Arriba al Jardí Botànic de la UV la nova proposta d'illustraciencia: Illustrarepte, el repte de la Jara de Cartagena.

  • 29 de setembre de 2020
 
Illustrarepte

Amb la nova iniciativa d'illustraciencia es pretén donar visibilitat al món de la il·lustració científica i naturalista i apropar la ciència i la cultura a la societat a través de la il·lustració científica.

I en aquest cas concret, es tracta de centrar-nos en la botànica i el Jardí Botànic, per això els participants hauran d’il·lustrar la Jara de Cartagena, seguint les pautes del dibuix científic: claredat expositiva, fidelitat i precisió, i a continuació, penjar a les xarxes socials les seues obres. 

Però per què se'ns ha ocorregut la proposta de dibuixar aquesta planta en concret? La Jara de Cartagena, Cistus heterophyllus subsp. Carthaginensis  és una espècie exclusiva del sud-est de la península Ibèrica en perill crític d'extinció. És una de les espècies més amenaçades d'Europa i existeixen solament dues poblacions conegudes, una a la província de València, amb un sol individu, i una altra a la província de Cartagena, amb tot just 10 individus. Per aquest motiu, el Jardí Botànic de la Universitat de València l'ha triada per a desenvolupar, amb la Fundació Biodiversitat, un projecte per a establir les bases de la seua conservació. Per això hem pensat que aquesta preciosa i supervivent  Jara mereix ser la protagonista d'aquest repte. 

I en què consisteix l’Illustrarepte? Doncs en primer lloc, totes aquelles persones interessades a participar hauran d’inscriure’s a la web d'illustraciencia. A més, hauran d’assistir a la xarrada dels botànics Jaime Güemes i Olga Mayoral, el director i la subdirectora del Jardí Botànic i que tindrà lloc el 2 d’octubre a les 16 h. A la xarrada s’explicarà tot allò que es necessita saber sobre la Jara de Cartagena, i què esperen ells, com investigadors, d’una il·lustració botànica. 

A continuació, s’hauran de realitzar les il·lustracions seguint les instruccions, que es rebran una vegada s’haja formalitzat la inscripció, i s’hauran de presentar en el termini establert (de l’1 fins al 15 d’octubre 2020). El repte finalitzarà amb una nova connexió, el 16 d’octubre a les 16 h, amb una xarrada també amb Jaime Güemes i Olga Mayoral per a comentar part de les il·lustracions presentades i valorar els treballs.  

Arxivat en: Jardí Botànic , Cultura