Cartells de la II República de la UV, en l’exposició d’UGT en la Diputació de València

  • Gabinet de la Rectora
  • 19 de maig de 2021
 

L’exposició, oberta fins el 27 de maig en la Diputació de València, va ser inaugurada pel president de la Diputació, la rectora de la Universitat, el secretari general d’UGT-PV i el president de la Fundació Largo Caballero.

En el marc del Congrés Social que la Unió General de Treballadors està celebrant en València, de manera paral·lela al seu Congrés Confederal, el passat dilluns 17 de maig es va inaugurar una doble exposició en la seu de la Diputació de València: una selecció de fons originals de cartells d’UGT de l’època de la Segona República que es troben en la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, i una selecció de cartells sobre salut laboral del període 1867-2020 elaborada por la Fundación Francisco Largo Caballero.

El president de la Diputació de València, la rectora de la Universitat de València, el secretari general d’UGT-PV i el president de la Fundación Francisco Largo Caballero inauguraren aquesta exposició el passat dilluns 17 de maig.

En paraules del president d ela Diputació, ens trobem en un temps que requereix acció, però també reflexió i profunditat de discurs. Una profunditat reflexiva que es troba en els missatges traslladats en nombrosos dels cartells històrics que composen l’exposició.

Els cartells foren una eixa eficaç per a la divulgació de la informació en els llocs en què, a la fi del segle XIX, no arribaven altres mitjans, captant l’atenció i amplificant el missatge, va assenyalar el president de la Fundación Largo Caballero. En aquest sentit, per a la comissària de l’exposició, aquesta capacitat d’amplificació del missatge encaixa perfectament en l’objectiu de prevenció de riscos laborals.

La rectora de la Universitat de València va destacar que els cartells conservats en la nostra biblioteca històrica permeten contemplar com els cartells foren un tipus de peça artística que combinen múltiples recursos i estilitzacions art déco, components d’origen expressionista i una accentuada tendència al realisme que apropa noves vies de fusió tècnica, passant del dibuix a la fotografia i el fotomuntatge.

La rectora Maria Vicenta Mestre va aprofitar la seua intervenció per destacar la importància dels serveis públics i la necessitat de defensar-los i donar-los suport, així com per a retre homenatge a totes les persones que lluitaren en defensa de la llibertat i la democràcia.

Aquesta exposició pot ser visitada fins el proper 27 de maig en la seu de la Diputació de València, a la plaça de Manises.