen aquest receptor, o ès bloquejat mitjançant fàrmacs, presenten una disminució de l'efecte reforçant i motivacional de la nicotina”, argumenta el catedràtic de Psicobiologia de la Universitat de València José Miñarro, director de la Unitat d'Investigació. A més, “hem pogut comprovar que l'administració d'un fàrmac (AM630) que bloqueja aquest receptor disminueix els símptomes de la síndrome d'abstinència associats a la retirada de nicotina. Per tant, s'obrin noves eines farmacològiques per al tractament d'aquesta addicció”, agrega Miñarro.

    llegir més

    Nota de premsa

    27/09/2013

    PREMI EUROPEU DE DIVULGACIӓ CIENTÍFICA ESTUDI GENERAL

    Treballs presentats

    PREMI DIVULGACIÓ 2013

    TITOL DEL TREBALL

    TURISMO. PUNTOS SUSPENSIVOS

    EPIGENɈTICA, L'ULTIMA FRONTERA

    TOPONIMIA IBɉRICA

    LA LUNA Y SUS MUJERES

    EL ANCHO DE BANDA DE LA DEMOCRACIA SOBRE DESOBEDIENCIA CIVIL Y NUEVA CIUDADANIA

    JUGAR A SER DÉUS

    CREADORES DE FUTURO

    HILBERT, G֖TTINGEN I L'AXIOMATITZACIӓ DE LES MATEMTIQUES

    LA SENCILLEZ DE UN MUNDO COMPLEJO





    SEMINARI LA PREMSA I LA CIȈNCIA

    UIMP

    València, del 25 al 27 de setembre de 2013

    La prensa y la ciencia:
    Retos y tendencias de la divulgación de la ciencia en la prensa escrita


    El seminari La premsa i la ciència: Reptes i tendències de la divulgació de la ciència en premsa escrita està orientat a analitzar les relacions entre ciència i premsa escrita, amb atenció especial als efectes de la crisi en la comunicació científica i als nous formats i oportunitats que s'obren gràcies a Internet i les xarxes socials. El seminari pretén reflexionar sobre els reptes que presenta la comunicació de la ciència en l'actualitat, apropant a periodistes i científics per posar en comú experiències i punts de vista. Els objectius específics del seminari són:

    - Promoure el debat entre els professionals de la comunicació de la ciència.
    - Incidir en la necessitat de treballar en una comunicació efectiva de cara al públic generalista.
    - Presentar els diferents formats de divulgació de la ciència en premsa.
    - Dibuixar els principals reptes de la divulgació de la ciència al segle XXI.
    - Analitzar el perfil del comunicador de la ciència.
    - Mostrar noves sortides professionals als estudiants de les àrees de ciència i de comunicació.
    - Promoure la necessitat de trencar barreres entre les anomenades "Dues cultures", la humanística i la científica.

    Amb aquesta finalitat, el seminari reuneix professionals de diferents àmbits de la comunicació i la divulgació científica per abordar diferents eixos temàtics que giren al voltant dels gèneres de la comunicació científica, la seva presència en els mitjans escrits i les estratègies divulgatives per a la comunicació de la ciència.

    molta més informació

    Programa, matrícula y beca

    Obert el termini de matrícula.
    UIMP Valencia Palau de Pineda. Plaza del Carme, 4 '€“ 46003 Valencia (España). Tel. 963 108 020 /019 /018. Fax. 963 108 017  secretaria_valencia@uimp.es





    NOTA DE PREMSA

    xarxa mooc

    La Xarxa Vives ofereix un curs en línia i gratuït de llenguatges especialitzats de català per a estudis universitaris

    La Xarxa Vives té oberta la inscripció per al curs "XarxaMOOC: Introducció al llenguatge d'€™especialitat en les universitats de llengua catalana. Eines digitals per als futurs estudiants de la Xarxa Vives" el qual s'€™ha concebut en format MOOC (obert, massiu i en línia). Sota la coordinació de la Universitat d'€™Alacant, el curs començarà a partir del mes d'€™octubre i es desenvoluparà durant el primer trimestre del curs 2013-2014.

    XarxaMOOC se dirige a los alumnos de los primeros cursos de universidad, al futuro alumnado de la Xarxa y a los estudiantes Erasmus que vendrán a estudiar en los territorios de habla catalana, así como también al alumnado de los lectorados extranjeros y de los cursos de catalán de las universidades de fuera del dominio lingüístico con docencia de catalán. Por extensión, y teniendo en cuenta que será un curso abierto, se podrá inscribir cualquier persona que quiera conocer la cultura del ámbito lingüístico catalán. La única condición para inscribirse será disponer de una cuenta de Google, dado que el contenido se vehiculará mediante Youtube, Google Drive y Google+. Además, como herramientas complementarias, se trabajarán los recursos lingüísticos (diccionarios, traductores y correctores) y el uso de blogs o herramientas como por ejemplo Google Maps, Facebook, Twitter, etc. llegir més

    Notat de Premsa



    NOTA DE PREMSA



    mapa mundi

    Investigadors de la Universitat descobreixen el bacteri aquàtic més menut descrit fins ara

    Investigadors de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Parc Científic de la Universitat de València, liderats pel professor Antonio Camacho i treballant en col·laboració amb el grup del professor Rodríguez-Valera, de la Universitat Miguel Hernández, han descobert el bacteri aquàtic més menut descrit fins ara arreu del món. Els resultats de la investigació, recentment publicats a la revista Nature Scientific Reports, són importants tant per la descoberta d’un grup de bacteris completament nou i amb característiques genètiques diferenciades, com per la possible rellevància ecològica d’aquest grup de bacteris anomenats, pel moment, Candidatus Actinomarinidae, ja que “estan associats amb els màxims productius dels oceans, enregistrats a fondàries al voltant del 50 metres entre primavera i tardor”, apunta Camacho.

    Els investigadors han estudiat l’anomenat Màxim profund de Clorofil·la (en anglès, DCM-Deep Chlorophyll Maximum) a diverses àrees del planeta i, més en detall, a la mar Mediterrània i han descrit, amb tècniques de seqüenciació massiva, tota la microbiota que habita aquestes zones dels mars i oceans. Aquestes tècniques “permeten desgranar tota la diversitat microbiana d’un ecosistema -s’hi obtenen milions de seqüències gèniques que permeten identificar tots els microorganismes que hi viuen- i identificar gens claus que poden explicar el paper ecològic dels microorganismes a l’ecosistema; resultats que després es comparen amb les dades ambientals tretes a l’estudi i permeten obtindre més detall sobre el funcionament dels cicles biogeoquímics”, exposa Camacho, qui recorda que considerant que els microorganismes acumulen més del 90 % de la biomassa dels oceans “la rellevància d’aprofundir en el seu coneixement resulta evident”. llegir més

    Nota de premsa

    Actualització 17/09/2013

    NOTA DE PREMSA

    fotografia de josep redon

    El doctor Josep Redón, Doctor Honoris Causa per la Universidad Carol Davila de Medicina de Bucarest

      • El professor Redón és catedràtic de Medicina de la Universitat de València, Director Científic d’INCLIVA i Cap de Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de València.

    El doctor Josep Redón, catedràtic de Medicina Interna de la Universitat de València des de fa més de dues dècades, serà investit avui divendres, 13 de setembre, Doctor Honoris Causa per la Universitat Carol Davila de Medicina i Farmacologia de Bucarest (Romania). Redón dirigeix des de 1995 el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Clínic de València i també és el Director Científic de l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA. És reconegut internacionalment per la seua tasca investigadora en el camp del risc cardiovascular i de la hipertensió arterial. A més sempre ha compaginat l’atenció assistencial, amb la docència i la investigació.

    llegir més

    NOTA DE PREMSA

    Actualitzat 13/09/2013


    JORNADES

    ICMT2013Back Home

    Primeres Jornades d'Innovació en Ciències, Matemàtiques i Tecnologia de Secundària i Batxillerat - 14 I 15 octubre 2013

    Veure més a: http://jornadasicmt.com/ # sthash.Go0q93lN.dpuf

    Les Jornades d'Innovació en Ciències, Matemàtiques i Tecnologia de Secundària i Batxillerat neixen de l'interès per part de l'equip del MUDIC-VBS-CV en l'ensenyament de les ciències en contextos no formals i escolars. L'objectiu és proporcionar als professors innovadors i investigadors en aquest camp un fòrum per conèixer i intercanviar experiències.

    En particular en aquestes primeres jornades es donaran a conèixer els resultats del projecte SECURE (Science Education Currículum research)

    Objectius:

    Facilitar el contacte entre professors de Secundària i investigadors en didàctica de les matèries científiques.
    Proporcionar un mitjà de comunicació de les innovacions i investigacions que es realitzen en l'ensenyament-aprenentatge de les matèries científiques en ESO i Batxillerat tant en contextos escolars com no formals.

    Fomentar la innovació i la recerca en didàctica de les ciències, matemàtiques i tecnologia en contextos no formals i escolars.

    Contribuir a la divulgació del coneixement científic i de les estratègies per al seu ensenyament i aprenentatge.
    Donar a conèixer investigacions i innovacions en l'ensenyament de les ciències en països del nostre entorn.

    PROGRAMA

    MÉS INFORMACIӓ I INSCRIPCIÓ

    Actualitzat 13/09/2013

    NOTA DE PREMSA

    La justícia social centra l'€™Encontre d'€™Excel·lència amb Frank S. Bloch

    • VLC/CAMPUS organitza la sessió de Clíniques Jurídiques de les universitats espanyoles, la qual tindrà lloc demà 11 de setembre a les 11 hores a la Sala de Graus de la Facultat de Dret de la Universitat de València.

