Concentracions de cinc minuts de silenci, dins de les activitats del Març per la Igualtat

  • Unitat d'Igualtat
  • 6 de març de 2020
 
Concentració a les portes de Rectorat del 6 de març de 2020.
Concentració a les portes de Rectorat del 6 de març de 2020.

La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de la Dona amb un ampli programa d’activitats culturals i didàctiques que s'estan celebrant durant aquests dies, propers al 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran vàries setmanes. Aquest divendres s'han convocat cinc minuts de silenci a les portes de centres.

La programació va arrancar dilluns al Col·legi Major Rector Peset amb la presentació del llibre ‘Mestres de mestres 150 anys de formació de mestres valencianes’, de Carmen Agulló Díaz i de Blanca Juan Agulló. Hi intervingueren Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València; Francesc Xavier Rius, diputat de l'Àrea de Cultura de la Diputació de València; Teresa Ferrer, directora Publicacions de la Universitat de València, i les dues autores del llibre.

El passat dijous, 5 de març, es va celebrar l’acte central de les activitats en el marc de ‘Març per la Igualtat’ amb l’acte institucional en què la rectora va llegir el manifest de la Red de Unidades de Igualdad y de Género por la Excelencia Universitaria (RUIGEU). Tot seguit intervingué Isabel Sanchis Vila, vocal assessora de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat, amb la conferència ‘Les possibilitats d'acció i prevenció de les noves formes de Violència de Gènere’. Per finalitzar intervingué Pilar Ezpeleta Piorno, directora General d’Universitats de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana amb la ponència: “El repte de les polítiques d’igualtat universitàries”. 

Divendres dia 6, es van convocar als tres campus concentracions de 5 minuts de silenci. Va ser a les 11:30 hores a les portes de l'edifici del Rectorat (Campus de Blasco Ibáñez); a les 12 hores davant de la Cafeteria del Campus de Burjassot; i a les 12 hores també davant de la Biblioteca Gregori Maians (Campus dels Tarongers).

Campus de Blasco Ibáñez

Al Campus de Blasco Ibáñez, per centres, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació contempla durant tot el mes de març clubs de lectura, diàlegs artístics, recitals de poemes, trobades amb escriptores, projeccions documentals i dos taules redones sobre ‘Periodisme i Igualtat’ i ‘Dones i societats magrebís’. Al hall de la facultat, al costat de l’Espai Violeta, es col·locarà l’arbre violeta on es puguen penjar missatges a favor de la igualtat.

La Facultat d’Infermeria i Podologia va programar una activitat relacionada amb la Mutilació Genital Femenina i comptà amb la participació d’ Aminata Souko dona reconstruïda de MGF en l’Hospital Peset i Enric Juan Alcocer, director general d’Infraestructures de Serveis Socials. L’acte estava previst per al divendres 6 de març a les 13:30 hores en el Saló de Graus de la mateixa facultat.

A la Facultat de Fisioteràpia hi ha prevista una exposició de dones rellevants en aquesta disciplina així com frases feministes en totes les aules. A la Facultat de Geografia i Història, el departament d’Arqueologia té previstes diverses accions mitjançant xarxes socials. D’una banda el concurs el hanstag #DonesiArqueologia2020 de fotos amb llibres d’arqueòlogues rellevants i d’altra banda la publicació en xarxes d’un vídeo curt (al voltant de 2 minuts) en el qual es mostraran representacions femenines sobre diversos suports arqueològics.

Finalment la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació es va instal·lar la primera setmana de març el ‘Banc de la Igualtat’ al hall de la Facultat on hi va haver xecs en blanc per a omplir-los de bones pràctiques en Igualtat. A més a més, s’han previst altres activitats i accions com ara l’11 de març la trobada: “Dones i interculturalitat. Històries personals de compromís civil i feminista per al canvi social”.

Campus de Burjassot

Les Comissions d’Igualtat del Campus de Burjassot han planificat diverses activitats en la línia de visibilitzar les dones en la ciència i en els carreres STEM. D’una banda durant tot el mes de març es pot visitar al Museu d’Història Natural l’exposició Ciència ex Aequo de Margarita Cimadevila. L’autora és llicenciada en química per la Universitat de Santiago de Compostel·la, pintora i professora de Física i Química. Natural de Sada, municipi costaner de la província de La Corunya, en la seua obra pictòrica abunden les petxines marines i els petroglifs, tan vinculats a la seua terra. A més del seu indubtable valor artístic, la seua obra té una marcada vocació didàctica i divulgativa.

