La Càtedra Prospect organitza un webinari sobre el repte de les polítiques públiques de cures davant l’envelliment

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 20 de setembre de 2021
 
cartell

La Càtedra ProspectCV 2030, de Presidència de la Generalitat València i adscrita a l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València, organitza un webinari en el qual es presentarà un informe sobre l’envelliment i els seus reptes i on també es donaran a conéixer exemples de bones pràctiques sobre polítiques municipals de cures.

El webinari és dimecres 22 a les 18 hores amb la inscripció en https://forms.gle/wB5WQhDjgyb2myys8 i l'enllaç de retransmissió en la web de la càtedra: https://prospectcv2030.com/#.

La Càtedra ProspectCV 2030 té l’objectiu de conéixer millor la naturalesa dels processos en curs en determinades àrees temàtiques essencials com l’envelliment poblacional, la crisi climàtica o les polítiques contra la despoblació, conéixer millor els seus efectes, saber com afrontar aquestes conseqüències mitjançant l’anàlisi comparada i el bon coneixement de casos d’èxit, especialment en l’escala regional i local, i posar a la disposició d’actors públics i privats la millor informació contrastada possible.

Aquest seminari tracta la crisi de les cures com un dels reptes més importants per als sistemes de protecció social. L’atenció a la dependència en l’àmbit comunitari, ha anat guanyant protagonisme en els últims anys, fins al seu reconeixement com a dret subjectiu essencial de la ciutadania europea en el Pilar Europeu de Drets Socials. Els plans d’acció internacionals (Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, la Dècada de l’Envelliment Saludable, l’OMS i el paradigma de l’envelliment actiu) recorden la necessitat de desenvolupar polítiques municipals dedicades a les persones que envelleixen. La COVID-19 ha situat les cures i les persones majors en el focus d’atenció. Els municipis han d’adaptar-se a les necessitats de la ciutadania pensant en polítiques de cures que siguen innovadores i sostenibles.

En el seminari es presentarà l’informe elaborat, que reflexiona sobre l’envelliment poblacional i els reptes que planteja, amb una especial mirada a les dones. Aquest analitza els reptes i també els recursos públics i privats per a les cures i per a viure (centres de dia, residències, cohabitatges i espais intergeneracionals), i destaca línies prioritàries d’acció des d’un enfocament basat en drets. A més, revisa les estratègies municipals en vigor i mostra alguns exemples de bon fer.

A aquest webinari li seguiran uns altres sobre Intel·ligència Artificial i humanitat (23 de setembre), turisme i recuperació sostenible (29 i 30 de setembre), i la necessitat d’establir una millor articulació territorial (5 d’octubre).

 

Enllaç a la pàgina web de la Càtedra ProspectCV 2030:

https://prospectcv2030.com/