Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

Sol·licitar la conferència

 

Molts animals es comuniquen amb els individus de la seua espècie mitjançant senyals químics, és a dir, olors i feromones, que emeten per a trobar parella, cridar l’atenció de la mare, assenyalar el seu territori front a invasors, etc. Els senyals químics també permeten la comunicació entre individus de diferents espècies, per exemple, les kairomones són senyals de predadors que espanten a les seues preses. Però el comportament de l’animal no depèn del senyal químic, sinó de la interpretació que el cervell fa d’aquests senyals segons l’estat fisiològic de l’animal.

Per exemple, la mateixa feromona masculina, que atrau a les femelles de ratolí “fadrines”, fa que les mares es tornen increïblement agressives i ataquen als mascles. O les kairomones que conté l’orina dels gats, que fan por a les rates, es tornen irresistibles quan les rates són infectades el paràsit Toxoplasma. En aquesta xerrada aprendrem, doncs, quins són els mecanismes cerebrals que medien la percepció d’olors, feromones i kairomones, i que controlen els comportaments socials i sexuals de molts animals. A més, ens preguntarem quin paper tenen aquests senyals químics als humans. És en nosaltres també l’amor i l’odi una qüestió de nassos?

 

 

 

Breu CV

Carmen Agustín Pavón va nàixer a València en 1980. Es va doctorar en Neurociències per la Universitat de València, amb una estada breu en la Università di Roma La Sapienza. Va ser investigadora postdoctoral a la University of Cambridge, el Centre de Regulació Genòmica de Barcelona, l'Imperial College London i la Universitat Jaume I de Castelló, en la qual també va ser professora al grau de Medicina. Actualment es professora a la Facultat de Biologia de la Universitat de València. Les seues línies d’investigació se centren en la neurobiologia de l’olfacció, el comportament emocional i el comportament socio-sexual i maternal, i és experta en models animals de malalties del sistema nerviós. És investigadora del Laboratori de Neuroanatomia Funcional Comparada de la Universitat de València. Actualment és secretària de la Red Olfativa Española. A banda de la seua activitat investigadora, es dedica a la divulgació científica des que va guanyar el premi El·lipse de Divulgació Científica del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona a finals de 2011, per l’obra El Maquinista del Doctor Zhivago. És bloguera a les plataformes de divulgació Naukas i Scilogs, i ha publicat articles a les revistes Redes, Mente y Cerebro i Historia y Vida. Ha donat nombroses xerrades en instituts, cafès científics i esdeveniments divulgatius, en alguns dels quals també ha estat organitzadora com "La Neuromascletà" durant la Setmana Mundial del Cervell. També ha estat col·laboradora en el programa de divulgació científica Órbita Laika de la 2 de RTVE.

 

Més informació

 

Xarxes socials

  • @CarmenAgustin
  • @NeuroFunLab
  • @BiologiquesUV
  • @CdCienciaUV
  • @MednightGTS

Sol·licitar la conferència

Estimulant les vocacions científiques és un projecte de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació que compta amb el cofinançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia i del Ministeri de Ciència,Innovació i Universitats.