Ernesto Ekaizer presenta en La Nau el seu llibre sobre el ‘procés’, ‘Cataluña año cero’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 21 de febrer de 2020
 
Ernesto Ekaizer.
Ernesto Ekaizer.

El periodista Ernesto Ekaizer va presentar aquest dijous 20 de febrer, al Centre Cultural de la Nau, el seu últim llibre, ‘Cataluña año cero’ (Espasa), en el qual tracta el desenvolupament, el judici i la sentència del ‘procés’ català. L’acte va tenir lloc al paranimf de la Universitat de València, a les 18.30 hores. A més de l’autor, estigueren presents la vicepresidenta del Consell de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, i el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat, Antonio Ariño. L’entrada va ser lliure fins que s’ocuparen les places disponibles.

‘Cataluña año cero’ és un relat exhaustiu i sorprenent sobre l’última etapa del ‘procés’, des d’octubre de 2017 fins a octubre de 2019, que presta especial atenció al judici contra els dirigents independentistes i tracta punt per punt els fets que s’esdevingueren en els tres dies previs a la fallida declaració unilateral d’independència del 27 d’octubre, així com en les hores immediatament posteriors. En les més de quatre-centes pàgines que té el llibre els lectors descobreixen alguns esdeveniments que no han arribat a l’opinió pública fins al moment i, gràcies a les diferents fonts i a la gran quantitat de dades contrastades que dóna l’autor, poden comprendre en profunditat aquest episodi clau de la nostra realitat actual. ‘Cataluña año cero’ recull i analitza el debat jurídic, polític i intel·lectual entre rebel·lió i sedició, mostra la sentència i ens dóna totes les eines per formar-nos una opinió fundada.

Ernesto Ekaizer té una llarga trajectòria com a periodista. Nascut a Buenos Aires, on va començar a treballar en mitjans com la revista Panorama o el diari La Opinión, en els anys 80 es va traslladar a Espanya, on viu i treballa de periodista des de llavors. Va ser redactor cap de La Vanguardia a Madrid, columnista de Cambio 16, sotsdirector de la revista El Globo i director del diari econòmic Cinco días. En 1998 va començar a treballar per a El País, inicialment com enviat especial per cobrir els esdeveniments del cas Pinochet, sobre el qual va publicar en 2003 el llibre ‘Yo, Augusto’. Precisament pels seus treballs d’investigació sobre el cas Pinochet rebé el Premi Ortega y Gasset l’any 2000. Des de fa dues dècades participa assíduament en tertúlies periodístiques de ràdio i televisió. Actualment col·labora amb la Cadena Ser, RAC1 i el diari Ara com a analista de la realitat política i expert en tribunals.

Abans del ‘procés’, Ekaizer investigà en profunditat i tractà figures i esdeveniments essencials per a entendre la nostra història recent, com José María Ruiz Mateos (‘José María Ruiz Mateos, el último magnate’, 1985), el ja esmentat Pinochet (‘Yo, Augusto’, 2003), Mario Conde (‘Sed de poder. La verdadera historia de Mario Conde’, 2012), Luis Bárcenas (‘El caso Bárcenas’, 2013, i ‘Queríamos tanto a Luis’, 2015), la crisi financera que esclatà en 2008 (‘Indecentes. Crónica de un atraco perfecto’, 2012) o el rescat de la banca espanyola, tema que tractà en la seua obra anterior, el cèlebre ‘El libro negro: la crisis de Bankia y las Cajas. Cómo falló el Banco de España a los ciudadanos’, que també presentà en el Centre Cultural de la Nau a finals de 2018.