El festival ‘Serenates’, que organitzen la Universitat i l’Institut Valencià de Cultura, celebra el trenté aniversari

  • 12 de juny de 2017
 
Grup Festival Serenates

El festival ‘Serenates’, que organitzen la Universitat de València i l’Institut Valencià de Cultura, se celebrarà del 24 de juny al 9 de juliol amb una commemoració especial: el trenté aniversari del seu naixement. Tres dècades des que va començar la iniciativa d’utilitzar el claustre de l’edifici històric de la Universitat com a marc per a oferir al públic valencià un festival musical d’estiu nocturn que dedica especialment la seua programació a la música composta i interpretada per músics valencians.

Des que va començar el festival va tenir un èxit rotund i cada vegada té més col·laboracions: l’Ajuntament de València (Regidories de Cultura, Festes i Joventut), la Diputació de València, l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i l’Institut Francès de València.

Aquest dilluns s’ha presentat al Centre Cultural de la Nau l’edició de 2017 en una roda de premsa amb la presència de totes les entitats organitzadores i les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño, del director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, de la presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello i del regidor delegat de Cultura Festiva, Pere Fuset.

En l’edició de 2017 hi haurà dotze actuacions i, com es va iniciar l’any passat, els quatre últims concerts estan organitzats per ‘Serenates’ i per la ‘Gran Fira de València’, popularment coneguda com a ‘Fira de juliol’, gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Festes i Cultura Popular: tres concerts es donaran a la plaça del Patriarca, els dies 7, 8 i 9 de juliol. Tots els concerts seran a les 22.30 hores. L’entrada es pot adquirir en la pàgina web: http://www.latenda.es/entrades. No es requereix reserva per als concerts programats per a la ‘Gran Fira de València’.

El festival s’iniciarà el dia 24 de juny amb l’estrena d’una producció pròpia per a ‘Serenates’ dels ballets ‘Parade’, d’Erik Satie, i ‘Les biches,’ de Francis Poulenc, representats pels alumnes del Conservatori Superior de Dansa i  l’Orquestra Filharmònica de la Universitat; en la seua producció han participat més de dos-cents estudiants d’ensenyaments superiors d’arts (música, dansa, vestuari, escenografia, audiovisuals, imatge personal...), gràcies a la col·laboració de l’ISEACV amb la Universitat de València,  i sota la direcció musical d’Hilari Garcia i  artística de Maribel Bayona. Les representacions tindran lloc durant dos dies, 24 i 25 de juny.

El dilluns 26, el Cor de la Generalitat Valenciana, dirigit per Francesc Perales, donarà el concert ‘Música d’homes amb veu de dona’.

El dia 27 de juny, el grup valencià Capella de Ministrers, especialitzat en la recuperació de música històrica del Renaixement, dirigit per Carles Magraner, interpretarà el concert ‘La ruta de la seda’.

El dia 28 de juny, l’Orfeó Universitari de València, que celebra enguany el setanté aniversari, interpretarà dues obres: el ‘Stabat Mater’, d’A. Dvorák, (1876), i ‘Lachrimae’,  que  el  compositor valencià Francisco Coll ha escrit per encàrrec a l’Orfeó Universitari de València dins del projecte de residències artístiques, que començà en 2014.  

El dia 29 de juny serà el dia de l’Orquestra de València, dirigida per Albert Gonzálvez, interpretarà peces de S. Prokófiev, P. Dukas i C. Debussy, a benefici de l’Associació Espanyola contra el Càncer.

El divendres 30,  la veu d’Amancio Prada amenitzarà la nit de Serenates amb ‘Sonetos del amor oscuro, Canciones i Gacelas de Federico García Lorca’. Tres anys de la seua actuació en aquest festival torna a La Nau amb la poesia del poeta granadí.

El dissabte 1 de juliol, la Capella i l’Escolania del Misteri d’Elx descobrirà al claustre de la Nau aquesta mostra única i excepcional del teatre  medieval, reconeguda per la UNESCO com a obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat en 2001.

Del 6 i al 9 de juliol hi haurà la programació de ‘Serenates’ amb la ‘Gran Fira de València’ de caire més popular i folk. El primer concert, al claustre de la Universitat, serà el del Grup de Danses del Corpus de València, que constitueixen un extraordinari llegat tradicional i popular; la resta es donaran a la plaça del Patriarca. L’entrada a tots els concerts és lliure.

El dia 7 hi actuaran les colles de dolçaines i percussió La Socarrà de Xativa i de la Universitat de València, dirigides per Pere Molina i Gonzàlez.

A l’endemà, el dia 8 de juliol, serà el torn de la Sociedad Musical Santa María Magdalena de Novelda, dirigida per Juan José Cuenca, amb un programa de música festera.

El cantautor de l’Alcúdia Jonatan Penalba tancarà el festival el diumenge dia 9 amb ‘De so ca-rel’.

En aquests dotze concerts s’espera la participació de més de nou-cents huitanta intèrprets, dels quals més de set-cents setze seran joves (menys de 26 anys d’edat, un 70% del total). Un altra dada notable i molt important sobre el festival és que tots els artistes i agrupacions participants, excepte Amancio Prada, son valencians, i una altra, que els 50% dels programes musicals interpretats seran de música valenciana. 

Al llarg dels anys, en el marc de ‘Serenates’ s’han estrenat moltes obres o s’han retrobat després de segles d’oblit en els diversos arxius musicals valencians. A més, molts grups valencians s’han estrenat artísticament en aquest escenari, ja que aquest festival s’ha convertit en una bona plataforma per a la promoció i la difusió d’un dels millors i majors béns culturals valencians: la música.

La programació del festival ha estat diversa, pel que fa als estils musicals, que van des del Renaixement fins a la música contemporània, i pel que fa també a les agrupacions musicals.

Les entrades es poden adquirir a partir del dimarts 13 de juny en la web:

http://www.latenda.es/entrades

Tota la programació: http://www.uv.es/infoactiv/musica/serenates2017.pdf