     El professor de la Vanderbilt University Law School de Nashville (EUA) i membre fundador de la Global Alliance for Justice Education, Frank S. Bloch protagonitza l'€™Encontre d'€™Excel·lència centrat en la justícia que tindrà lloc demà dimecres al Campus de Tarongers. La sessió de Clíniques Jurídiques de les universitats espanyoles està organitzada pel VLC/CAMPUS Valencia International Campus of Excellence, consorci format per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC i finançat pel Ministeri d'€™Educació, Cultura i Esport. L'€™Encontre començarà a les 11 hores a la Sala de Graus de la Facultat de Dret.
    llegir més

    Nota de premsa

    cartell

    Actualitzat 10/09/2013

    NOTA DE PREMSA


    La Universitat participa en la descoberta del miratge d’un quàsar

    Un equip internacional d’astrònoms en el qual participa la Universitat de València ha descobert com la imatge d’un quàsar llunyà apareix multiplicada de sobte per la refracció que produeix un núvol de gas de la nostra pròpia galàxia, la Via Làctia. Aquest fenomen va ser predit en els anys setanta, però s’ha pogut observar per primera vegada gràcies a la xarxa nord-americana de radiointerferometria (VLBA). Els resultats d’aquest estudi s’han publicat recentment a la revista europea Astronomy & Astrophysics.

    Els científics han observat el quàsar 2023+335, a 3.000 milions d’anys llum de la Terra, dins d’un projecte que analitza l’evolució de tres-cents quàsars. En estudiar detalladament les imatges de 2023+335, els astrònoms es van adonar de canvis sorprenents en intervals de temps de setmanes. Aquests canvis es deuen al fet que la llum del quàsar canvia la seua direcció al travessar un núvol de gas en moviment dins de la nostra pròpia galàxia. “Igual que veuríem eixamplar-se i multiplicar-se un punt de llum després del vidre esmerilat d’una finestra del bany, trobem que la imatge del nostre quàsar ‘balla’ i es multiplica en passar-li aqueix núvol per davant”, afirma Eduardo Ros, de l’Institut Max Planck de Radioastronomía (MPIfR, Bonn, Alemanya), ex director de l’Observatori Astronòmic i professor en excedència al Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, membre de l’equip que ha realitzat el descobriment. “Aquest fenomen és similar al dels miratges en el desert o al dels parhelis que produeixen els núvols gelats amb la imatge del sol”, continua Ros. Llegir més

    Nota de premsa

    Actualitzat 04/09/2013



    NOTA DE PREMSA

    imatge plantilla

    La Universitat crearà plantilles intel·ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet

    La Universitat crearà plantilles intel·ligents que facilitaran la venda de calcer per Internet
    Investigadors de l'€™Escola Tècnica Superior d'€™Enginyeria de la Universitat de València (ETSE-UV) participen en el projecte de creació de plantilles intel·ligents que podrien facilitar, en un futur, la venda de calcer per Internet. El grup Intelligent Data Analysis Laboratory (IDAL) participa en el projecte Smartpif finançat amb 800.000 euros per la Unió Europea -inclòs al programa de suport de menudes i mitjanes empreses- el qual està coordinat per l'€™empresa Institut Valencià del Peu (IVPIE) i compta amb la coordinació tècnica de l'€™Institut Tecnològic del Calcer i Connexes (INESCOP). L'€™objectiu d'€™aquesta investigació que es durà a terme durant dos anys és aconseguir la prescripció intel·ligent i individualitzada de plantilles en funció de les característiques del calcer i el peu de l'€™usuari. Així, es desenvoluparà un conjunt d'€™eines informàtiques que ajudaran els podòlegs a realitzar la millor tractament terapèutic per als seus pacients. llegir més

    Nota de premsa

    Actualitzar 02/09/2013


    NOTA DE PREMSA



    La Universitat de València analitza els esbossos de 'Les visions d'Espanya' de Sorolla

    L'€™objectiu de l'€™estudi es conèixer l'€™evolució de la paleta de colors del pintor valencià Investigadors de l'€™Institut de Ciència dels Materials del Parc Científic de la Universitat de València (ICMUV) estan fent l'€™anàlisi no destructiva dels pigments dels esbossos realitzats per Joaquín Sorolla per compondre la seua gran obra Les visions d'€™Espanya, integrada pels 14 llenços de gran format que decoraven la biblioteca de la Hispanic Society of America. Aquesta investigació s'€™emmarca en el projecte de neteja i restauració dels 32 esbossos de diverses dimensions fets pel pintor valencià i que duu a terme l'€™Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+r) de la Conselleria d'€™Educació, Cultura i Esports. (llegir més)

    Nota de premsa

    Actualitzat 07/08/2013

    NOTA DE PREMSA

    federico pallardo

    La Facultat de Medicina aconsegueix un premi de 250.000 dòlars per reduir les morts durant el part

    Un projecte liderat per l'€™investigador i degà de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, Federico Pallardó, va aconseguir ahir a Washington un premi de 250.000 dòlars atorgat pel consorci internacional Saving Lives at Birth, integrat per Grand Challenges Canada (GCC), finançada pel Govern de Canadà, l'€™Agència dels EUA per al Desenvolupament Internacional, el Departament de Desenvolupament Internacional del Regne Unit, el Govern de Noruega i la Fundació Bill & Melinda Gates. Aquest guardó '€“un dels 22 lliurats- permetrà desenvolupar una investigació que reduirà les morts de mares i bebès durant el part, un problema que genera milions de defuncions cada any arreu del món, especialment en els països en vies de desenvolupament. Aquests premis es van atorgar ahir durant la celebració de la Fira d'€™invents i nous productes on havien arribat 53 finalistes amb innovacions mèdiques, tecnològiques, socials i empresarials. llegir més

    Nota de premsa

    Actualitzat 01/08/2013

    PREMI NARRATIVA CIENTIFICA VICENT ANDRES ESTELLÉS

    premi vicent andres estelles

    VII PREMI VAE DE NARRATIVA CIENTÍFICA
    DE LA UNIVERSITAT DE VALȈNCIA ESTUDI GENERAL

    La Universitat de València i l'€™Ajuntament de Burjassot convoquen el VIIè Premi Vicent Andrés Estellés de Narrativa Científica Estudi General amb l'€™objectiu de promoure la cultura científica. El termini de presentació d'€™originals conclourà el 13 de setembre de 2013 i durant la primera quinzena desembre es donarà a conèixer el veredicte del jurat, format per Fernando Sapiña, Aurelio Beltrán i José Antonio Gordillo Martorell, guanyador de l'€™edició anterior (2011) amb l'€™obra La llanterna meravellosa. Les portentoses vides de George Albert Smith.

    L'€™import del premi, aportat per la Universitat de València, és de 3.000 euros, en concepte de bestreta per la cessió dels drets d'€™edició. A més, l'€™obra seleccionada serà editada per Publicacions de la Universitat de València dins la col·lecció Ciència entre lletres.

    Els textos presentats en aquesta modalitat dels Premis VAE poden estar escrits en valencià, castellà, anglès o francès i s'€™han de basar, descriure o incloure en certa manera els avanços científics o tecnològics de qualsevol branca de coneixement. L'€™extensió dels originals haurà d'€™estar entre els 100 i els 200 fulls.
    Els manuscrits s'€™han de trametre al Registre General de la Universitat de València (Blasco Ibáñez, 13 '€“ 46010, València), dirigits a la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i.

    Es poden consultar les bases dels Premis VAE 2013 a:

    www.burjassot.orgllegir bases

    Bases VAE

    Actualitzat 30/07/2013
    link link2

    NOTA DE PREMSA

    Nota de premsa Premi Narrativa Cientifica



    NOTA DE PREMSA

    fotografia panells solars universitat de valencia

    La Universitat oferta tres assignatures de Sostenibilitat
    per a tots els seus estudiants

    La Universitat de València oferta, per al segon quadrimestre, tres assignatures de sis crèdits sobre Estudis de Sostenibilitat accessibles per a tots els estudiants, tant de grau com de llicenciatura, al llarg del seu període de formació en qualsevol curs. 'Sostenibilitat, ciència i tecnologia' s'impartirà als campus de Burjassot-Paterna; 'Sostenibilitat, Cultura i Educació', al de Blasco Ibáñez, mentre que 'Sostenibilitat i Societat' es donarà al campus de Tarongers. Aquesta proposta docent s'integra en l'estratègia institucional Campus Sostenible -promoguda pel Vicerectorat de Sostenibilitat, Campus i Planificació i aprovada pel Consell de Govern en setembre de 2011- la qual té l'objectiu de fomentar la cultura de la sostenibilitat en tots els àmbits universitaris, és a dir, el formatiu, la investigació, la gestió i les relacions amb la societat.
    llegir més

    nota de premsa

    Guies acadèmiques

    Publicitat materia sostenibilitat


    NOTA DE PREMSA


    Carmina Montoliu

    Identifiquen un biomarcador per detectar de forma precoç deteriorament cognitiu en pacients amb cirrosi hepàtica

    Investigadors de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València, l'INCLIVA i el Centre d'Investigació Príncipe Felipe (CIPF) han identificat un biomarcador en sang que permet detectar de forma precoç el deteriorament cognitiu en pacients amb cirrosi hepàtica, una malaltia que pot ser provocada pel consum d'alcohol, virus de l'hepatitis i altres causes. Els científics han demostrat que alts nivells del marcador 3-nitrotirosina en sang reflecteixen alteracions cerebrals i també poden ser un indicador de mala conducció de vehicles en malalts amb encefalopatia hepàtica mínima, com revelen en un estudi publicat aquest mes en la revista Liver International.