Una trobada amb dinar i col·loqui posterior d’estudiantes i professores del campus i una nova edició dels premis +dones són les altres dues activitats previstes en aquest campus. En relació al premi, l’ETSE juntament amb el departament d'Informàtica convoca la concessió de premis a la realització de vídeos amb la millor idea per a reduir les taxes d’abandonament femení dels estudis i motivar la creació de xarxes de suport a dones en l’àmbit de l’Enginyeria. Tots els vídeos han de contindre la història d’una dona que conte qui és i cóm faria per que les xiques no abandonaren els seus estudis, i reduir així les taxes de abandonament femení dels estudis. 

Campus de Tarongers

Al Campus de Tarongers els quatre centres han programat diverses activitats. La facultat d’Economia lliurarà el VII Premi d'Igualtat 'Desigualtat en la gestió del temps entre homes i dones' que té per objectiu que les persones participants escriguen un relat en el qual es plasme la desigualtat entre homes i dones en la gestió del temps. D’altra banda la Facultat de Magisteri, aquest 9 de març realitza la conferencia: Xiques les, xiques trans: lectures a classe, una aula més queer, a càrrec de Guillermo Soler. Una iniciativa per a educar d’una manera global, respectuosa i inclusiva les lectures que es treballen a les escoles es necessari que siguen un reflex de la diversitat que conforma la societat.

La Facultat de Dret ha planificat durant la primera quinzena de març una campanya en xarxes socials i pàgina web titulada: 8 de març, veure el món amb ulls de dona i d’altra banda el II Fòrum d’ocupació - XI Jornada d’Eixides Professionals amb una taula específica sobre dona, societat i mercat laboral el proper 25 de març.

Finalment, en el campus de Tarongers cal destacar les activitats programades en la Facultat de Ciències Socials. Des de Taula redona sobre música tradicional des d’una mirada cap al feminisme passant per mercadets feministes o intervencions en matèria de noves masculinitats. El dia 10 de març a les 18 hores al saló d’actes de la mateixa facultat el reconeixement de Magdalena López Precioso, recentment traspassada: ‘Madalen. Professora compromesa, feminista i activista social’. 

L’escriptora feminista Coral Herrera Gómez intervindrà el proper 24 de març tant en la Facultat de Ciències Socials al matí com en el Col·legi Major Rector Peset en horari de vesprada amb la conferència: ‘Lo romántico és político, desmontando el amor’.

Els actes s’allarguen fins el 28 d’abril en el qual hi ha programada la jornada: ‘La incorporació de la perspectiva de gènere en la docència universitària dels estudis en relacions laborals i recursos humans com a element d’innovació i pràctica de bona ciència’. Uns dies abans es podrà escoltar la conferència de la politòloga, activista feminista, investigadora i escriptora. Nerea Barjola presentarà sobre “Narracions sobre el perill sexual: El cas Alcàsser i la construcció del terror sexual” (22 d’abril)
Durant tot el mes de març es podran visitar diverses exposicions sobre art i feminismes com ara: ‘SOM I PENSEM’, de Pepa Arróniz i Lucía Peiró; ‘PENSA Mira, Pensa, Digues, Aplaudeix’, de Lucía Peiró, ‘LES PORTADORES’, al hall de la Facultat de Ciències Socials. Obra de Lucía Peiró, ‘IGUALTAT DE GÈNERE’ Fotografies Encarna Arnal. Sala Manuela Ballester, ‘FEMINISME I SEXUALITAT’ Exposició d'Alba 'Bonoreta' i Borja 'Carcayú'. 

En col·laboració amb l’Aula de Música el proper 25 de març a la Capella de la Sapiència està previst el concert de Violeta Bataller Navarro, flauta travesera,  Adriana Sena Alcover, violoncelo i Marina García Vélez, piano.
A iniciativa de la Biblioteca d’Humanitats es pot visitar el raconet ‘Dones i Il·lustració’, el cel dedicat a la dona i una exhibició d’art floral. 

Parc Científic

El saló d’actes de l’edifici de capçalera del Parc Científic acull aquest dilluns 9 de març, a les 12 hores, la conferència d’Olga Mena, científica del CSIC, titulada ‘Invisibles en el cosmos, invisibles en la ciencia’. Més informació, clicant ací.

Més informació:

Arxivat en: Igualtat