El físic Luis Álvarez-Gaumé explica hui la invisibilitat de l’univers a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 29 de maig de 2018
 
Imagen de la noticia

El físic teòric espanyol, Luis Álvarez-Gaumé va visitar dimarts, 29 de maig, el Centre Cultural La Nau per oferir la conferència ‘El costat fosc de l’univers’. Aquest acte, que va tenir lloc a l’Aula Magna, s’emmarca dins de la programació de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

En aquesta exposició Luis Álvarez-Gaumé va passar revista a algunes de les preguntes que motiven i sustenten gran part de la recerca moderna en física fonamental, astrofísica i cosmologia. En les últimes dècades hem vist com s’engrandia la nostra ignorància sobre la matèria que permea l’univers conegut. L’invisible sembla contenir respostes a interrogants fonamentals sobre les propietats de l’univers observable, i fins i tot sobre la nostra pròpia existència. 

Luis Álvarez-Gaumé treballa en teoria de cordes i gravetat quàntica en la New York State University a Stony Brook (SUNY) i el CERN. Va obtenir el seu doctorat en 1981 a SUNY i va treballar de 1981 a 1984 a la Universitat de Harvard, abans d’incorporar-se com a professor a la Universitat de Boston. Des de 1986 fins a 2016 va ser membre permanent de la Divisió de Física Teòrica del CERN, havent estat el seu director. En 2016, es va convertir en el director del Centre Simons de Geometria i Física en Stony Brook.

Ha tingut diverses contribucions importants al camp de la teoria de cordes i el seu marc matemàtic. Juntament amb Edward Witten va mostrar en 1983 que les teories quàntiques de camp generalment tenen anomalies gravitacionals. També és conegut per la seua demostració física del teorema d’Atiyah-Singer utilitzant supersimetria. En la dècada de 1990, Álvarez-Gaumé va estudiar el trencament de supersimetria a baixes energies.

Ha sigut ‘Junior Fellow’, del Harvard Society of Fellows, ‘Fellow’ de l’Alfred P. Sloan Foundation, Premi Javed Husain per a joves científics (UNESCO), Premi Humboldt ‘Senior Research’, i és acadèmic corresponent de la Real Academia de Ciencias de España.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Esport, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.