El col·legi major Rector Peset inaugura l’exposició fotogràfica ‘L’última defensa. La memòria oblidada’, de José Alexandre

  • Gabinet de Premsa
  • 15 de febrer de 2019
 
Imatge del cartell de l'exposició.
Imatge del cartell de l'exposició.

El col·legi major Rector Peset ha inaugurat dijous 14 de febrer l’exposició fotogràfica ‘L’última defensa. La memòria oblidada’, de José Alexandre. La sala de la muralla acull l’exposició, que presenta algunes de les construccions de la línia de defensa immediata. Tot això, fruit d’un laboriós i rigorós treball de recerca i documentació del fotoperiodista José Aleixandre.

La mostra compatibilitza l’enfocament estètic i l’interès patrimonial, i intenta visibilitzar una part del nostre patrimoni oblidat, recuperar la importància que té per a la comprensió de la nostra història més pròxima i sensibilitzar la ciutadania valenciana perquè comprenga aspectes concrets de la contesa patida, amb l’objectiu de promoure’n la conservació i el valor patrimonial de les restes encara existents.

La construcció de la línia de defensa immediata va començar el 22 de juliol de 1938 per encàrrec de l’estat major republicà, dirigida per Sebastián Carrer Vilaseca, i va finalitzar el 29 de març de 1939, una vegada acabada la Guerra Civil espanyola.

Amb una longitud d’uns 26 quilòmetres, travessa els municipis del Puig, Rafelbunyol, Nàquera, Bétera, Montcada, Sant Antoni de Benaixeve, Paterna, l’Eliana i Riba-roja.

Avui dia es pot considerar la línia defensiva que es manté en millors condicions a la nostra Comunitat i suposa un potencial didàctic per a conèixer aquestes construccions de caràcter defensiu de rereguarda construïdes amb escassetat de mitjans i que ens ajuden a comprendre una nova dimensió de la cruesa de la Guerra Civil.

José Aleixandre

José Aleixandre (València, 1954), reconegut fotoperiodista valencià, va començar com a fotògraf de premsa al gabinet de premsa de l’Ajuntament de València i de la Mostra de Cinema del Mediterrani. Posteriorment va col·laborar en Diario de Valencia i va ser corresponsal de diversos diaris i revistes com elPeriódico, El País, Avui, Temps, Interviú i Panorama. Va formar part de l’agència Cover i posteriorment de l’agència Pull. En 1984 va ingressar en la plantilla de Levante-EMV, en la qual va estar durant 32 anys, de 1984 a 2016, on va desenvolupar la major part de la seua feina com a fotoperiodista.

Entre les exposicions que ha comissariat destaca ‘Fotografia de premsa... En aquell precís instant’ i ‘Tot Centelles’, sobre Agustí Centelles, amb qui l’unia una gran amistat. Entre els seus llibres d’història de la fotografia valenciana destaquen ‘La memoria de la luz’, ‘Historia de la fotografía valenciana’, ‘La Comunidad Valenciana en blanco y negro’ i ‘La fotografia en la pintura de José y Pepino Benlliure’. 

En els últims anys s’ha centrat en la investigació sobre el patrimoni militar de la Guerra Civil a la nostra Comunitat, en col·laboració amb acadèmics, tècnics en patrimoni i alguns ajuntaments.

L’exposició serà inaugurada pel vicerector de Cultura i Esports, Antonio Ariño; José Aleixandre i el director del CM Rector Peset, Carles Xavier López.

Arxivat en: Exposicions