    La codirectora d'aquest estudi, Carmina Montoliu, professora de la Universitat de València i pertanyent a l'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA explica que l'objectiu del treball –el qual ha comptat amb la participació del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Clínic Universitari de València- era “poder conèixer en fases primerenques les alteracions neurològiques d'aquests malalts, amb la finalitat de retardar el seu avanç i, en definitiva, millorar la seua qualitat de vida”. Per a comprovar l'eficiència del marcador 3-nitrotirosina, els investigadors van realitzar proves en l'Institut de Trànsit i Seguretat Vial de la Universitat de València (INTRAS) i van comprovar la disminució de la capacitat per a conduir vehicles de pacients amb alts nivells del biomarcador.

    Llegir més


    Nota de premsa

    Actualitzat 27/07/2013


    ARTICLE OPINIÓ


    Article opinió emilio Soria


    NOTA DE PREMSA


    frontispicio entrada facultat de medicina de la Universitat de València


    El Grau de Medicina de la Universitat de València, el més demanat a nivell autonòmic

    El Grau de Medicina de Universitat de València és la carrera més demanada a nivell autonòmic, amb la nota de tall més alta de tota l'€™oferta universitària autonòmica -12,523 punts-, mentre que acumula la llista d'€™espera més extensa amb 3.014 estudiants. A més, les primeres 320 places assignades corresponien a sol·licituds de primera opció en un 99,6%. A continuació es troba la Universitat Miguel Hernández d'€™Elx, amb una nota de tall de 12,43, la qual té una cua de 2.357 alumnes i la Universitat Jaume I de Castelló amb una puntuació de 12,334 i una llista d'€™accés de 2.410 persones. llegir més


    Nota de premsa

    Actualitzat 26/07/2013

    NOTA DE PREMSA


    signatura intercamvi

    Els estudiants de Medicina de la Universitat de València faran intercanvis amb una universitat de Dallas líder en biociències


    Els estudiants de pregrau i postgrau de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València podran fer intercanvis en l'€™University of Texas Southwestern Medical Center de Dallas gràcies al conveni de col·laboració acadèmica i d'€™investigació que signen aquest dimarts ambdues institucions. L'€™acord implica així mateix el desenvolupament de projectes de recerca conjunta i altres activitats, segons plans aprovats anualment. La primera activitat prevista és la celebració d'€™un simposi científic a la Universitat de València.

    llegir més

    Nota de Premsa

    Actualitzat 23/07/2013



    NOTA DE PREMSA


    fotografia de Fernando Gonzalez

    La comunitat científica avala la investigació de la Universitat de València en el cas Maeso

    Sis anys després de la condemna de l'€™anestesista valencià Juan Maeso per haver estat el focus de transmissió a 275 pacients del virus de l'€™hepatitis C (VHC), els científics de la Universitat de València que van aportar la prova pericial determinant per a la condemna han publicat els resultats de la seua investigació a la revista BMC Biology. D'€™aquesta manera, després de respectar les exigències judicials quant a la disponibilitat de les dades, la comunitat científica internacional ha avalat el treball innovador desenvolupat des de l'€™Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Parc Científic. En la preparació de l'€™article també han participat investigadors del Centre Superior d'€™Investigació en Salut Pública (FISABIO) de la Generalitat Valenciana.

    llegir més

    Nota de premsa

    Actualitzat 23/07/2013

    NOTA DE PREMSA

    La secretària d'€™Estat Carmen Vela,
    demà al debat sobre política científica a la Universitat

    La Secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat, Carmen Vela, participa demà dijous en la taula redona sobre política científica organitzada en la XXXIV Reunió Biennal de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) que se celebra aquesta setmana en la Universitat de València. La sessió començarà a les 11.30 hores a la Sala Darwin de la Facultat de Farmàcia (Campus Burjassot-Paterna) i també hi intervindran el vicepresident d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, Antonio Figueras, i el gestor de projectes del Consell Europeu d’Investigació José Manuel Fernández de Labastida. El debat estarà moderat pel vicepresident de la RSEF i catedràtic emèrit de la Universitat de València, José Adolfo Azcárraga

    BAR DE CIÈNCIES
    D’altra banda, aquesta vesprada a les 19.30 hores se celebra el Bar de Ciències ‘Càncer: com pot la Física millorar la salut?, organitzat per la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València en el marc de la Biennal de Física. El diàleg obert al públic compta amb la participació de Marisa Cubells, mèdica radiòloga de l’Hospital La Fe i professora de la Universitat de València, Gabriela Llosá, investigadora de l’Institut de Física Corpuscular, IFIC (UV-CSIC) i el periodista de El País Jaime Prats.


    Actualitzat 27/07/2013




    NOTA DE PREMSA


    vicent martinez

    El catedràtic d'€™Astronomia Vicent J. Martínez,
    Premi José María Savirón de Divulgació Científica

    El catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València Vicent J. Martínez ha aconseguit el Premi Nacional José María Savirón de Divulgació científica d’enguany, un reconeixement sense dotació econòmica promogut per diverses societats científiques d’Aragó i la Universitat de Saragossa. La candidatura va estar presentada per la Societat Espanyola d’Astronomia, la Reial Societat Matemàtica Espanyola, la Reial Societat Espanyola de Física i la Reial Acadèmia de Ciències de Saragossa. El jurat ha valorat la “destacada, extensa i diversa tasca divulgativa” de Martínez a través de tot tipus de suports, com ara llibres, articles conferències i documentals, mentre que destaquen el projecte de l’Aula del Cel impulsada per l’Observatori Astronòmic sota la seua direcció i el web de comunicació científica CONEC, el qual ha esdevingut el portal de la Confederació Espanyola de Societats Científiques (COSCE). Ambues activitats es duen a terme mitjançant convenis entre la Universitat de València i la Generalitat Valenciana.

    llegir més

    nota de premsa

    NOTA DE PREMSA

    Fotografia de Ignacio Cirac


    VLC/CAMPUS organitza un Encontre d'Excel·lència amb Ignacio Cirac per abordar els reptes de la recerca i la política científica

    L'€™investigador Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica del Institut Max-Planck d'€™Ã’ptica Quàntica de Garching (Alemanya), Premi Príncep d'€™Astúries d'€™Investigació Científica i Tècnica en 2006 i Premi Wolf en Física d'€™enguany 2013 serà el convidat principal a l'€™Encontre d'€™Excel·lència que tindrà lloc el pròxim dilluns a les 20 hores, al Paraninf del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, i el qual tractarà els reptes de la recerca i la política científica. El professor Cirac -científic destacat internacionalment per treballar en el desenvolupament del conegut com ordinador quàntic, amb un sistema de computació basat en la mecànica quàntica, el qual permetrà, en un futur, algoritmes més ràpids- ha estat convidat pel VLC/CAMPUS Valencia International Campus of Excellence, consorci format per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la delegació valenciana del CSIC i finançat pel Ministeri d'€™Educació, Cultura i Esport. llegir més

    Nota de premsa












    NOTA DE PREMSA
    andreututusaus

    Els estudiants Marc Andreu i Joan Tutusaus, guanyadors del Premi de Comunicació Científica Joan Lluís Vives

    La Xarxa Vives d'Universitats va lliurar divendres passat a la Universitat d'Alacant (UA) els premis de comunicació científica Joan Lluís Vives corresponents a la catorzena edició de la convocatòria. En el marc de l'acte de cloenda del curs 2012-2013 a les universitats dels territoris de parla catalana, el president de la Xarxa i rector de la UA, Manuel Palomar, va lliurar els diplomes acreditatius. Els guardons són convocats des de 1999 per la Xarxa Vives amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València.

    Marc Andreu Acebal, de la Universitat de Barcelona, va resultar guanyador en la modalitat A (Ciències socials i de l'educació, humanitats) amb l'article El "model Barcelona" dels moviments socials, mentre que Joan Tutusaus Batlle, de la Universitat de Lleida, es va imposar en la modalitat B (Ciències bàsiques, ciències de la salut, enginyeries, arquitectures) amb el text Febre Q: amenaça real o falsa alarma? En aquesta edició, s'han presentat 18 treballs en la modalitat A i altres 22 en la modalitat B.

    Més informació:
    http://www.vives.org/ca/serveis/premi-de-comunicacio-cientifica-joan-lluis-vives/premi-de-comunicacio-cientifica-joan-lluis-vives-2012/



    NOTA DE PREMSA

    Ballester Llop

    Investigadors de la Universitat i el CSISP descriuen l'€™ús d'€™insecticides durant l'€™embaràs i primers anys de vida

    Investigadors de la Universitat de València, el Centre Superior d'Investigació en Salut Pública (CSISP-Fisabio) i el CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública han desenvolupat un estudi de cohorts per a descriure l'ús d'insecticides durant l'embaràs de dones i els primers anys de vida, així com també els factors que s'associen amb aquesta exposició. Després de fer un seguiment de 2.500 dones -involucrades en el projecte Infància i Medi Ambient (INMA)- de quatre autonomies espanyoles (Comunitat Valenciana, Astúries, Euskadi i Catalunya) des de 2003 i fins 2008, els resultats mostren que el 54% de les mares feia servir insecticides dins de casa, especialment en endolls i esprai, i un 20% deixaven d'utilitzar-los en l'època postnatal.
    llegir més

    Nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    La Universitat de València i l'Ajuntament d'Alzira convoquen el XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General

    La Universitat de València i l'€™Ajuntament d'€™Alzira convoquen el XIXè Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, amb la col·laboració d'€™Edicions Bromera. Aquest guardó de 12.000 euros, el qual inclou la publicació del manuscrit, té la finalitat d'€™estimular la creació i difusió d'€™obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l'€™abast del públic general i dels estudiants preuniversitaris els avanços científics i tecnològics alhora que la divulgació d'€™aspectes interessants de les diverses branques del saber. L'€™obra guanyadora serà coeditada per Edicions Bromera i el Servei de Publicacions de la Universitat de València dins la col·lecció Sense Fronteres. Llegir més



    Nota de premsa




    NOTA DE PREMSA

    grup serina

    La Universitat descobreix la importància d'una ruta d'aminoàcids per al desenvolupament de les plantes

    Investigadores de la ERI de Biotecnología y Biomedicina (BiotecMed) y del Departamento de Biología Vegetal de la Universitat de València han caracterizado funcionalmente la ruta fosforilativa de biosíntesis de la serina en las plantas, uno de los veinte aminoácidos que componen las proteínas y que se encuentran codificados en el genoma. Este descubrimiento acaba de ser publicado en línea en la revista norteamericana The Plant Cell, la publicación mensual con un mayor índice impacto en el campo de la ciencia vegetal.

