L’Espai Fuster acull una jornada sobre ‘catàstrofe sanitària i cooperació internacional en temps de crisi (1918-1945)

  • Gabinet de Premsa
  • 15 de gener de 2019
 
Imatge de L'Espai Fuster, a Sueca.
Imatge de L'Espai Fuster, a Sueca.

El grup d’investigació Sanhisoc/Health in Society, format per investigadors de les universitats de València, Alacant, Sassari i Bergen, i coordinat per J.L. Barona, J. Bernabeu i M.E. Galiana, va promoure una jornada de treball sobre ‘Catàstrofe sanitària i cooperació internacional en temps de crisi. Europa 1918-1945’. La jornada es realitzà a l’Espai Joan Fuster de Sueca.

Les sessions començaren amb una conferència de Ximo Guillem titulada ‘De les fumigacions cianhídriques al DDT’. A les 12, Rafaela Domínguez y Mª José Báguena parlaran de ‘Les relacions entre Espanya i Alemanya en torn a la investigació i producció del sèrum antidiftèric (1918-1945)’. A continuació, Lucia Pozzi analitzà les ‘línies d’investigació actuals del grup di Sassari’. I María Eugènia Galiana i Eva Trescastro intervingué sobre ‘Alimentació, entorn i salut: la salut comunitària en la lluita contra les malalties de la misèria i la pobresa’.

De vesprada, Joan Lloret parlà sobre ‘la lactància artificial: debats i controvèrsies en la premsa espanyola i valenciana 1915-1970’.

Health in Society és un grup de recerca dedicat a la història de la salut pública i la nutrició a l’Europa del segle XX, amb especial atenció al paper de les agències internacionals. Els últims projectes finançats per institucions públiques oficials es van dedicar a Polítiques Sanitàries a Europa del segle XX, Salut Internacional i Transferència de Coneixements Científics, la Salut Espanyola en Context Internacional: Conferències Sanitàries, Societat de les Nacions, Internacional Organisme, Moviments socials i organismes internacionals. Salut espanyola durant el període d'entreguerres (1919-1946).

Els investigadors de Sanhisoc / Health in Society han participat en conferències de l’Associació Europea per a la Història de la Medicina i la Salut (EAHMH), l’Associació Europea d’Història de Ciències Socials (ESSHA), l’Associació Europea de Demografia Històrica, els Tallers de Bergen per a la Història de la Història Salut i Medicina, Societat Espanyola d’Història de la Medicina, Societat Catalana d’Història de la Medicina, Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica.