Activitats sobre bons hàbits alimentaris i posturals per a celebrar el Dia de les Universitats Valencianes Saludables

  • 11 de novembre de 2016
 
Universitats Valencianes Saludables

Les universitats públiques valencianes celebren hui dijous el Dia de les Universitats Saludables. En aquest context la Universitat de València centra hui les activitats en conscienciar la comunitat universitària i el públic en general en bons hàbits alimentaris, millores posturals, promoció de la salut amb informació sobre el que mengem i les diferents al·lèrgies, així com una xarrada sobre trastorns alimentaris que tracta els casos de l’anorèxia i la bulímia.

La Universitat de València ha programat una setmana plena d’activitats per a conscienciar a la comunitat universitària i a la ciutadania en general sobre la importància de tindre hàbits de vida saludables. Les universitats públiques valencianes celebren el 17 de novembre el Dia de les Universitats Saludables. L’alimentació, l’activitat física i hàbits posturals, així com estils de vida saludables són els eixos centrals de les propostes de les jornades que comencen la pròxima setmana sota el lema 'Cuida’t, cuida’l'.

Tota la programació es pot consultar ací.

Les universitats que conformen la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables (Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Miguel Hernández d’Elx) porten treballant des de fa diversos anys sota el paraigües Universitats Saludables per tal de conscienciar la comunitat universitària i la població en general de la importància d’establir bons hàbits. Així, estils de vida saludables amb informació i prevenció sobre drogues, anorèxia, bulímia, riscos cardiovasculars, o una campanya centrada en l’alimentació i l’activitat física i hàbits posturals són les temàtiques que centren les activitats d’enguany. Durant les sessions es repartiran guies de desdejuni saludable i d’estils saludables.

El rector de la Universitat, Esteban Morcillo, ha visitat, juntament amb la vicerectora d’Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat, Mavi Mestre, aquest dimarts les activitats preparades en la zona exterior entre l’Hospital Clínic i la Facultat de Psicología, en el Campus de Blasco Ibáñez. En aquestes, la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport ha programat jocs populars valencians i activitats d’expressió corporal per als més joves; pautes per a practicar crossfit; exercicis d’enfortiment per a les persones majors, exercicis divertits per a millorar la forma en la zona CORE i així evitar lesions; proves de valoració de la condició física, mesuraments de l’índex de massa corporal, així com xarrades sobre nivells d’activitat física.

L’acte oficial d’obertura en la Universitat de València de la Setmana Saludable es realitzà al Campus d’Ontinyent aquest dilluns 14 de novembre, amb assistència de la vicerectora Mavi Mestre; l’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el degà de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, Vicente Añó; i la catedràtica de la Universitat i experta en Nutrició Dolors Corella.

Membres de la Facultat de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport lliuraren la guia saludable i repartiran fruita fresca i fruits secs a la comunitat universitària i a aquelles persones que s’acostaren a la zona propera al campus. A més, els faren una avaluació de la composició corporal i de la qualitat i velocitat del pas, així com una valoració de la condició física.

La Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables recorda que la funció primordial de la universitat en docència, investigació, innovació i projecció social i cultural representa un marc idoni per a contribuir notablement a la promoció de la salut i al benestar de la població, la qual cosa representa un compromís ineludible de les institucions amb aquests valors.

La universitat no és, ni pot ser, aliena al valor salut. És necessari aprofundir en una universitat que, tot complint la seua principal missió, incorpore la promoció de la salut com a estratègia institucional. Així, l’objectiu és potenciar la universitat com a entorn promotor de la salut de tota la comunitat universitària i de la societat en el seu conjunt, a través de processos participatius, col·laboratius, dinàmics i actius, que faça més fàcils les opcions més saludables.

Per aconseguir una universitat saludable la xarxa tracta de promoure el desenvolupament d’uns hàbits que faciliten una vida autònoma, activa, responsable i compromesa a millorar la qualitat de vida de les persones i la societat. Les activitats que es programen per a aquesta setmana busquen una conscienciació directa del públic universitari.