    Las plantas pueden sintetizar el aminoácido serina por varias rutas, aun así “hasta ahora, la fosforilativa había sido considerada menor en plantas, cuando en mamíferos está implicada en al control en la proliferación celular y la generación de tumores”, apunta el catedrático de Fisiología Vegetal Roc Ros, director del grupo responsable de este estudio. Llegir més

    Nota de premsa



    NOTA DE PREMSA

    matge al microscopi electrònic de la còpula d’una parella d’ostracodes Ankylocythere.

    La Universitat descriu l'ecologia d'un ostracode exòtic que viu sobre el carranc americà a Pego-Oliva.


    * El treball del Departament de Microbiologia i Ecologia, portada de la revista Hidrobiologia, avança en el coneixement de les invasions biològiques, una de les principals amenaces dels ecosistemes.

    Investigadors del Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València han descrit el cicle de vida d’un ostracode exòtic  –un crustaci de mesures microscòpiques que té la peculiaritat d’habitar sobre el cranc de riu americà (Procambarus clarkii)- per primera vegada fora de la seua àrea de distribució, delimitada al nord de Mèxic i sud dels EUA. Els científics van descobrir Ankylocythere sinuosa l’any passat en distints punts de la Península Ibèrica, registros que van representar la primera cita d’aquesta espècie a Europa. Ara han fet un estudi de la població al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva durant un any, les conclusions del qual es publiquen i són portada d’Hydrobiologia, revista de referència en biologia dels ecosistemes aquàtics. llegir més

    Coberta revista Hidrobiologia

    Nota de premsa



    CURS A LA UNIVERSITAT D'ESTIU DE GANDIA

    Supervivència dels entorns naturals: usos i abusos

    Amb el curs es pretén presentar, d'€™una banda, alguns dels principals problemes a què s'€™enfronten els entorns naturals quant a la conservació, i, d'€™una altra, les possibilitats de desenvolupament dels municipis que els contenen. Es tractaran amb detall exemples de diferents tipus de contaminació i abusos que poden alterar greument el funcionament correcte dels ecosistemes en aquests territoris tan sensibles, i, finalment, es proposaran activitats per al desenvolupament local


    més informació i inscripció:

    http://www.fguv.org/cursos/ampliar_noticia.asp?id=1215



    CURS A LA UNIVERSITAT D'ESTIU DE GANDIA

    imagen sistema ptolemaico

    L'Astronomia a Europa. Col·laboracions científiques d'ahir i avui.

    Coordinat per Vicent J. Martínez

    Del 22 al 24 de juliol
    Més informaciói inscripció : http://www.fguv.org/cursos/ampliar_noticia.asp?id=1216

    Descripció del curs:
    Es presenta l’estat actual de l’astrofísica a Europa en relació amb els grans projectes de recerca que duen a terme col·laboracions internacionals amb participació d’astrònoms espanyols. S´hi inclouen enfocaments històrics del desenvolupament de l’astronomia al nostre continent, tot aprofitant que enguany se celebra el tercer centenari del naixement de Jordi Joan i Santa Cecília, astrònom i oficial de navili que va participar en l’expedició que havia de mesurar un grau d´arc de meridià a l’equador.

    Programa

    Més informació: i inscripció : http://www.fguv.org/cursos/ampliar_noticia.asp?id=1216





    NOTA DE PREMSA


    alhambra

    La Universitat participa en el catàleg més detallat de galàxies de l'espai profund


     Científics de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València han participat en la primera mostra de dades de l’ALHAMBRA survey, el millor catàleg desenvolupat fins a ara per a l’estudi de l’evolució del cosmos. El treball que acaba de publicar-se, dirigit per investigadors de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), posa a la disposició de la comunitat científica les dades d’un total de cent mil galàxies, vint mil estels de l’halo galàctic i un miler de possibles nuclis actius de galàxies distribuïdes en vuit regions del cel, els quals permetran estudiar l’evolució de l’univers durant els últims deu mil milions d’anys amb una fiabilitat estadística sense precedents. Llegir més

    Nota de premsa





    CONVOCATÒRIA XIX PREMI EUROPEU DE DIVULGACIÓ CIENTÍFICA «ESTUDI GENERAL» 



    Bases Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2013La Universitat de València i l'Ajuntament d'Alzira convoquen el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»  en col·laboració amb Edicions Bromera i amb el suport de Bancaixa, amb la finalitat d'estimular la creació i la difusió d'obres que, amb un llenguatge entenedor, posen a l'abast del públic general, i dels estudiants preuniversitaris en particular, els avanços científics i tecnològics i també la divulgació d'aspectes interessants de les diverses branques del saber.


    Bases en valencià

    Bases en Castellà






    NOTA DE PREMSA

    fotografia de Salgado  y Mingarro, coorganizadores del congrés internaiconal
    El Congrés Internacional de la Societat Biofísica d'€™Espanya, per primera vegada a la Universitat

    La Universitat de València acull, per primera vegada, el Congrés Internacional de la Societat de Biofísica d'Espanya (SBE), el qual arriba enguany a la seua 13na edició. Les sessions començaran el pròxim dimecres a la sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna amb la ponència inaugural titulada "Les interaccions polars: un nou motiu per a l'ensamblatge de proteïnes de membrana" de la professora Anne S. Ulrich, de l'Institut de Tecnologia de Karlsruhe (Alemanya). La clausura tindrà lloc divendres a la sala Joan Plaça del Jardí Botànic i comptarà amb la conferència magistral del professor Gunnar von Heijne, del Centre d'Investigació en Biomembranes del Departament de Bioquímica i Biofísica de la Universitat d'Estocolm (Suècia), qui parlarà de les energies i les forces que governen la integració de les proteïnes de membrana en
    les membranes biològiques.

    Llegir més

    Nota de premsa

    nota


    NOTA DE PREMSA

    Descobreixen que la infecció amb un virus provoca als insectes un augment en la quantitat de microbiota intestinal

    fotografia de Salvador Herrerra

    Científics del Departament de Genètica i l’ERI Biotecmed de la Universitat de València han descobert que la infecció amb un virus provoca una repressió del sistema immune dels insectes, la qual té com a conseqüència un augment de la microbiota intestinal, beneficiosa per a l’expansió i virulència d’afecció. Els resultats més importants d’aquest treball, les conclusions del qual s’acaben de publicar a la revista PLOS Pathogens, “mostren un sinergisme entre virus i bacteris probablement orquestrat pel virus para a facilitar la seua capacitat d’infecció i dispersió”, exposa l’investigador Salvador Herrero.

    Llegir més


    Nota de premsa




    WALLACE 100

    Tarja debat la geografia de la vida

    Què són i per a què serveixen les col·leccions d'història natural? Present i futur d'un patrimoni fràgil

    Debat amb:
    Anna Garcia Forner, conservadora del Museu de Geologia de la Universitat de València
    Joaquim Baixeras, vicedirector de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, Universitat de València
    Anna Omedes, directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

    Moderadora: Maria Josep Picó, Unitat de Comunicació Científica i Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València


    NOTA DE PREMSA

    fotografia de Vidal-Puig

    El catedràtic de Cambridge Vidal-Puig, protagonista de l'€™Encontre d'€™Excel·lència en Biomedicina

    El catedràtic de Nutrició Molecular i Metabolisme de la Universitat de Cambridge Antonio Vidal-Puig serà el protagonista de l'€™Encontre d'€™Excel·lència en Biomedicina el qual tindrà lloc el pròxim dimarts a les 11 hores a l'€™Aula Ramon i Cajal de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. El valencià Vidal-Puig, també director dels Laboratoris d'€™Investigació de l'€™Hospital Addenbrooke de la Universitat de Cambridge, impartirà la conferència titulada Redissenyant el futur de la investigació biomèdica. La jornada -organitzada pel VLC/Campus Valencia International Campus of Excellence (UV, UPV i CSIC) i l'€™Institut d'€™Investigació Sanitària Incliva, amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València- conclourà amb un taller de recerca on participaran investigadors i estudiants de l'€™àmbit sanitari d'€™experiència internacional.

    llegir més

    cartell

    nota de premsa


    Presentació d'Antonio Vidal-Puig:





