Conferència sobre l’accés a la informació, hui a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

  • 18 de maig de 2017
 
Conferència sobre l’accés a la informació

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació acull un cicle de conferències sobre comunicació per al desenvolupament. Aquest dijous tindrà lloc la tercera sessió del cicle amb el títol ‘L’accés a la informació i la comunicació com a elements fonamentals en la governabilitat democràtica’. Serà a les 16:30 hores en la facultat i participaran Diego Álvarez, David Sandoval, Alessandra Farné i Aitana Mas.

Aquesta tercera sessió està especialment adreçada a organitzacions socials i a totes aquelles persones preocupades per impulsar una democràcia més participativa on la ciutadania tinga una major capacitat de control i incidència en les polítiques públiques.

Participen Diego Álvarez, hacker cívic, professor i subdirector de Govern Obert, Comunicació i Cultura en la E.T.S.E.I. Universitat Politècnica de València; J. David Sandoval, responsable d’Incidència política de Greenpeace-España; Alessandra Farné, investigadora del Departament de Ciències de la Comunicació i del grup d’investigació Desenvolupament Social i Pau de la Universitat Jaume I; i Aitana Mas i Mas, directora general de Transparència i Comunicació de la Generalitat Valenciana.

En les dues sessions anteriors s’ha analitzat la importància de la comunicació com a eina de transformació social i el paper dels mitjans de comunicació en la conformació d’una ciutadania compresa amb el desenvolupament humà. En aquestes s’ha comptat amb la participació de Raquel Martínez-Gómez (doctora en Ciències de la Informació i professora de la Facultad de Cultura, Centro Latinoamericano de Economía Humana, Montevideo-Uruguai), Yolanda Álvarez (periodista, membre de l’equip d’En portada-TVE i excorresponsal de TVE a Orient Mitjà) i Gabriela Sánchez (coordinadora de la secció de Desalambre, eldiario.es).

Raquel Martínez-Gómez va destacar la imposició de l’anomenada “societat de la informació” per damunt d’una “societat de la comunicació”. Així la informació interessada, el màrqueting institucional i els simulacres de diàleg social en un context de participació limitada han limitat la capacitat transformadora de la comunicació que hauria d’estar al centre de les societat democràtiques. Raquel Martínez-Gómez va encoratjar per articular un nou sistema de comunicació perquè vivim un context d’emergència (pobresa i exclusió creixents, destrucció ambiental global, conflictes) i moltes de les temàtiques centrals, com ara la distribució de la riquesa, reconeixement de la diversitat, destrucció de biodiversitat i per tant del medi on vivim, estan excloses de les agendes informatives que generen opinió pública.

Per la seua banda, Yolanda Álvarez ha insistit en el paper dels periodistes com agents de transformació social. Per desgràcia hui en dia, assenyala Yolanda Álvarez, cal distingir entre mitjans i periodistes perquè els mitjans han perdut molta credibilitat. Credibilitat en dubte bé pels interessos dels inversors en els mitjans privats en uns mitjans cada vegada més concentrats en pocs grups empresarials, que ja no són empreses de comunicació sinó empreses d’altres sectors financers; o bé per la utilització dels mitjans públics per al màrqueting polític dels respectius governs. Yolanda Álvarez insistia en què cal exigir canvis per a millorar la qualitat dels mitjans de comunicació, “ens estem jugant el nostre fracàs com a societats: la ciutadania necessita els mitjans de comunicació i els mitjans de comunicació necessitem la ciutadania”.

Gabriela Sánchez va recordar que els mitjans de comunicació tenen la capacitat de condicionar com les persones entenen el món i per tant de generar opinions en un sentit o altre; per això el periodisme pot canviar el món en una direcció o altra. Gabriela va detallar com eldiario.es es va fixar uns temes focals i transversals (medi ambient, violència masclista, racisme, corrupció, vigilància del poder) perquè estiguen permanentment presents en els seus continguts. Sánchez va insistir en la importància de trobar les causes i buscar les responsabilitats, evitar la informació que apel·la a la pena, en la necessitat d’insistir en algunes temàtiques i aconseguir que s’empatitze i es conega les persones protagonistes, en la importància de cuidar el llenguatge i de verificar la informació facilitada per algunes fonts, especialment les oficials. Hi ha temes que demostren que la opinió pública pot canviar i pot canviar la realitat, va dir Gabriela en relació a qüestions com els desnonaments o els problemes ambientals, entre altres.

Aquest cicle de conferències sobre comunicació per al desenvolupament està organitzat pel Vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació.