Elisa Ferrer, guanyadora del Premi de Crítica Valenciana, detalla la seua obra

  • Gabinet de la Rectora
  • 29 de juliol de 2020
 

L’estudiant del Màster de Professor/a en Educació Secundària de la Universitat de València, Elisa Ferrer, va ser guardonada en la XXXIX edició dels Premis de la Crítica Literària Valenciana, convocats per CLAVE, amb el patrocini de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de Rocafort.

Amb la novel·la ‘Temporada de avispas’ publicada l'any passat per l'editorial Tusquets, Elisa Ferrer va ser guardonar en la modalitat de Narrativa a l’última edició dels Premis de la Crítica Literària Valenciana. El jurat va valorar per majoria l’obra per la seua aspiració de novel·la generacional, per la seua prosa rica i bella i d'un poderós intimisme: un relat psicologista en el qual contrasta la joventut de l'autora i la maduresa de la novel·la. Elisa Ferrer, que actualment està cursant el Màster de Professor/a en Educació Secundària, va escriure aquesta obra als Estats Units gràcies al Màster d'Escriptura Creativa en Español (The University of Iowa).

‘La novel·la parla de Núria, una xica que quan era menuda, el seu pare es va anar de casa i ara que ja està a la trentena, rep una telefonada de que son pare està a l’UCI. Aquest encontre li fa d’alguna manera replantejar-se la seua vida i la relació que té amb la seua família’, explica Elisa Ferrer.

Així mateix, l’autora aprofita per a animar a l’escriptura: ‘als que esteu en la Universitat i escriviu, sols dir-vos que continueu fent-ho, que al final porta més alegries de les que t’esperes’.  

Respecte a l’edició d’enguany del Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020, l'organització dels premis va comptar amb dos docents de la Universitat de València: una presidència pel crític i professor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, José Vicente Peiró, i com a secretària actua la professora de la Facultat de Magisteri, Elia Saneleuterio Temporal.

Pel que resta dels altres guardons, el jurat d'Assaig i Crítica, va premiar, per unanimitat, la biografia ‘Emilia Pardo Bazán’, d'Isabel Burdiel (Taurus, Penguin Random House Grupo Editorial, 2019), catedràtica d'Història Moderna i Contemporània de la Universitat de València. El jurat va valorar l'originalitat de reivindicar una de les figures més importants de la literatura espanyola que, malgrat ser canònica, és quasi una desconeguda en molts aspectes.

El comitè de Literatura Dramàtica va acordar unànimement concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 de Literatura Dramàtica, a l'obra Dinamarca (Bromera, 2019), escrita a duo per qui fora catedràtic de Literatura Espanyola, Josep Lluís Sirera, i el seu germà Rodolf Sirera. L'obra destaca per la seua complexitat dramàtica, per la qualitat en la construcció de personatges, la seua atmosfera i la seua estructura; pel valor històric de la trama i l'habilitat per a desenvolupar personatges i situacions. El jurat ha volgut destacar el valor d'una altra obra candidata, Tirant, de l'egressada de la Universitat Paula Llorens, com una intel·ligent adaptació i actualització d'un clàssic narratiu.

El jurat de Poesia va atorgar, per majoria, concedir el Premi de la Crítica Literària Valenciana 2020 d'aquesta modalitat a Fernando Delgado per ‘La mar desnuda’ (Pre-Textos, 2019), un llibre que representa la maduresa d'un escriptor molt complet i divers alhora, i que en aquest cas ens mostra tota la seua destresa i mestratge a través d'uns elaborats i poderosos versos, amb un ritme grandiós i una sonora musicalitat.

Alguns dels professors i professores de la Universitat de València que han guanyat el Premi de la Crítica Literària Valenciana amb anterioritat són Pedro J. de la Peña, Jenaro Talens, Arcadio López-Casanova, Elia Saneleuterio Temporal, Xelo Candel, Antonio Ariño, Jaime Siles i Adela Cortina.

Arxivat en: Institucional , Cultura , Lletres