    NOTA DE PREMSA

    Fotografia del catedràtico del Departamento de Genética Juan Ferré Manzanero

    Biotecmed celebra una jornada científica sobre biotecnologia i biomedicina

    L’Institut Superior d’Investigació Cooperativa (ISIC) de Biotecnologia i Biomedicina (Biotecmed) discuteix aquest divendres -a partir de les 9 hores en el Saló d’Actes de la Facultat de Farmàcia- estratègies per a liderar la investigació científica i tecnològica d’excel·lència a la Comunitat Valenciana i la seua transferència al sector biotecnològic. La jornada inclou un total de 16 xarrades orientades a promoure la investigació interdisciplinar i la implicació del sector productiu en la generació i explotació del coneixement científic. Els responsables de les ponències seran tant investigadors de la Universitat de València, entre ells, el vicerector d’Investigació i Política Científica, Pedro Carrasco, com també responsables de diverses empreses. “L’objectiu d’aquesta primera reunió, de caràcter intern, és donar a conèixer els projectes que estem desenvolupant amb la finalitat de cercar temes de col·laboració, compartir potencialitats i, fins i tot, superar possibles mancances”, indica el director de l’Institut, el catedràtic del Departament de Genètica Juan Ferré Manzanero.

    més informació

    nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    El investigador Ismael Mingarro

    La Universitat participa en la identificació de la mutació responsable de l'€™albinisme de Floquet de Neu

    • Investigadors de l'€™Institut de Biologia Evolutiva (UPF-CSIC) han liderat l'€™estudi del goril·la albí, símbol del Zoo de Barcelona, el qual ha revelat que l'€™endogàmia va ser la causa del seu albinisme.
    • El catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València Ismael Mingarro (ERI Biotecmed) va ser l'€™encarregat de realitzar els estudis d'€™inserció en membrana de les regions de la proteïna codificada pel gen mutat.
    • El treball, que es va publicar el passat 31 de maig a la revista BMC Genomics, obre un nou camí metodològic en l'€™àrea de la genètica de la conservació de les espècies en perill d'€™extinció

    Deu anys després de la mort de Floquet de Neu, el primer i únic goril·la albí conegut fins al moment, investigadors de l'€™Institut de Biologia Evolutiva (Universitat Pompeu Fabra-CSIC) de Barcelona han liderat l'€™estudi del genoma de l'€™emblemàtic goril·la del Zoo de Barcelona, en el qual han participat científics de la Universitat de València. Aquesta investigació s'€™ha centrat en desxifrar la causa genètica de l'€™albinisme i també en explorar noves metodologies en l'€™àmbit de la genètica de la conservació d'€™aquelles espècies amenaçades.

    Llegir més


    Nota de premsa



    CURSOS D'ESTIU


    Imagen cursos d'estiu

    Curs d'estiu de la Universitat d'Alacant

    La ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudociències

    Dates: del 23 al 25 de juliol de 2013

    Lloc: Campus de Sant Vicent del Raspeig, Universitat d'Alacant

    Més informació i inscripció:

    http://gplsi.dlsi.ua.es/lacienciaprenlaparaula/

    programa



    PREMIS MEDIA 100CIA


    LLIURATS ELS PREMIS DEL CONCURS MEDIA100CIA



    NOTA DE PREMSA



    La Universitat aconsegueix un projecte europeu d'€™un milió d'€™euros per transformar les emissions industrials en bioenergia

    La professora d'€™Enginyeria Química de la Universitat de València Carmen Gabaldón ha aconseguit un projecte europeu de quasi un milió d'€™euros per dirigir una investigació en col·laboració amb l'€™empresa holandesa Pure Aire Solutions, l'€™objectiu de la qual és convertir les emissions atmosfèriques de les indústries en bioenergia. Aquesta recerca s'€™integra al programa Marie Curie Initial Traininig Networks (ITN) de la convocatòria d'€™enguany People, en concret, de la modalitat European Industrial Doctorates (EID), la qual implica la formació d'€™investigadors predoctorals -al 50% en l'€™àmbit universitari i 50% a l'€™entorn industrial. De fet, les EID promouen la cooperació d'€™universitats i centres de recerca amb el sector empresarial a fi de fomentar la transferència de coneixement a la societat per a desenvolupar carreres investigadores que combinen excel·lència científica i innovació empresarial.

    llegir més

    nota de premsa


    EXPOCIENCIA 2013





    Video Expociència 2013

    NOTA DE PREMSA

    isabel fariñas

    La catedràtica Isabel Fariñas, nova membre d'EMBO

    La catedràtica de Biologia Cel·lular i Parasitologia i coordinadora del Grau de Bioquímica i Ciències Biomèdiques de la Universitat de València, Isabel Fariñas, ha estat designada com a nova membre de l'€™Organització Europea de Biologia Molecular (EMBO), de la qual formen part destacats investigadors en l'€™àmbit de la biologia molecular d'€™arreu del món. Aquesta entitat de prestigi elegeix, cada any, nous membres entre els investigadors dedicats a les diverses branques de les biociències moleculars basant-se en l'€™excel·lència del treball científic desenvolupat. EMBO, creada en 1964, aglutina quasi dels 1.600 millors biòlegs moleculars i la seua incorporació a l'€™entitat és per a tota la vida.


    llegir més

    nota de premsa




    I SETMANA DE LA INNOVACIÓ



    Reportatge I Setmana de l'Innovació



    BAR DE CIÈNCIES



    Bar de Ciències: De la bellesa a la utilitat, una conversa etnobotànica

    Presentació de la monografia Herbari, viure amb les plantes, de la revista Mètode de la Universitat de València. 

    Amb els autors, Daniel Climent i Ferran Zurriaga. Modera: Reis Juan, periodista 

    Amb motiu del vintè aniversari de la revista, la col·lecció "Monografies Mètode" presenta aquest volum, amb acurades fotografies i il·lustracions. En total, setze capítols que reuneixen textos publicats en Mètode, ampliats i adaptats, i textos inèdits. Una proposta que es completa amb les obres de l'artista valencià Antoni Miró.

    Aquesta monografia ofereix un recull de textos etnobotànics on la ciència, la literatura i l'art ens descobreixen una nova forma d'acostar-nos a la botànica. Daniel Climent i Ferran Zurriaga presenten en aquesta obra un recorregut per algunes de les plantes, silvestres o cultivades, característiques del nostre paisatge. A través de les seues pàgines, els autors ens descobreixen la història, la cultura i les tradicions que s'amaguen darrere d'espècies vegetals com la garrofera, l'olivera, el margalló, el baladre o la figuera de pala, entre moltes altres.

    Data 29/05/2013
    Hora : 19.00 h
    Lloc Octubre Centre de Cultura Contemporània, a la Cafetería.

    més informació



    SETMANA DE LA INNOVACIÓ

    El dia més llarg de la meua vida. Un any al Pol Sud a la caça de neutrins.

    DIVENDRES, 24 DE MAIG. CONFERÈNCIA.

    Auditori Marie Curie (Parc Científic) 12.30h

    Carlos Pobes, físic, investigador del Instituto de Ciencia de Materiales de Aragón de la Universidad de Zaragoza y del Consejo Superior de Investigaciones Científicas.

    La xerrada descobrirà l'experiència de viure un any pendent de l'ICECube, el telescopi de neutrins més gran del món, a l'Estació Amundsen-Scott del Pol Sud a l'Antàrtida, en condicions pròpies de l'anomenat "Winter Over", un hivern amb temperatures que arriben a -76º y en completa obscuritat. Un innovador experiment que està a punt de donar nous descobriments
    en el camp de l'astronomia de neutrins.
    més informació


    NOTA DE PREMSA

    La Universitat participa en la investigació que descobreix que l'€™expressió gènica és circular

    Professor José E. Pérez Ortín, director del grup de Genòmica Funcional de Llevats de la Universitat de València  /    Daniel A. Medina, becari Santiago Grisolía, coautor del treball
    Celli aporta informació valuosa per al seu ús en la creació de noves teràpies o el descobriment de les causes de malalties. El professor José E. Pérez Ortín, director del grup de Genòmica Funcional de Llevats de la Universitat de València assegura que aquests resultats obrin la porta a un nou camp d'€™estudi de la Biologia Molecular. llegir més

    nota de premsa

    Actualitzat 23/05/2013


    SETMANA DE LA INNOVACIÓ




    DIMECRES, 22 DE MAIG. Col·legi Major Rector Peset. 19:00H
    DIÀLEGS D'INNOVACIÓ
    Jeckill i Hyde. Noves tecnologies a través de l'espill.
    Manuel Porcar, investigador en Biotecnologia i Biologia Sintètica de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València.
    Jaume Prats, periodista.

    Els responsables de la presa de decisions són cada vegada més conscients de la necessitat d'identificar i d'abordar els problemes ètics, legals i socials que planteja el progrés tecnològic.


    programa (feu CLIC ACÍ)


    SETMANA DE LA INNOVACIӓ

    Empreniment i innovació. S'innova a la Comunitat Valenciana? Factors que dificulten i
    faciliten la cultura de la Innovació i de l'Empreniment.


    José Vicente González, President de CIERVAL i Vicepresident de CEOE .
    Damià Tormo, Director General de la companyia biofarmacèutica Bioncotech Therapeutics.
    Raúl Contreras,fundador de 'NITTÚA, plataforma para el cambio social'.
    Antonio Ariño (moderador), catedràtic de Sociologia i Vicerector de Cultura i Igualtat de la
    Universitat de València.

    Es pretén plantejar un debat sobre la qualitat de l'empreniment i de la innovació a Espanya i a
    la Comunitat Valenciana, a partir d'interessants arguments i experiències sobre l'estat de la
    transferència de coneixement i la cultura de l'empreniment en la Formació, en l'Economia i en
    la societat en general.

