Carlos Simón, guardonat per la Societat Americana de Medicina Reproductiva

  • 21 d’octubre de 2016
 
Logo ASRM

Carlos Simón, catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat, ha sigut guardonat per la Societat Americana de Medicina Reproductiva (ASRM sigles en anglés) en reconeixement a la seua trajectòria investigadora. Carlos Simón és el primer europeu que ostenta aquest guardó d'Obstetrícia i Ginecologia. Solament dotze investigadors de reproducció humana, de tot el món, han aconseguit el ASRM Distinguished Researcher Award.

La trajectòria investigadora del professor Carlos Simón ha sigut reconeguda durant la cerimònia d'obertura del 72 Congrés Anual de la Societat Americana de Medicina Reproductiva (ASRM), que se celebra aquests dies a Salt Lake City (Utah, EUA) en la qual se li ha fet lliurament del ASRM Distinguished Researcher Award, un premi honorífic que solament ostentaven fins a hui onze investigadors més del camp de la reproducció. Des de hui, el professor Simón és el primer europeu d'aquest selecte grup.

Les seues aportacions pioneres, bàsiques i clíniques, en el camp de la medicina reproductiva i les seues contribucions fonamentals, han ajudat al desenvolupament d'aquesta branca de la medicina i als especialistes de tot el món a millorar els seus resultats per a obtindre el somni de tota parella que desitja concebre i no pot: tindre un xiquet sa a casa. Tot açò ha sigut determinant perquè el professor fóra proposat per la ASRM per a aquest guardó. 

El professor Simón, la trajectòria científica del qual s'ha basat en el plantejament de qüestions clínicament rellevants no resoltes cercant en les noves tecnologies una solució, és hui un dels majors coneixedors de l'endometri humà. Més d'una vintena de premis avalen la seua carrera científica, la meitat d'ells internacionals.

“És un vertader honor per a mi, com a investigador clínic i científic, ser reconegut per una de les societats de medicina reproductiva més rellevants del món, com és la ASRM. Formar part d'aquesta xicoteta llista de pioners, m'enorgulleix enormement”, va comentar el professor Simón després d'arreplegar la distinció de mans del president de la ASRM, “aquest reconeixement és també per a tot el meu equip,” va afegir.

El ASRM Distinguished Researcher Award reconeix la tasca d'aquells membres de la societat que han destacat amb les seues contribucions a la investigació clínica o bàsica en reproducció, durant els últims 10 anys. La ASRM guarda aquest guardó per a aquell investigador que demostre un compromís constant i a llarg termini amb l'avanç de la investigació en les ciències reproductives, així com en l'educació dels futurs estudiosos d'aquest camp.

Carlos Simón

Nascut a València (Bunyol, 1961) el professor Carlos Simón és metge especialista i catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat de València, professor de la Universitat de Stanford i del Baylor College of Medicine, USA.

Des de 1991 ha contribuït, amb els seus treballs pioners, a la investigació i solució clínica dels problemes que produeixen infertilitat. Utilitzant la tecnologia de microarrays, el professor Simón va identificar la signatura transcriptòmica dels gens implicats en la receptivitat endometrial humana, publicant els seus descobriments en 20 treballs, sent el primer d'ells el més citat de la revista Molecular Human Reproduction.

La translació clínica dels seus resultats va donar lloc a la patent sobre la creació d'un array customitzat denominat Endometrial Receptivity Array (ERA) desenvolupat per al diagnòstic molecular de la receptivitat endometrial en pacients infèrtils (Fertil Steril. 2011) i que aquests dies en la ASRM ha demostrat el seu èxit amb taxes d'embaràs del 85%. El professor Simón és també el creador d'un banc de dades de lliure accés sobre receptivitat endometrial gestionat per la Universitat de València.

L'impacte científic del seu treball queda reflectit en la producció de 384 articles publicats en revistes internacionals, que sumen un factor d'impacte acumulat de 1.667,545. Els seus treballs han rebut un total de 12.754 cites amb una mitjana de 34 cites per article. El seu índex h és 65 i és editor de 18 llibres publicats en anglés, espanyol i portugués, i 20 quaderns monogràfics, la qual cosa el converteix en un dels científics espanyols més prolífics del món.

Com a inventor, la seua investigació ha originat 16 patents, 15 internacionals i 1 nacional, totes elles de productes biotecnològics. 

El professor Simón és una figura de reconegut prestigi nacional i internacional, l’avalen nombrosos guardons entre els quals destaca el Premi Jaume I d'Investigació Clínica en 2011.