L’Ajuntament de València encarrega al professor Joan Noguera el Pla Estratègic per a l’Ocupació

  • 2 de novembre de 2016
 
Joan Noguera

El grup de recerca LOCSUS de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València (IIDL-UV), dirigit pel professor Joan Noguera, elaborarà el Pla Estratègic per a l’Ocupació i l’Emprenedoria de l’Ajuntament de València. Joan Noguera, que dirigeix l’IIDL des de l’any 2012, és professor titular de geografia i té nombroses publicacions sobre gestió i promoció del desenvolupament local.

El pla estratègic, que haurà d’estar elaborat a principis del pròxim any, ha sigut adjudicat per concurs públic a través d’un contracte d’assessorament tècnic. L’estudi porta per títol ‘Reflexió estratègica i avaluació de l’acció: propostes per a una integració estratègica de les polítiques públiques d’ocupació i emprenedoria en la ciutat de València’.

L’Ajuntament ha engegat un procés de planejament estratègic orientat a determinar l’impacte de les polítiques i programes que desenvolupa el municipi des del propi Ajuntament i des de la Fundació “Pacte per l’Ocupació de la Ciutat de València”. El pla comporta també l’anàlisi del funcionament de les estructures municipals implicades, amb la finalitat de detectar solapaments, potenciar la col·laboració i realitzar un millor ús dels recursos públics.

“L’economia valenciana, igual que la de bona part de la resta de l’estat espanyol, mostra problemes estructurals de desocupació, i una clara incapacitat per a generar ocupació de qualitat i perdurable”, recorda el professor Noguera, per a explicar que “quatre factors es conjuguen per a provocar aquesta situació: el model d’activitat econòmica afavorit durant les últimes dècades, la mecànica operativa habitual de les empreses, l’enfocament dominant de les polítiques d’ocupació i emprendiment, i la falta de coordinació entre les administracions que actuen sobre el mercat de treball”.

El Pla Estratègic d’Ocupació i Emprendiment de l’Ajuntament de València, assenyala Noguera, permetrà als responsables municipals disposar d’un coneixement detallat sobre l’eficàcia, eficiència, rellevància i utilitat de les estructures i programes de promoció de l’ocupació en la ciutat. Aquesta informació, al seu torn, es veurà acompanyada d’un conjunt de propostes susceptibles de guiar l’acció immediata i a mitjà termini de l’Ajuntament en matèria d’ocupació i emprendiment. Entre les propostes s’inclourà el disseny de les bases per a la construcció d’un sistema d’indicadors, el qual permetrà, a mitjà termini, avaluar les polítiques i programes mitjançant un sistema d’avaluació contínua i disposar, així, d’arguments objectius i empírics per a determinar la seua idoneïtat, efectivitat, eficiència, repercussió i impacte sobre la societat local, paràmetres tots ells que dotaran, sens dubte, d’una major legitimació social a les iniciatives realitzades.

L’IIDL és un centre de recerca i especialització teòrica i pràctica en el camp del desenvolupament local, en el seu sentit més ampli. Està constituït per investigadors de la Universitat Jaume I (UJI) i de la Universitat de València, experts en les diverses temàtiques contemplades en el concepte de desenvolupament sostenible, marc d’aplicació de les polítiques i estratègies de l’enfocament local del desenvolupament.