Adela Cortina, doctora "honoris causa" per la Universitat de Lleida

  • 7 de març de 2017
 
Adela Cortina

La Universitat de Lleida investirà a Adela Cortina com a doctora ‘honoris causa’ aquest dimecres, dia 8 de març, a les 18:30, en la Sala Víctor Siurana de l'Edifici del Rectorat. Pronunciarà la ‘laudatio’ el catedràtic de Cirurgia i exrector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas.

La candidatura de la professora Cortina va ser proposada pel Centre Dolors Piera d'Igualtat d'Oportunitats i Promoció de les Dones i la Facultat de Dret i Economia pels seus mèrits en l'estudi i aplicació de l'ètica a les diferents esferes de la vida social i també per la seua dedicació a la filosofia política, indispensable en el nostre temps. També ha explicat el fet de ser una dona pionera en diversos àmbits de la vida acadèmica i cultural.

Adela Cortina va nàixer a València en 1947. Va cursar filosofia i lletres en la Universitat de València, i en 1976 va defensar la seua tesi doctoral sobre ‘Déu en la filosofia transcendental kantiana’.

Una beca d’investigació li va permetre freqüentar la Universitat de Munic, on va entrar en contacte amb el racionalisme crític, el pragmatisme i l’ètica marxista, i més en concret amb la filosofia de Jürgen Habermas i Karl-Otto Apel.

En reintegrar-se a l’activitat acadèmica a Espanya, va orientar definitivament els seus interessos d’investigació cap a l’ètica. En 1981 ingressa en el Departament de Filosofia pràctica de la Universitat de València.

En 1986 va obtindre la Càtedra de Filosofia Moral. Els seus treballs també s’han centrat en qüestions relatives a l'economia, l'empresa, la discriminació de la dona, la guerra, l’ecologia o la genètica.

Amb la seua obra ‘Ética de la razón cordial’ va guanyar el Premi Internacional d'Assaig Jovellanos 2007. També ha rebut el Premi Nacional d’Assaig 2014 pel seu llibre ‘¿Para qué sirve realmente la ética?’. El guardó, dotat amb 20.000 euros, el concedeix el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

Ha estat nomenada anteriorment doctora ‘honoris causa’ per les universitats d’Alcalá de Henares, Múrcia, Cartagena, Deusto i Politècnica de València.