La Càtedra Demetrio Ribes organitza un cicle de conferències sobre els nous reptes de la mobilitat

  • Gabinet de la Rectora
  • 18 de setembre de 2020
 

Sota el títol “Mobilitat i comerç internacional en un món disruptiu”, va tindre lloc la primera de les sessions del cicle multidisciplinari Mobilitat en transformació. El cicle ha sigut programat per la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València i tracta els actuals desafiaments de la mobilitat i les possibles propostes per a fer-la més eficient i sostenible.

Coincidint amb la Setmana Europea de Mobilitat 2020, la Càtedra Demetrio Ribes està celebrant un cicle de conferències amb variades perspectives. Es va inaugurar ahir dijous 17 i s'estendrà fins al mes de novembre. Al programa es tractaran els aspectes més rellevants sobre el necessari canvi del model de mobilitat actual cap a un més amable i efectiu, especialment davant l’actual situació provocada per la COVID-19.

L’acte inaugural del cicle va tindre lloc a l’edifici de Rectorat de la Universitat i va comptar amb la presència de la rectora de la Universitat de València, M.ª Vicenta Mestre, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España; i del director de la Càtedra Demetrio Ribes, Luis Arciniega. A l’acte assistiren, a més, el Comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani Josep Vicent Boira, el president de l’Autoritat Portuària de València Aurelio Martínez (ponents de la sessió inicial), la vicerectora d’Innovació i Transferència M.ª Dolores Real, el vicerector de Participació i Projecció Teritorial Jorge Hermosilla, i autoritats com el degà del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports Federico Bonet i el president de la Cambra de Comerç de València José Vicente Morata.

La rectora M. Vicenta Mestre va recordar els 17 anys de trajectòria ininterrompuda de la càtedra Demetrio Ribes, ‘una de les càtedres més consolidades de la Universitat de València, i es que ja fa més de 25 anys que des de la UV tenim una ferma aposta per un programa de Càtedres institucionals sòlid’. A més, la rectora ha assegurat que confia en ‘la qualitat de les propostes que es faran a aquest cicle, perquè conec la professionalitat i categoria investigadora tant dels ponents de hui, que a més tenim l'orgull que pertanyen a la nostra comunitat universitària, com els que participaran en les tres sessions restants’.

El conseller Arcadi España va manifestar ‘la mobilitat és un dret per a qualsevol ciutadà i alhora un motor econòmic i industrial. Actualment estem transitant, i després d'aquesta pandèmia més, cap a una mobilitat sostenible i multimodal, una revolució cap a altres mitjans com la bicicleta o el patinet. Aquesta pandèmia també ens ha ensenyat que necessitem un teixit productiu més dinàmic, necessitem un model logístic potent, capaç de proveir-nos en moments de necessitat. El transport ferroviari també juga un paper fonamental en aquest sentit’, ha puntualitzat España.

Finalment, el director Luis Arciniega va assenyalar que ‘al llarg de la història, la mobilitat ha contribuït al progrés, al desenvolupament i a la qualitat de vida de la societat de cada època. De manera tradicional, la mobilitat ha transitat entre els objectius fixats i les limitacions tècniques o econòmiques per a aconseguir-los. En l'actualitat, a més, incorporem com a variable la consciència, la qual cosa introdueix valors mediambientals i socials. En aquest marc, resulten necessaris fòrums de reflexió’.

La primera conferència va estar a càrrec del Comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani, Josep Vicent Boira, qui va analitzar el futur del món ferroviari en l’era post COVID-19. D’altra banda, el president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, va parlar sobre el futur de la logística portuària en l’era post COVID-19. La jornada va ser retransmesa en directe via streaming gràcies a la senyal oferta pel Taller d’Audiovisual de la Universitat (TAU).

El cicle continuarà amb tres sessions més, repartides en els dies 22 d'octubre, 5 i 19 de novembre, també a les 18 hores i en format en línia. Tota la informació sobre el cicle es pot consultar en la web de la Càtedra Demetrio Ribes.

Arxivat en: Institucional , Càtedres