En el confinament per la COVID-19, la protecció de la privacitat o l’excusa de l’ansietat no poden justificar la violència de gènere

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 5 de maig de 2020
 

La tècnica de la Unitat d’Igualtat, Isabel Nuñez, aborda la important preocupació col·lectiva que suposa per les dones víctimes de violència de gènere estar confinades a casa amb els seus maltractadors i posa el focus en dos conceptes clau: la privacitat i el maneig de l’ansietat.

Isabel Nuñez Ruiz és psicòloga, especialista en violència de gènere i des de novembre de 2019 forma part de l’equip de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València on coordina l’assessorament i atenció de les dones víctimes de violència masclista que pertanyen a la comunitat universitària. A més a més ha posat en marxa la xarxa de voluntariat vinculada als Espais Violeta, una de les accions de prevenció de la violència masclista fixades al III Pla d’Igualtat de la nostra institució.

Dos són els conceptes clau que destaca la psicòloga Isabel Nuñez en relació a la situació de confinament i les dones víctimes de violència de gènere: la privacitat i el maneig de l’ansietat. Respecte a la protecció de la privacitat, Isabel Nuñez recorda que ‘no siga mai una excusa per a no abordar la violència masclista i per no intervindre’. Segons aquesta psicòloga, un event de vulneració de drets humans com és la violència de gènere deixa d’estar amparat encara que es produisca en un entorn privat. I recorda que de la mateixa manera que el feminisme, cal seguir qüestionant aquest fet, ja que 'continua havent dificultat a l’hora d’intervindre quan considerem que alguna cosa està passant en un entorn privat'.

Isabel Nuñez afegeix una altra de les qüestions que no poden ser disculpes o excuses en relació a la violència de gènere que es puga donar en el confinament. Es refereix al maneig de l’ansietat: 'Mai l’ansietat és la causa última de la violència masclista', apunta Nuñez.

'Tothom es podem posar nerviós en aquest moment de confinament però l’agressió masclista està composada de molts altres elements que no sols s’expliquen a través de l’ansietat que ens pot provocar l’angoixa d’estar a casa confinats', afegeix la psicòloga Isabel Nuñez.

Arxivat en: Unitat d'Igualtat