El cinema d’animació de Studio Ghibli i l’insomni, protagonistes de l’Aula de Cinema de la Universitat

  • 31 de març de 2017
 
Logo Studio Ghibli

Coincidint amb l’anunci de la possible tornada de Hayao Miyazaki a la direcció, l’Aula de Cinema de la Universitat dedica la seua programació del mes d’abril al Col·legi Major Rector Peset a Studio Ghibli, companyia responsable d’algun dels millors films d’animació de les últimes dècades. Per la seua banda, al Palau de Cerveró es podrà veure un cicle consagrat a l’insomni i les seues conseqüències físiques, psicològiques i socials.

Les pel·lícules, d’entrada lliure, s’exhibiran en versió original subtitulada, a les 18 hores i aniran precedides d’una petita presentació i seran comentades en el col·loqui posterior.

Cicle ‘Ghibli: el regne dels somnis’, al Col·legi Major Rector Peset
La infantesa és territori de la nostàlgia. Quan a mitjan anys 80 Miyazaki, junt amb Isao Takahata i Toshio Suzuki, va fundar Studio Ghibli, s’estava forjant una fàbrica de somnis que continua fins ara. En aquest cicle, l’Aula de Cinema es proposa fer un recorregut per alguna de les pel·lícules clau de l’estudi d’animació japonesa per antonomàsia. Totes les pel·lícules d’aquest cicle es projectaran dimarts, a les 18 hores, al Col·legi Major Rector Peset. 

El cicle dimarts que ve, 4 d’abril, amb la projecció d’’El viaje de Chihiro’ (Hayao Miyazaki, 2001), rondalla d’aventures protagonitzada per una xiqueta que va a la recerca de la cura d’una maledicció que han sofert els seus pares, però que també és una necessària metàfora anticonsumista i ecologista. La sessió següent serà el dimarts 11 d’abril, amb la pel·lícula ‘El cuento de la princesa Kaguya’ (Isao Takahata, 2013), l’última pel·lícula del mestre Takahata, que adapta una llegenda medieval japonesa sobre una jove nascuda d’una planta de bambú. El dimarts 25 d’abril continua el cicle amb ‘La colina de las amapolas’ (Goro Miyazaki, 2011), on se substitueix la fantasia per una història realista que combina l’amistat amb el retrat del Japó posterior a la II Guerra Mundial. Finalment, el dimarts 2 de maig es tanca la programació amb ‘The  Kingdom of Dreams and Madness’ (Mami Sunada, 2013), documental que ens submergeix en el procés creatiu del Studio Ghibli i dels cineastes. 

Cicle ‘Viure sense dormir’ al Palau de Cerveró

Encara que normalment no hi pensem gaire, dormir és una de les activitats més necessàries per a l’ésser humà, gairebé tant com alimentar-se o respirar.  La programació del cicle començarà el dilluns 3 d’abril amb ‘Insomnio’ (Christopher Nolan, 2002), un thriller policíac protagonitzat per Al Pacino, que interpreta un detectiu encarregat de resoldre un cas, que a més ha de lluitar contra la falta de son. La sessió següent, el dijous 6 d’abril, serà ‘Al límite’ (Martin Scorsese 1999), una de les pel·lícules menys conegudes d’Scorsese, en la qual Nicolas Cage dóna vida a un conductor d’ambulàncies turmentat per les imatges de   totes les persones a qui no ha pogut salvar. A continuació, el dilluns 10 d’abril, es projectarà ‘Maquinista’ (Brad Anderson, 2004), un film de producció espanyola en el qual és complicat separar la realitat de l’al·lucinació. El cicle acabarà, el dijous 27 d’abril, amb ‘Cashback’ (Sean Ellis, 2006), pel·lícula inspirada en el curt del mateix nom pel qual Sean Ellis va ser nominat als Oscar, i que explica la història d’un empleat de supermercat que pateix insomni a conseqüència d’haver estat abandonat per la seua núvia.

Cinemes AlbaTexas

Per la seua banda, el Servei de Política Lingüística enceta la col·laboració amb els Cinemes AlbaTexas, que es limitarà a les pel·lícules programades en valencià, és a dir, films en versió original en valencià, en versió original subtitulada en valencià o en versió doblada al valencià, i oberta a qualsevol projecció o sessió de dilluns a diumenge. La programació s’haurà de consultar al web dels cinemes per saber les pel·lícules que acompleixen aquests requisits.

Qualsevol persona de la comunitat universitària (estudiants, PAS, PDI i membres de l'Associació d'Amics i Antics Alumnes) pot recollir els bons de la campanya als centres d'autoaprenentatge de llengües presentant el carnet universitari.

Cada bo es podrà bescanviar, a la taquilla dels cinemes, el mateix dia de la sessió a la qual es vol assistir, per una entrada gratuïta per a qualsevol projecció en valencià de qualsevol dia i sessió. Òbviament, el bescanvi per a una sessió concreta estarà condicionat per la disponibilitat d'entrades.

Més informació www.uv.es/auladecinema