El catedràtic Josep Lluís Barona, elegit membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans

  • 17 de març de 2017
 
Imagen de la noticia

L’Institut d’Estudis Catalans, institució que forma part de la Unió Acadèmica Internacional, ha incorporat a la Secció de Ciències Biològiques el professor de la Universitat de València Josep Lluís Barona com a membre numerari. L’acord s’ha pres en la sessió celebrada el 9 de març i s’ha valorat la trajectòria científica i humana del catedràtic d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València.

Investigador principal d'una decena de projectes d'investigació, dirigeix el grup de recerca Sanhisoc/Health in Society (www.sanhisoc.es) al voltant de tres línies de recerca: la circulació del coneixement científic sobre salut i medicina a l'Europa contemporània, la història de la salut pública al segle XX i la gènesi de la sanitat internacional, així com la història de la nutrició. La salut al món rural i l'exili de científics republicans han estat arguments transversals de la seua investigació.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va ser fundat l’any 1907, a semblança del prestigiós Institut de França, i té com a missió l’estudi al més alt nivell de totes les disciplines del coneixement, amb un àmbit d’actuació que s’estén en totes les terres de llengua catalana. Des de 1922 forma part de la Unió Acadèmica Internacional.

L’IEC impulsa més d’un centenar de programes de recerca mitjançant les cinc seccions en què s’estructura: Historicoarqueològica, Ciències Biològiques, Ciències i Tecnologia, Filològica i Filosofia i Ciències Socials.  Cada una de les seccions està formada per un màxim de vint-i-huit membres numeraris, pels membres emèrits i pels presidents de les societats filials adscrites a les seccions. Però, a més, actua com a assessor dels poders públics i de les institucions de recerca, i es pronuncia sobre qüestions estratègiques o en relació amb iniciatives legislatives sobre les quals pot fer aportacions rellevants.

Els membres de l’IEC són numeraris, emèrits, supernumeraris o corresponents. El ple de l’IEC, el constitueixen membres numeraris i emèrits, i també en formen part els presidents de les societats filials. 

L’IEC actua com a centre divulgador de la recerca i acull iniciatives d’altres institucions vinculades a la recerca i la cultura, i edita més d’un centenar de publicacions l’any, entre llibres i revistes especialitzades.