    DIMARTS, 21 DE MAIG. Palau de Cerveró. 18:00H
    programa (feu CLIC ACÍ)




    EXPOCIENCIA 2013

    EXPOCIȈNCIA 2013

    El Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) obri de nou les portes al gran públic amb la cinquena edició d'Expociencia en una jornada plena de propostes lúdiques i divulgatives al voltant de la ciència i la tecnologia.

    EXPOCIÈNCIA 2013 prepara prop de seixanta activitats organitzades des dels instituts d'€™investigació i bona part de les empreses ubicades al PCUV, un indret per a la innovació on 1.500 persones '€“investigadors i empresaris'€“ treballen per a generar coneixement, transferir-lo al sector productiu i donar-li rendibilitat mitjançant aplicacions útils a la societat. L'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat de València (ETSE) participa també en aquesta festa de la ciència, la tecnologia i la innovació.

    Al llarg de tot el matí de dissabte 25 de maig, científics i emprenedors faran una pausa en la seua tasca quotidiana per a obrir-nos els laboratoris, mostrar-nos les seues instal·lacions i implicar-nos a mode de joc en la realització d'€™interessants experiments. Hi haurà extraccions de DNA, viatges estel·lars, telescopis de neutrins i simuladors robòtics. Jugarem a fer visible allò invisible o a analitzar mosques transgèniques. L'€™aprenentatge i sobretot la diversió estan assegurats per a grans i menuts, professors i alumnes, famílies senceres i ciutadans en general.

    No faltes a la cita i, si pots, vine amb transport públic.
    Dissabte 25 de maig, de 10h a 14h, t'€™esperem al Parc Científic!

    Llegir més

    Per a més informació: tel. 96 354 30 58
    Adreça electrònica: expociencia@uv.es


    Concurs Media100cia. Més informació ací.


    SETMANA DE LA INNOVACIÓ

    Debat sobre la transferència del coneixement, hui, dins de la I Setmana de la Innovació, al Palau de Cerveró

    Hui dilluns, al Palau de Cerveró, a partir de les 19 hores, hi haurà el debat: 'Innovació oberta. Transferència del Coneixement, Finançament públic i privat. Establint les regles del joc'.

    Hi participa Daniel Ramón, conseller delegat de la companyia biotecnològica Biópolis; Adela Cortina, catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de Valencia; i Juan Antonio Raga (moderador), director del Parc Científic de la Universitat de Valencia.


    llegir més


    programa (feu CLIC ACÍ)




    II SETMANA DEL COMERÇ JUST



    Actualitzat 16/05/2013

    SETMANA DE LA INNOVACIÓ



    Actualitzat 16/05/2013


    NOTA DE PREMSA

    Manuel Serra, nou director de l'Institut Cavanilles

    El professor i investigador Manuel Serra ha estat designat pel Rector, Esteban Morcillo, director de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) del Parc Científic de la Universitat de València. Per als tres pròxims anys, segons Serra, el Institut Cavanilles té com principal repte intensificar la interacció entre els seus membres com un mitjà per a incrementar el nivell d'excel·lència de la seua investigació fonamental i aplicada. "La biologia ha avançat tremendament en l'última dècada i la demanda social de coneixements biològics també ho ha fet. És suficient pensar en temes com ara la sostenibilitat o la conservació ecològica", argumenta Serra.

    llegir més

    nota de premsa

    Actualitzat 15/05/2013


    NOTA DE PREMSA

    L'€™IRTIC crea la primera GameZone de simulació del Circuit de Montmeló per a la Fórmula 1

    L'€™Institut de Robòtica i de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) del Parc Científic de la Universitat de València ha creat, juntament amb l'€™empresa valenciana Motrix, la primera F1 GameZone de simulació en el Circuit de Montmeló dirigit al públic assistent al Gran Premi. La Fórmula 1 ha confiat per a aquesta primera experiència a nivell mundial al tàndem format per l'€™IRTIC i Motrix per la seua dilatada trajectòria en investigació i desenvolupament de sistemes de simulació per a entorns de Racing. El simulador va ser presentat aquest cap de setmana a Montmeló amb un important èxit de participació, ja que va ser visitat per més de 700 persones i 200 d'€™elles van tenir l'€™oportunitat d'€™utilitzar-lo.

    llegir més

    Nota de premsa

    Actualitzat 14/05/2013


    CICLE DE CONFERÈNCIES "LA GEOGRAFIA DE LA VIDA"


    L'orquída de Darwin, la papallona de Wallace, insectes i biomaterials. Una reflexió consumista sobre la biodiversitat

    Conferència a càrrec de Joaquim Baixeras, Universitat de València. Als cent anys de la mort d'Alfred Russel Wallace

    llegir més

    Actualitzat 13/05/2013



    SETMANA DE LA INNOVACIÓ

    La I Setmana de la Innovació s'€™obri demà al Palau de Cerveró La I Semana de la Innovación se abre el 14 de mayo en el Palau de Cerveró

    El Parc Científic i la Càtedra de Divulgació de la Ciència inicien demà les activitats de la I Setmana de la Innovació de la Universitat de València. Es tracta d’una iniciativa cultural oberta a tots els públics, destinada a crear debat al voltant del tema de la Innovació, un element bàsic de progrés que beu de fonts diverses, des de la ciència, la investigació i la tecnologia, a l’art i a la creativitat en el seu sentit més ampli. El programa planteja cinc debats en formats diferents i una suggerent conferència que donarà pas a Expociència 2013.


    llegir més


    programa

    actualitzat 13/05/2013


    CONVOCATORIA PREMI

    Convocada la catorzena edició del premi de comunicació científica "Joan Lluís Vives"

    La Xarxa Vives d'€™Universitats, amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació Científica dela Universitat de València, ha convocat la catorzena edició del premi de comunicació científica "Joan Lluís Vives", adreçat a estudiants amb tesi doctoral inscrita i sense defensar públicament a data 31 de desembre de 2012. Amb aquest guardó, es pretén fomentar les habilitats comunicatives dels estudiants de doctorat.

    llegir més


    NOTA DE PREMSA

    Comença la II Setmana Universitària pel comerç just

    La II Setmana Universitària pel Comerç Just de la Universitat de València y la Organització de Comerç Just IDEAS empieza este domingo en el Río Túria, junto al Pont de les Flors, con propuestas para públicos de todas las edades organizadas por la Xarxa Valenciana de Consum Responsable. Esta celebración, con motivo del Día Internacional por el Comercio Justo que tiene lugar mañana, segundo sábado de mayo, aglutina varias acciones hasta el próximo viernes, entre las que destaca la presentación del Informe sobre Compra Pública Ética en el País Valenciano prevista para el lunes a las 17.30 horas en el Col·legi Major Rector Peset. En el acto -donde también se presentará el vídeo ¿Qué es comercio justo?- intervendrán la vicerrectora de Sostenibilidad, Campus y Planificación, Clara Martínez, Pilar Carceller y Cecilia, representantes de la Xarxa Valenciana de Consum Responsable y Carles Xavier López, presidente de la Coordinadora Valenciana d'€™ONGD. Llegir més

    Nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    El Nobel de Medicina Harald zur Hausen, demà a la Facultat per parlar del virus del papil·loma humà

    El Premi Nobel de Medicina de 2008, Harald zur Hausen serà nomenat demà acadèmic d'€™honor de la Reial Acadèmica de Medicina i Ciències de la Comunitat Valenciana, presidida per Antonio Llombart. El professor José María Martín Moreno s'€™encarregarà de la presentació de Hausen qui, a continuació, dictarà una conferència sobre la relació del virus del papil·loma humà i el càncer de cèrvix, descobriment amb el qual va aconseguir el màxim guardó científic. L'€™acte, obert a tot el públic, tindrà lloc a les 19 hores a l'€™Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València.

    El científic i metge Harald zur Hausen va nàixer a Gelsenkirchen, Alemanya. És el president de la German Cancer Aid, l'€™organització europea més important en la lluita contra el càncer i editor editor en cap de la International Journal of Cancer. Va obtenir el Premi Nobel en 2008, juntament amb els científics Françoise Barré-Sinoussi i Luc Montagnier. Entre 1983 i 2003 va ser president i membre de la junta d'€™assessorament científic alemany del Centre d'€™Investigació sobre el Càncer (DKFZ). I disposa de nombroses distincions d'€™àmbit internacional.


    Actualitzat 06/05/2013



    NOTA DE PREMSA

    La Universitat coordinarà un projecte europeu de tres milions d'€™euros amb col·laboració empresarial per millorar la diagnosi de les cataractes i la presbícia

    El catedràtic d'€™Ã’ptica i director del Grup d'€™Investigació d'€™Optometria de la Universitat de València, Robert Montés-Micó, dirigirà una investigació europea de 3,1 milions d'€™euros amb col·laboració empresarial a fi de millorar les diagnosis de les cataractes i la presbícia. El projecte de Montés-Micó Aging Eye, el qual es desenvoluparà durant quatre anys, ha estat el primer de l'€™avaluació del programa Marie Curie Initial Traininig Networks (ITN) de la convocatòria d'€™enguany People, una modalitat de finançament del Programa Marc per a mobilitat d'€™investigadors. llegir més


    Nota de premsa

    Actualitzat 06/05/2013


    NOTA DE PREMSA

    La Universitat acull la jornada Energia i crisi global


    El Saló de Graus de la Facultat de Farmàcia, al campus de Burjassot-Paterna, acollirà el pròxim dimecres 8 de maig a partir de les 16 hores la jornada Energia i crisi global. El sistema energètic en un context de crisi, en la qual participaran diversos experts, tant de la Universitat de València com d'€™altres institucions i organitzacions. La sessió ha estat organitzada per la Plataforma per un Nou Model Energètic i disposa del suport del Vicerectorat de Sostenibilitat, Campus i Planificació, encapçalat per Clara Martínez. L'€™entrada és lliure encara que els interessats en rebre un certificat acreditatiu de la seua assistència s'€™hi poden inscriure a través del web www.nuevomodeloenergetico.org.
    L'€™objectiu de la trobada és promoure el debat sobre el sistema energètic actual basat en fonts no renovables i les alternatives possibles, alhora que abordar qüestions com ara l'€™eficiència energètica.

    llegir més



    BAR DE CIÈNCIES

    MATEMÀRIUS

    Amb motiu de la publicació de Plan de futur de Màrius Serra, premi Sant Jordi de Novel·la

    Recrea Lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacioinal malgrat les seues limitacions físiques i el entrebancs de la universitat franquista.

