El col·legi major Rector Peset acull l’exposició ‘Ciutats de sorra’ de Raquel Aguilar

  • Col·legis Majors i Residències
  • 26 de novembre de 2019
 
Una imatge de l'expo.
Una imatge de l'expo.

La Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset acull l’exposició ‘Ciutats de sorra’ de Raquel Aguilar. En ella, la implicació personal de l’artista amb l’urbanisme i la ciutat informal queda reflexada en cadascuna de les obres que la composen.

Raquel Aguilar pren com a punt de partida la Ciutat Informal, una realitat social de pobresa i desigualtat per a moltes ciutats de països empobrits, així ens duu pels barris i paisatges de ciutats de Colòmbia i el Perú. Les obres que podem contemplar estan gestades a partir del llegat de Juan Luis Piñón, catedràtic d’urbanisme de la Universitat de València.

Segons va escriure Piñón en un dels seus articles –recollits en ‘La recomposición de la ciudad informal (2001)–, “los asentamientos humanos crecen a un ritmo vertiginoso, planificados por los propios estados, con la aquiescencia de las administraciones y el beneplácito de los gobiernos. Las áreas marginales de la ciudad se multiplican sin otro denominador común que la uniformidad de la pobreza, la tipología de las esteras, los cartones, los plásticos, la huella de los lotes y la mirada huidiza de los colonizadores.

És en aquest context en el que es forja en paraules de la pròpia artista, “la vocació de donar continuïtat a una experiència, de reviure un projecte de vida, ara en solitari i a través d’allò que em resulta un bé inalienable i propi, la pintura.” Així, en la voluntat de trobar una solució pictòrica a la realitat de la ciutat informal, és on Raquel Aguilar deixa pas a l’experimentació plàstica, utilitzant materials que la pròpia naturalesa ens suggereix, com l’arena de platja, les arpilleres o els cartons, retro alimentant les dues esferes implicades en el procés de creació d’aquesta mostra la pictòrica i la urbanística.

Raquel Aguilar (València, 1980), és doctora en Belles Arts. En 2004 inicia el programa de doctorat “Projectes de Pintura” de la Universitat Politècnica de València, eixe mateix any inaugura la seua primera exposició individual. Mentrestant redacta la seua tesis doctoral sobre Morandi, dedica gran part del seu temps a l’àmbit de la Cooperació Internacional y l’Educació per al Desenvolupament des de l’ONGD de la qual es sòcia fundadora, especialitzada en urbanisme i  Ciutat Informal en Iberoamèrica.

L’exposició serà inaugurada aquest dimecres, 27 de novembre, a les 19 hores, per Raquel Aguilar Alonso i Carles Xavier López, director del Col·legi Major Rector Peset.

L’exposició estarà oberta al públic del 27 de novembre al 6 de gener de 2019, del dimarts a diumenge, d’11.00 a 19.00 h, a la Sala de la Muralla del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València (plaça del Forn de Sant Nicolau, 4. València).

Més informació:

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies