La fira-concurs Experimenta 2024 promou la divulgació científica i el treball STEM a secundària

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 30 d’octubre de 2023
 
Convocatòria de 2023.
Convocatòria de 2023.

La Facultat de Física de la Universitat de València ha convocat la XIX edició de la Fira-Concurs Experimenta de demostracions i experiments, en què alumnat d’ESO, Batxillerat, Formació Professional i cicles formatius de grau mitjà treballa projectes STEM experimentals (Science, Technology, Engineering and Mathematics, en les sigles en anglès) que s’exposaran i explicaran en un acte festiu obert al públic el 21 d’abril al Museu de les Ciències de València. La inscripció per participar-hi amb projectes és gratuïta i està oberta fins al 5 de febrer a https://go.uv.es/experimenta/infofira.

 

Aquesta fira es proposa involucrar de manera activa l’alumnat, ajudant a que desenvolupe competències fonamentals en ciència i tecnologia a través de projectes i també donant suport a les vocacions científiques. Experimenta s’adreça a totes les edats i inclou activitats lúdiques per a xiquetes i xiquets. La iniciativa compta amb el patrocini de la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació) a través d’un projecte competitiu en la categoria de fires de la Ciència, i la col·laboració de nombroses entitats públiques i privades, a més del reconeixement com a projecte d’interès social beneficiari de mecenatge de la Generalitat Valenciana.

Els grups participants, formats per un màxim de 4 persones i amb ajuda del tutor o la tutora, desenvoluparan projectes experimentals d’àmbit STEM i a la fira els exposaran i explicaran en un matí al públic visitant, format per fins a 5.000 persones en edicions anteriors.

Les propostes es poden centrar en qualsevol tema de ciència i tecnologia que mostre o pose de manifest algun fenomen i principi físic o la seua aplicació pràctica. Solen participar-hi uns 80-90 grups cada any. L’organització té cura especialment de la participació de les dones en una iniciativa de física i tecnologia en què, des de fa alguns anys, constitueixen el 50% de les aproximadament 400 persones concursants.

La fira concurs preveu dues categories depenent del caràcter del projecte (demostracions i experiments de física; o projectes d’aplicacions tecnològiques), encara que l’objectiu en tots dos casos és treballar a través de projectes la relació entre ciència i tecnologia amb un important component experimental. A més, es desglossa a l’Educació Secundària Obligatòria i al Batxillerat/cicles formatius de grau mitjà. Així, el jurat concedeix quatre premis en metàl·lic i el públic en concedeix un altre d’addicional sobre la base de les votacions de les persones visitants, i també hi ha diferents mencions d’honor en totes les categories.

Com a novetat, aquest any augmenta la dotació econòmica dels premis: els quatre premis del jurat pugen a 600 € per a un grup de 4 participants (150 €/participant), i el del públic a 400 € per a un grup de 4 membres (100 €/participant). Aquests premis es lliuraran en un acte que té lloc a l’auditori Santiago Grisolía del Museu en finalitzar la fira el mateix matí del 21 d'abril. Entre els reconeixements, també es lliuraran obsequis al professorat amb projectes guanyadors i la Conselleria d’Educació reconeix aquesta dedicació extraordinària al seu alumnat com a hores de projecte científic de recerca escolar.

En una data posterior a la fira es farà una exposició dels projectes que han obtingut premi o menció, en què s’enregistraran vídeos de l’estudiantat participant on s’expliquen les propostes. Aquests vídeos i les fitxes dels projectes guanyadors es podran veure en obert en línia i formaran part del catàleg de materials docents que divulga la ciència a un públic encara més ampli.

El comitè organitzador està format per la professora de la Facultat de Física Chantal Ferrer com a coordinadora i per Jordi Vidal, Miguel V. Andrés i Amparo Pons. En les bases es recalca que el bon funcionament, la correcta comprensió del treball per part dels grups participants i la claredat de les explicacions són aspectes molt valorats.

Experimenta va nàixer el 2005 amb l’objectiu d’involucrar l’estudiantat en l’Any Mundial de la Física de manera activa i creativa. L’extraordinari entusiasme de concursants i visitants en aquesta primera convocatòria va ajudar a convertir-lo en un esdeveniment anual que ha crescut amb els anys i ha esdevingut una referència i tradició com a fira científica a la ciutat de València i a la Comunitat Valenciana.

Juntament amb el patrocini de FECYT - Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, aquesta iniciativa compta amb la col·laboració del Museu de les Ciències de València, l’Ajuntament de València, l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), la Reial Societat Espanyola de Física, la seua Divisió d’Ensenyament i Divulgació de la Física o Grup de Dones en Física, així com l’Àrea de Dones en Òptica i Fotònica de SEDÒPTICA o els premis Sapiència i el projecte IMP-Bio. També, la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Càtedra de Divulgació de la Ciència UV, la Delegació per a la Incorporació a la UV, el Centre de Formació i Qualitat, i la Unitat d’Igualtat de la UV, el Grup de Treball de Física Arquímedes, el grup de recerca ScienceFlows, i entitats externes com APTCV o empreses com Analog Devices, Prodel i Ventus.

 

Més informació sobre Experimenta 2024:

http://go.uv.es/experimenta/fira