    Conversa amb Màrius Serra i Josep Guia, matemàtic i filòleg. Moderats per Reis Juan, periodista.

    Llegir més






    NOTA DE PREMSA

    Rafael J. Martínez Durá assumeix la direcció de l'€™IRTIC

    El professor i investigador Rafael Javier Martínez Durá ha assumit la direcció de l’Institut de Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC) del Parc Científic de la Universitat de València. Entre els reptes de Martínez Durá per als tres pròxims anys es troben: “impulsar el reconeixement acadèmic de la transferència tecnològica amb empreses privades, continuar amb el nivell de desenvolupament tecnològic i innovació que realitza l’IRTIC -l’any 2012 ja va arribar un pressupost de 2,854 milions d’euros- i, finalment, incrementar els projectes d’investigació bàsica”. més

    Nota de premsa


    XIII MATINAL DE L'EVOLUCIÓ

    Jornada d'actualització científica per a professorta de secundària i batxiller

    Data Dissabte 11 de maig de 2013
    Hora de 9.00 a 14.00 h
    Lloc Auditori Joan Plaça
    Jardí Botànic de la Universitat de València (UV)

    més informació

    Inscripció
    Del 15 d'€™abril al 3 de maig
    www.uv.es/incorporaciouv/cooperacio/index.html




    IV PREMI LLEGIR SENSE FRONTERES

    Carme Catalá i José Luis Rodrigo guanyen els IV Premis Llegir Sense Fronteres de la Universitat de València

    Les estudiants d'€™Educació Secundària Carme Català, de l'€™IES Antoni Llidó de Xàbia, i de Batxillerat José Luis Rodrigo, de l'€™IES Escultor en Francesc Badia de Foios han aconseguit els IV Premis Llegir Sense Fronteres, convocats per la Càtedra de Divulgació de la Ciència UCC+i de la Universitat de València, en col·laboració amb la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura i els diaris Levante-EMV i Información, a més del suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri d'€™Economia i Competitivitat. La vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació, Olga Gil, va lliurar els guardons aquest dijous en un acte a Rectorat que va concloure amb una conferència d'€™Antonio Camacho per celebrar de l'€™Any Internacional de la Cooperació en l'€™Esfera de l'€™Aigua. llegir més

    Nota de premsa


    Text de Jose Luis Rodrigo: Morir ..... Per?

    Text de Carme Catalá Caturla: Biotecnologia al menú




    CONCURS EXPERIMENTA 2013



    El proper diumenge dia 21 d’abril es celebra en el Jardí Botànic la VIII Fira-Concurs “Experimenta” d’Experiments i Demostracions de Física i Tecnologia organitzat per la Facultat de Física i dirigit a estudiants d’ensenyament mitjà. El concurs, que va ser convocat el passat mes de novembre, es transforma des de les 10 h en una fira oberta a tot tipus de públic en la qual grans i menuts podran observar i entendre fenòmens sorprenents explicats per més de 200 alumnes de secundària que participen amb 60 projectes diferents. llegir més



    http://www.uv.es/fisica



    NOTA DE PREMSA

    La Universitat participa en un projecte europeu per detectar l'€™absentisme i previndre l'€™abandonament escolar

    La Universitat de València participa al projecte europeu del programa Comenius Regio Promoting School Attendance, l'€™objectiu del qual es crear un manual de bones pràctiques per a evitar l'€™absentisme i previndre l'€™abandonament escolar, especialment, en l'€™àmbit de l'€™educació secundària i el batxillerat. El projecte està promogut per la Direcció Provincial d'€™Educació Nacional de la ciutat del nord de Turquia Samsun '€“líder de la iniciativa- i l'€™Ajuntament de Montserrat, el qual, a la seua vegada, va convidar com a socis al Departament de Psicologia Evolutiva i Educació de la Universitat de València, l'€™IES Alcalans, el CP Evaristo Calatayud i les seues associacions de pares i mares d'€™alumnes. llegir més

    nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    Astrònoms de la Universitat observaran els tres quàsars més brillants amb un nou radiotelescopi espacial rus Proves de funcionament de l’antena, de 10 m de diàmetre, a les instal•lacions de l’agència espacial russa, abans que aquest fóra posat en òrbita, el 18 de juliol de 2011.

    Un equip de científics del departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València participarà en l’observació de tres dels quàsars més brillants amb Radioastron, el radiotelescopi espacial rus posat en òrbita en juliol de 2011, i la combinació de tots els radiotelescopis terrestres de l’hemisferi Nord. El comitè d’experts del radiotelescopi rus ha seleccionat aquest projecte, liderat per l’astrofísic Manel Perucho, com un dels destacats dintre dels seus programes clau. Aquest estudi permetrà avançar en el coneixement de l’estructura interna dels dolls o jets galàctics, els quals “són objectes molt potents que porten matèria i energia des del centre de les galàxies actives, on hi ha un forat negre supermassiu, fins distàncies enormes, més enllà de la mateixa galàxia en què es formen”, segons Perucho. En el projecte, completament finançat pel govern de Rússia, participen 26 científics que treballen a 12 institucions de set països. llegir més


    Nota de premsa




    CICLE DE CONFERÈNCIES "LA GEOGRAFIA DE LA VIDA"

    Als cent anys de la mort d'€™Alfred Russel Wallace

    L'€™amenaça de les espècies invasores sobre la biodiversitat de les Illes Galàpagos

    Conferència a càrrec d'Anna Traveset, CSIC i Universitat de les Illes Balears

    Les illes alberguen bona part de la biodiversitat amenaçada. Preservar i restaurar la integritat d'€™interaccions entre les espècies natives és realment un repte. Les illes Galàpagos són actualment un dels arxipèlags oceànics més envaïts, amb prop d'€™un 60% de la flora introduïda pels humans i una gran fracció d'€™invertebrats terrestres també exòtics, sobretot insectes. Aquestes espècies exòtiques estableixen noves interaccions amb les natives, afectant molt l'€™estructura i l'€™estabilitat de les comunitats.

    Anna Traveset és doctora en biologia per la Universitat de Pennsylvania i professora d'€™investigació del CSIC a l'€™Institut Mediterrani d'€™Estudis Avançats (CSIC-UIB). La seua recerca principal tracta de les interaccions entre plantes i animals, sobretot la pol·linització i dispersió de llavors des perspectives ecològiques i evolutives. Des de que treballa a les Illes Balears, s'€™ha especialitzat en sistemes insulars, amb l'€™objectiu d'€™analitzar fins a quin punt les interaccions biòtiques són claus per al manteniment de la seua biodiversitat. També s'€™interessa pels mecanismes pels quals aquestes interacciones estan amenaçades per diferents motors de canvi global. Des de fa uns anys també investiga a les Illes Canàries i a les Galàpagos.

    Data 17.04.2013
    hora 19.00h
    Lloc Octubre Centre de Cultura Contemporània Aula 1


    NOTA DE PREMSA

    El campus de Tarongers disposa d'€™un nou servei de seguretat amb cotxes elèctrics

    La Universitat de València ha renovat el servei de seguretat del campus de Tarongers i, per primera vegada, ha exigit l'€™empresa adjudicatària la disponibilitat de dos cotxes elèctrics amb l'€™objectiu de garantir la política de sostenibilitat de la entitat acadèmica. A més, els vehicles s'€™han integrat al projecte EVOMOBILE de la institució acadèmica. Durant el pròxim any es procedirà a la renovació de la contractació de la seguretat de la resta de campus i també es preveu posar aquesta condició a fi d'€™afavorir la reducció d'€™emissions de gasos d'€™efecte hivernacle.
    llegir més

    nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    La Universitat descriu per primera vegada una mortaldat natural de peixos per paràsits al Mediterrani

    Un equip de científics de l'€™Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Parc Científic de la Universitat de València ha descrit per primera vegada una mortaldat natural de peixos per paràsits al Mediterrani. Un estudi de la població de serviola (Seriola dumerili) a les aigües de Mallorca, Alacant, Còrsega i Sardenya ha revelat que els paràsits, la gestió dels quals és clau en l'€™aqüicultura, també generen mortaldats importants en les comunitats de peixos al seu ecosistema natural. En concret, els investigadors van poder documentar la incidència mortal de Zeuxapta seriolae, un paràsit del grup dels monogenis, sobre la serviola, una espècie

    d'€™alt interès comercial en zones com ara les Illes Balears, Múrcia, Grècia o Itàlia. Els resultats d'€™aquest treball s'€™acaben de publicar a l'€™últim número de la revista Veterinary Parasitology. Llegir més

    Llegir nota de premsa

    Actualitzat 10/04/2013


    NOTA DE PREMSA

    Amistats perilloses entre el VIH i el nostre sistema immunitari

    Un estudi realitzat per investigadors de la Universitat de València, del Consell Superior d'Investigacions Científiques i de l'Instituto de Salud Carlos III de Madrid proposa una visió alternativa de les interaccions entre el VIH i el sistema immunitari i suggereix una nova estratègia de vacunació


    Article en PLOS Biology

    Nota de premsa

    Actualitzat 09/04/2013

    JORNADA DE BIOLOGIA A L'ENSENYAMENT

    Jornada de Biologia a l'€™ensenyament

    La Societat Catalana de Biologia, en col·laboració amb la Universitat de València, organitza la II Jornada de Biologia a l'€™ensenyament amb l'€™objectiu de reunir els responsables de l'€™ensenyament de la biologia i per a que podeu participar aportant les vostres experiències. Tot i que la Jornada d'€™enguany no es pot convalidar per crèdits de formació del professorat, la SCB sí que emetrà certificats de participació i/o de presentació de comunicacions.

