El documental Contra el No-Do produït pel Taller d’Audiovisuals guanya el Premi Cinema Rescat del Memorimage 2019

  • Gabinet de la Rectora
  • 11 de novembre de 2019
 

El llargmetratge documental 'Contra el No-Do, Llorenç Soler o la pulsió per l’honestedat', una producció del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València (TAU), va ser guardonat amb el Premi Cinema Rescat al millor treball d’arxiu i documentació en la cloenda del Memorimage 2019-Festival Internacional de Teatre de Reus, que es va celebrar el passat dissabte, 9 de novembre, al Teatre Bartrina de la mateixa ciutat catalana.

El documental, dirigit per Albert Montón i amb la producció executiva de Miquel Francés, que hi varen presentar la projecció, va ser premiat per ressaltar la importància de la figura del realitzador de cinema, especialitzat en documentals, Llorenç Soler.

El jurat, configurat per membres de l’associació Cinema·Rescat, va destacar al seu veredicte que el cinema de Soler, ‘ha donat veu i imatge a persones anònimes i a esdeveniments socials i polítics, silenciats pels estament oficials, fent que aquestes imatges esdevinguin part de la memòria històrica del nostre país’.

Contra el No-Do ofereix una revisió de l’obra i la vida de Llorenç Soler (València, 1936), un home creatiu, lliure i insubornable que va esdevenir un dels precursors del cinema documental independent a Espanya a partir dels anys 60. Dins de l’Espanya franquista, el discurs informatiu audiovisual estava monopolitzat per TVE i el No-Do. És contra aquest discurs monolític i autoritari que es van rebel·lar Soler i d’altres pioners del cinema de documental independent. En aquest context, Soler, documentalista gairebé per accident, s’obsessiona per donar veu als que no han tingut mai possibilitat d’expressar-se, als desheretats de la terra i a la vegada es converteix en un gran experimentador de la tècnica cinematogràfica. A més, Soler ha exercit de mestre de documentalistes, tant des del punt de vista tècnic i estilístic com a l’ètic i moral, influenciant a generacions posteriors de cineastes.

Imatges: