L’anàlisi de 350.000 publicacions científiques demostra que el procés editorial no contribueix a la bretxa de gènere

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 25 de gener de 2021
 
Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV)
Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV)

La Universitat de València (UV) ha participat en un estudi internacional que suggereix que la bretxa de gènere que pateixen les dones en l’àmbit acadèmic no el causa el procés editorial, ja que els resultats mostren que els articles científics amb dones com a autores poden fins i tot ser tractats més favorablement en el procés de revisió. L’estudi, que ha comptat amb la col·laboració d’editorials com Elsevier i s’ha publicat a la revista Science Advances, ha analitzat uns 350.000 papers d’un total de 145 revistes de diferents camps d’investigació.

Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), és coautor d’una investigació internacional que determina que els manuscrits signats per dones són tractats de manera equitativa durant el procés de revisió entre iguals. Aquest fet no significa que les dones no patisquen discriminació en les seues carreres, ja que els resultats només demostren que el procés de revisió no contribueix a la bretxa de gènere.

Segons Grimaldo «el paper de la UV ha estat cabdal per al tractament de les dades anònimes de més de 2 milions de científics i científiques, així com per a l’aplicació dels models estadístics adients per a l’estudi d’aquest problema complex en què intervenen múltiples factors com ara l’impacte de la publicació, el nombre d’autores o el model de revisió». Les anàlisis mostren un increment de fins a un 5% en l’acceptació dels articles amb dones com a autores, un resultat que es relaciona amb treballs d’altres autors que mostren una major inversió de les dones en la preparació dels articles per a evitar el biaix editorial i que potser contribueix a reduir la seua productivitat.

Aquesta és la primera investigació sobre la bretxa de gènere en el procés de revisió entre iguals utilitzant dades d’un gran nombre d’articles presentats a revistes de totes les àrees de coneixement. Fins ara, aquest tipus de treballs s’havia limitat a revistes individuals en els quals és difícil fer anàlisis sistemàtics. La investigació compta amb el suport de les editorials principals editorials, incloent Elsevier, Springer Nature i John Wiley & Sons, fet que ha permès analitzar la informació d’uns 350.000 papers de 145 revistes de diferents camps d’investigació amb tècniques avançades d’aprenentatge automàtic.

El següent pas de la recerca és intentar tindre una visió general del complex procés, de manera que cal recollir més dades sobre diferents aspectes com l’educació, l’accés a recursos, el finançament o les diferents especialitats acadèmiques. D’aquesta manera, es podrà tindre una visió global i precisa i es podran identificar quins són els factors que contribueixen a la bretxa de gènere i que perjudiquen el desenvolupament professional de les dones en el món acadèmic.

La peer review –o avaluació entre iguals– és el sistema de revisió per personal expert que utilitzen les revistes científiques per a avaluar els articles abans de publicar-los. És l’últim filtre per a garantir la qualitat i el rigor dels treballs, i un mecanisme imprescindible en la recerca acadèmica.

 

El paper de l’ESTE-UV en la gestió de les dades

Aquest treball forma part de les accions del projecte «PREWAIT: Advanced information tools about peer review of scientific manuscripts» (RTI2018-095820-B-I00 MCIU/AEI/FEDER-UE), liderat per la Universitat de València, el qual defineix i analitza indicadors a partir de les dades generades durant el procés de revisió d’articles. L’equip de treball està format per personal acadèmic, editorials i associacions científiques que col·laboren des de 2014 en l’estudi de l’avaluació d’experts [concretament, a través l’acció PEERE de Cooperació Europea en Ciència i Tecnologia, COST]. El 2017 es va signar un protocol per compartir i estudiar les dades generades en els processos de revisió en col·laboració amb la Royal Society i les editorials Elsevier, Springer Nature i Wiley.

L’ETSE-UV és qui allotja un repositori amb aquesta informació i en gestiona l’accés. A partir de les dades analitzades, s’han publicat una desena d’articles en revistes d’impacte com Nature, Nature Communications, Journal of Informetrics, eLife, PLOS ONE o Scientometrics.

 

Article: F. Squazzoni et al., «Peer review and gender bias: A study on 145 scholarly journals». Sci Adv, 7:eabd0299, 2021.

Enllaç: https://advances.sciencemag.org/content/7/2/eabd0299