    Data i lloc
    La Jornada tindrà lloc el dissabte 20 d'Abril de 2013, de 9 a 14.30 hores, a l'Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València (Carrer Quart 80, València).

    Per a més informació, matrícules i inscripcions podeu accedir a l'€™enllaç: http://www.iec.cat/jornades/ensenyament2013.asp


    llegir més



    NOTA DE PREMSA

    La Universitat referma el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic al donar suport a l'€™Hora del Planeta

    La Universitat de València ha decidit donar suport, per tercer any consecutiu, a la campanya global l'€™Hora del Planeta promoguda per l'€™organització ecologista WWF i, alhora, refermar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic. La institució acadèmica apagarà els llums de tots els seus edificis demà dissabte de 20.30 a 21.30 hores amb l'€™objectiu de participar en la iniciativa per reclamar accions per a combatre l'€™escalfament global. llegir noticia

    Nota de premsa



    NOTA DE PREMSA

    Els experts reivindiquen l'€™ordenació territorial i l'€™educació per fer front als riscos climàtics en el Dia Meteorològic Mundial

    La Universitat de València i la delegació territorial de l'€™Agència Estatal de Meteorologia a la Comunitat Valenciana (Aemet) han celebrat avui el Dia Meteorològic Mundial, el qual tindrà lloc el pròxim dissabte. El catedràtic de Geografia d'€™aquesta institució Alejandro Pérez Cueva ha estat l'€™encarregat de fer la conferència magistral de la jornada titulada Vigilar el temps per a protegir les vides i els béns, ja que enguany el programa de Vigilància Meteorològica de cooperació internacional, creat per l'€™Organització Meteorològica Mundial en plena Guerra Freda,  compleix mig segle.

    Nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    Els doctors Andrés Moya i Jaume Bosch, premis Fundació Lilly d'€™Investigació Biomèdica 2013

    El professor Jaume Bosch, premiat en la categoria d'€™investigació clínica, ha estat reconegut per la seua trajectòria en el camp de l'€™hepatologia i, concretament, en l'€™anàlisi de la hipertensió portal i els trastorns hemodinàmics associats a malalties hepàtiques. La trajectòria científica del doctor Andrés Moya, guardonat en la categoria de preclínica, s'€™ha centrat en l'€™àrea de la genòmica i l'€™evolució de microorganismes com bacteris i virus. Ha dirigit la seqüenciació del primer genoma íntegrament desenvolupat a Espanya.

    Nota de premsa


    NOTA DE PREMSA

    Astrònoms de la Universitat obtenen els primers models numèrics que expliquen les oscil·lacions dels 'estrellatrèmols'

    Científics del Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València han aconseguit obtenir eMagnetar_nasa_01: Impressió artística d’un ‘estrellamot’ amb fractura de l’escorça sòlida i l’erupció de plasma a l’exterior. NASA, CXC, M.Weiss.ls primers models numèrics que expliquen les oscil·lacions d'un fenomen conegut com 'estrellatrèmol' (de l'anglès starquake) el qual es produeix als magnetars o estrelles de neutrons, les quals són les restes d'una explosió supernova. "Els resultats de totes les oscil·lacions observades en els flashos suggereixen que és necessari que l'interior de les estrelles de neutrons siga superfluid, és a dir, que els neutrons fluïsquen lliurement sense cap fricció", asseguren alguns dels autors del treball i investigadors de la Universitat de València, José Antonio Font, Pablo Cerdà Durán i Michael Gabler. Les conclusions d'aquesta investigació sobre el modelatge de les vibracions en magnetars '€“els quals tenen els camps magnètics més intensos de l'Univers- es presenten avui a la III Reunió Ibèrica d'Ones Gravitatòries que se celebra a l'ADEIT fins a aquest divendres, amb gran participació d'experts d'àmbit internacional, i està organitzada pel Grup d'Astrofísica Relativista del Departament d'Astronomia i Astrofísica.

    Nota de premsa



    NOTA DE PREMSA

    Artemi Cerdà, nou editor en cap de la revista Land Degradation and Development

    Land Degradation and Development

    Nota de premsa




    TEATRE

    Del 21 al 31 de març de 2013cartell teatre

    Teatre al Flumen:  Darwin

    Adaptació del text Re:Design, de Craig Baxter (basat en la correspondència entre Darwin i Gray).
    Versió de J.V. Martínez Luciano i Toni Lluch.
    Juli Cantó és Charles Darwin  i Enric Juezas és Asa Gray.
    Direcció Escènica: Imma Sancho.
    Producció de Dramatúrgia 2000.
    Al finalitzar l'obra hi haurà un col·loqui.

    'DARWIN' és una peça teatral per a dos actors basada en el text 'RE: DESIGN', escrit pel dramaturg i zoòleg anglès Craig Baxter a partir de la correspondència que Charles Darwin va mantenir amb el seu amic el botànic nord-americà Asa Gray, des del 1855 fins a la seua mort el 1882. Baxter construeix aquesta peça dramàtica mitjançant la qual podem recórrer no sols els progressos científics dels dos personatges, sinó també la seua relació d'amistat i fins i tot les discrepàncies que ambdós mantenien pel que fa a algunes de les teories darwinianes. Al llarg de l'hora que dura la representació, assistim als moments clau de la vida de Darwin i reconeixem el gran contingut didàctic i científic que la peça posseeix, dramatitzat per Baxter de forma comprensible i amena per a l'espectador, ja que no requereix una formació científica específica per a endinsar-se en els conceptes darwinians.

    Hi col·labora el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València
    Descomptes amb el carnet de la Universitat de València
    Més informació:

    www.valencia.edu/cdciencia
    www.valencia.edu/spl
    http://www.teatreflumen.es

    Consulteu la crítica realitzada per Josep Lluís Sirera a la revista Episkenion

    http://www.episkenion.com/no-somos-cr%C3%ADtic-s/darwin/



    NOTA DE PREMSA

    La Facultat de Medicina recupera la memòria dels seus 18 Anuaris de 1946 a 1964

    Llegir els anuaris
    El Saló d'€™Actes de la Reial Acadèmia de Medicina de la Comunitat Valenciana, ubicat a l'€™interior de la Facultat, acollirà la celebració demà dimarts a les 12 hores, on també es retrà homenatge al degà Juan José Barcia Goyanes, promotor de les publicacions.

    Nota de premsa


    Anuaris




    CICLE DE CONFERÈNCIES "LA GEOGRAFIA DE LA VIDA"

    Wallace, un científic a l'ombra de DarwinWallace, un cientific a l'ombra de Darwin

    Conferència a càrrec de Manuel Costa (Universitat de València) 

    Alfred Russel Wallace, la persona i el científic, serà l'€™objecte d'€™aquesta xerrada. Tindrem ocasió de recordar el seu caràcter viatger i les seues observacions biogeogràfiques i evolucionistes, des dels seus orígens humils fins a la seua consagració com a científic i la seua relació amb Darwin. 

    Manuel Costa és Catedràtic Emèrit de Botànica de la Universitat de València. Ha treballat, sobretot, en estudis sobre vegetació en diferents parts del món, de l'€™Orinoco al Sàhara, així com en biogeografia i bioclimatologia. Ha estat director del Jardí Botànic i vicerector de la Universitat de València.

    Data: 13.03.2013
    Hora: 19.00h
    Lloc: Octubre Centre de Cultura Contemporània
    C/ Sant Ferran, 12  46001 València. Tel. (0034) 96 315 77 99





    ARTICLES OPINIÓ




    CAMPUS CIENTÍFICS D'ESTIU 2013

    CAMPUS CIENTÍFICS D'ESTIU 2013


    Per tercer any consecutiu, el Campus d’Excel·lència Internacional, “VLC/CAMPUS. Valencia, International Campus of Excellence”, format per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i el CSIC, col·labora amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, amb el suport d’Obra Social “la Caixa”, per posar en marxa el programa “Campus Científics d’Estiu 2013”.

    més informació:
    www.campuscientificos.es.

    Carta de la Vicrectora d'Estudis i Política Lingüistica



    NOTA DE PREMSA

    Un Bar de Ciències a l'€™Astoria tractarà els mites i els errors de la dieta Dukan amb científics de la Universitat i el CSIC


    La Universitat de València comença a col·laborar amb la programació Astoria & Friends amb una tertúlia científica dedicada a la ciència de l'€™alimentació i la salut en el marc del VLC/Campus d'€™Excel·lència Internacional i el Campus Sostenible. El professor de la Universitat de València Carlos Sánchez, el científic del CSIC Pascual Sanz i la llicenciada en Farmàcia Patricia García Alós participaran al diàleg moderat pel periodista de El País Jaime Prats, organitzat per a aquest dijous 7 de març a les 18.30 hores.


    NOTICIES WEB MÉS ANTIGUES