L'expedició a Xipre organitzada pel Jardí Botànic recol·lecta exemplars del 20% de les plantes vasculars de l'illa

  • Jardí Botànic
  • 3 de maig de 2019
 
Grup d'investigadors a Xipre
Grup de botànics durant l'expedició a Xipre

El director del Jardí Botànic, Jaime Güemes, ha estat el responsable científic de l'expedició botànica a Xipre en què han participat investigadors del Real Jardí Botànic (RJB-CSIC) i les universitats de Lleida i Murcia. L'expedició, que tingué lloc la setmana passada, ha estat organitzada pel propi Jardí Botànic en col·laboració amb l'herbari del Departament Forestal de Xipre (CYP), amb seu a Nicòsia, i ha servit per a recol·lectar exemplars d'almenys el 20% d’espècies natives d'aquesta illa mediterrània.

La campanya duta a terme a Xipre, fruit de l’esforç comú dels herbaris dels jardins botànics de Madrid i València (MA i VAL) per millorar i ampliar les col·leccions científiques de plantes de la conca mediterrània, ha tingut com a resultat la recol·lecció de mostres vegetals d'almenys un 20% de les aproximadament 1600 espècies natives que constitueixen la flora vascular d'aquesta illa del Mediterrani oriental, amb importants influències biogeogràfiques del continent asiàtic i que, al mateix temps, manté importants similituds fisonòmiques i taxonòmiques amb la flora ibèrica.

Les jornades de camp d'aquest grup investigador van abastar una bona part de la diversitat d'hàbitats presents a l'illa, des de les calcàries o guixos de les zones baixes fins als materials plutònics de la dorsal muntanyenca que travessa l'illa d'est a oest, el pic més alt del qual s'anomena mont Olimp (1970 m), igual que el de la Grècia continental. Així, els botànics van recórrer els boscos de Cedrus brevifolia (cedre de Xipre) i Pinus nigra subsp. pallasiana, endèmics de l'illa. També van poder estudiar poblacions naturals de Platanus orientalis i conèixer un exemplar de més de 800 anys, en l'ermita de Ayia Mavri, un dels arbres més grans de Xipre, protegit des de 2004.

Els centenars de mostres vegetals recol·lectades quedaran dipositades en els respectius herbaris a disposició de la comunitat científica. L'expedició forma part del programa d'exploració o col·lecció de plantes de llocs poc explorats de la mediterrània que l’any passat ja es va desplaçar a Creta, en una campanya organitzada també pel Botànic de la Universitat de València, i que té per objectiu enriquir les col·leccions científiques de les institucions participants.