El Botànic organitza un cicle per visibilitzar dones científiques i debatre sobre polítiques de gènere i ciència

  • Jardí Botànic
  • Eva Pastor Serra, Elisa Caballer Bellido
  • 28 de gener de 2019
 
Imatge Dones i Ciència al Botànic 2019

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull, del 12 al 15 de febrer, ‘Dones i ciència al Botànic’, un cicle en què expertes en diferents camps ens contaran ciència, passada i present, feta per dones. A través de diferents formats, des de xarrades a taula redona, passant per una intervenció artística i un espectacle teatral, el programa d'activitats, organitzat en col·laboració amb el col·lectiu La Física del Grel, se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència.

Per segon any consecutiu, el Jardí Botànic de la Universitat de València se suma a la commemoració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta a la Ciència que, des de 2016, se celebra cada 11 de febrer. El cicle Dones i ciència al Botànic, organitzat en col·laboració amb la Físca del Grel, inclou xarrades divulgatives, una taula redona  i un espectacle teatral científic per a públic escolar i familiar. Rescatar noms oblidats de la història de la ciència, visibilitzar les fites aconseguides, donar veu a referents actuals i posar damunt la taula les barreres que impedeixen l’accés de més dones i xiquetes a la ciència i possibles solucions, són algunes de les propostes del cicle per tal d’inspirar generacions presents i futures i promoure la incorporació de més dones al món científic.

La primera jornada del cicle serà el dimarts, 12 de febrer, a les 19 h. La botànica Olga Mayoral compartirà la seua línia d’investigació, centrada en la importància de l’educació científica fora de l’aula, en espais naturals i jardins botànics, en la xarrada De la botànica de campo a la didáctica de las ciencias. A continuació, Rosa Porcel, investigadora de l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana, abordarà en ¿Alimentos “naturales”? el tema dels aliments modificats genèticament i explicarà que res del que mengem actualment és “natural”.

El dimecres, 13 de febrer, serà el torn de l’astrofísica Elena Denia que, en Calculadora de estrellas, contarà com fou una astrònoma la que ens proporcionà una vara per mesurar l’univers. Una possibilitat, la de calcular distàncies, que descobreix un mapa de profunditat, que existeixen altres galàxies i que l’univers està en expansió. Tot seguit, Olga Mena, científica titular del CSIC, parlarà d’Invisibles en el Cosmos, en referència tant a la matèria i energia desconeguda i invisible com al paper de les dones en cosmologia, que també han dut a terme descobriments rellevants. Simultàniament a les xarrades, l’artista Ana Beltrán realitzarà una intervenció inspirada en el contingut de les xarrades.

Aprofitar tot el talent. Polítiques d’igualtat i ciència és el títol de la taula redona que tindrà lloc el dijous, 14 de febrer, en què participaran Elena Martínez, Vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València; Josefina Bueno, Directora General d’Universitat, Investigació i Ciència; Eva Barreno, botànica i investigadora; Mariam Tórtola, física i investigadora, i Maria Teresa Samper, sociòloga i investigadora, amb la moderació de la periodista Pilar Almenar.

Per tancar el cicle, divendres 15 de febrer, tindrà lloc l’espectacle de teatre científic Científicas: pasado, presente y futuro, una activitat dirigida a xiquetes i xiquets d’entre 8 i 14 anys en què cinc investigadores de la Universitat de Sevilla donen vida a cinc investigadores del passat i conviden a les científiques del futur (les xiquetes assistents a l’espectacle) a formar part del món de la ciència. A càrrec d’Isabel Fernández, M. del Carmen Romero, Adela Muñoz, Clara Grima i M. José Jiménez.

Més informació: http://links.uv.es/j97Iqg1           

 

 

 

 

 

 

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies