Bioclean desenvoluparà productes de neteja per a la indústria alimentària i la pràctica clínica a partir de bacteriòfags

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 23 d’octubre de 2021
 
D'esquerra a dreta: Loreto Ferrús, Paula Ruiz, Llúcia Martínez, Sandra Carbó, Inmaculada Galán, Griselda Marco.
D'esquerra a dreta: Loreto Ferrús, Paula Ruiz, Llúcia Martínez, Sandra Carbó, Inmaculada Galán, Griselda Marco.

El projecte Bioclean ha obtingut 715.000 euros de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) per desenvolupar un sistema biotecnològic de neteja contra els principals patògens presents en les pràctiques clíniques i la indústria alimentària. La proposta ha estat desenvolupada per personal investigador de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMOL); la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública; Cleanity S.L.; IATA-CSIC; AINIA i Lumensia Sensors.

En els últims anys, la resistència dels bacteris patògens als antibiòtics i els biocides ha augmentat, de manera que el seu control i eliminació s’ha convertit en un problema. Segons l’Agència Europea del Medicament, es produeixen anualment 25.000 morts per bacteris multiresistents. En aquest context, la indústria alimentària necessita un mètode de control de patògens que puguen contaminar els seus productes durant la cadena de producció d’aliments. Algunes de les malalties més freqüents transmeses per aliments són les causades pels bacteris Escherichia coli, Salmonella enterica o Listeria monocytogenes.

Pel que fa a les infeccions hospitalàries, Llúcia Martínez Priego, cap del servei de seqüenciació de FISABIO, comenta que “són un dels problemes sanitaris més greus d’aquest segle, ja que, segons l’OMS, una mitjana de 8,7% dels i les pacients d’un hospital les presenten; la detecció primerenca d’aquests organismes en superfícies hospitalàries i la seua eliminació és un dels grans reptes de salut global”.

Per atacar aquests problemes el projecte Bioclean té dos objectius principals. Uns és crear un sistema de biosensors mitjançant tècniques metagenómicas per predir i identificar l'origen de contaminacions específiques; és a dir, conèixer els bacteris que causen la infecció per produir un producte que actuï concretament contra elles. L'altre objectiu és desenvolupar una gamma de productes de neteja i desinfecció microbiològica de patògens.

Per atacar aquests problemes el projecte Bioclean té dos objectius principals. Un és crear un sistema de biosensors mitjançant tècniques metagenòmiques per predir i identificar l’origen de contaminacions específiques; és a dir, conèixer els bacteris que causen la infecció per produir un producte que actue concretament contra elles. L’altre objectiu és desenvolupar una gamma de productes de neteja i desinfecció microbiològica de patògens.

El Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de FISABIO participarà en el desenvolupament de biosensors amb la implementació d’un kit de detecció altament específic mitjançant l’estudi dels genomes dels organismes patògens i per tal d’identificar elements genètics diferencials.

“Per a això, es compararan genomes seqüenciats en el passat les dades es troben en les bases de dades públiques i s’actualitzaran mitjançant la seqüenciació de controls positius d’aquests genomes aïllats de superfícies hospitalàries i agroalimentàries. Així, els resultats s’han d’ajustar a les necessitats de detecció i se’n podran conèixer les característiques metabòliques de resistència i virulència per definir un mètode de desinfecció adequat”, explica Martínez Priego.

Pel que fa al desenvolupament de productes de neteja i desinfecció, el projecte investiga l’ús d’endolisines (enzims que produeixen els virus bacteriòfags) per a la neutralització de bacteris patògens tant en l’àmbit clínic com en la indústria alimentària. Els bacteriòfags són un tipus de virus que es caracteritza per infectar exclusivament els bacteris. El repte d’aquesta tasca serà l’estudi de la seua eficàcia davant els organismes estudiats.

Per tant, trobar un sistema de neteja de superfícies basat en endolisines suposarà una alternativa factible i lliure de toxicitat a l’ús de biocides durant els processos de neteja i desinfecció en la indústria agroalimentària i àmbits clínics. Aquesta és una necessitat creixent per garantir la qualitat de vida de les societats tant presents com futures.

Les endolisines presenten especificitats molt altes, per tant, perquè els productes de neteja i desinfecció desenvolupats siguen eficaces, serà necessària la combinació d’aquests productes de desinfecció amb sistemes de detecció ràpids i “in situ” de la classe de patògens que estan produint la contaminació bacteriana. En aquest sentit, en el projecte es pretén analitzar i investigar sensors basats en tecnologia fotònica. Aquests posseeixen una elevada sensibilitat i especificitat enfront dels patògens objectiu causa de l’ús de sondes biològiques especialment desenvolupades davant de cada un d’aquests elements patogènics.

 

Finançament de l’Agència Valenciana d’Innovació

El projecte Bioclean (Investigació i desenvolupament d’un sistema biotecnològic integral de neteja i desinfecció de patògens amb aplicació en seguretat alimentària i àmbit clínic) és impulsat per un consorci entre FISABIO, Cleanity SL, IATA-CSIC, AINIA, ICMOL-UV i Lumensia Sensors. La dotació de l’ajuda obtinguda en la modalitat de projectes estratègics en cooperació de l’AVI és de 715.000 euros, dels quals l’ajuda per FISABIO és de 149.927,90 euros.