L’IFIC acosta la física d'avantguarda al professorat de secundària

  • 12 de gener de 2017
 
L’IFIC acosta la física d'avantguarda al professorat de secundària

L'Institut de Física Corpuscular organitza una nova edició del curs de formació científica i didàctica en física de partícules, dirigit al professorat d'educació secundària de la Comunitat Valenciana. En aquesta edició participen una trentena de professors d'instituts valencians. Els experiments del Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, la física nuclear per a la medicina o l’energia i els experiments sobre la naturalesa del neutrí són, entre altres, els temes abordats. El curs inclou un taller per a apropar aquests coneixements a les aules mitjançant senzills experiments.

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) organitza una nova edició del seu curs de formació científica i didàctica en física de partícules dirigit al professorat d'educació secundària de la Comunitat Valenciana. El curs acosta els fonaments de la física d'avantguarda on participa el IFIC a una trentena de professors d'instituts valencians escollits entre més de 60 sol·licituds rebudes. Els experiments del Gran Colisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, la física nuclear i les seues aplicacions en medicina o energia, i els experiments per a desvetlar la naturalesa del neutrí són els principals temes, a més dels fonaments teòrics com la teoria de la relativitat o la mecànica quàntica. El curs inclou un taller per a acostar aquests coneixements a les aules mitjançant senzills experiments.

Aquesta activitat es realitza en col·laboració amb el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals de la Universitat de València i el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius de la Comunitat Valenciana (CEFIRE) de Torrent, dependent de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Es desenvolupa durant els mesos de gener i febrer en les instal·lacions de la Facultat de Física de la Universitat de València, finalitzant amb una visita guiada a les instal·lacions de l’IFIC en el Parc Científic de la institució acadèmica el 13 de febrer.

El curs va arrancar ahir amb les sessions dedicades a les tècniques d'ensenyament de la física de partícules en educació secundària, introduint la teoria que descriu les partícules elementals i les seues interaccions, el Model Estàndard. Les sessions posteriors es dediquen als fonaments de la física actual: la teoria de la relativitat i algunes de les seues conseqüències més conegudes (l'existència de forats negres i ones gravitacionals), i la mecànica quàntica, amb fenòmens com l’entrellaçament.

Quant a la física experimental, el curs se centra en els camps on l’IFIC, Centre d'Excel·lència Sever Ochoa amb més de 60 anys de trajectòria en l'estudi de les partícules elementals i les seues interaccions, té presència destacada. Un dels mòduls en els quals s'estructura tracta dels acceleradors de partícules, els laboratoris que recreen les condicions on es van crear els elements que componen l'Univers. A més del LHC, l’IFIC participa en altres acceleradors de partícules internacionals, treballa en l'actualització de l'accelerador del CERN a partir de 2025 i està involucrat en el disseny de la pròxima generació.

En física nuclear, el curs se centra en l'estructura del nucli atòmic i els seus límits, amb diversos experiments per a estudiar la formació de nuclis en l'Univers. Entre les seues aplicacions destaca la producció d'energia mitjançant fissió i la física mèdica, una disciplina en auge entre la física nuclear i la de partícules. L'experiència de l’IFIC en tots dos camps ha permès la creació d'una nova infraestructura de recerca en física mèdica, IFIMED, els responsables de la qual imparteixen aquest apartat del curs.

Un altre dels camps de la física on l’IFIC juga un paper important és la física de neutrins, la partícula elemental més esquiva. L’IFIC lidera l'experiment NEXT, una col·laboració internacional que pretén esbrinar si el neutrí és la seua pròpia antipartícula, la qual cosa oferiria important informació sobre la formació del nostre Univers. A més, participa en altres grans experiments: els telescopis ANTARES i KM3NeT, que utilitzen el Mediterrani per a atrapar a la partícula fantasma, T2K (Japó), i DUNE, el major detector de neutrins produïts en laboratori que es construeix a Estats Units.

Com en l'edició de l'any passat, el curs inclou una sessió dedicada a diversos experiments i experiències per a introduir la física de partícules en les aules: des de la fabricació d'una càmera de boira casolana on observar la radiació natural en directe fins a la construcció d'acceleradors lineals i circulars en miniatura. També es tracta la participació dels alumnes en la Masterclass Internacional de física de partícules, una iniciativa on estudiants de secundària a tot el món es converteixen en físics de partícules per un dia, i en la qual l’IFIC participa des dels seus orígens.

Més informació:

http://cefire.edu.gva.es/sfp/index.php?seccion=edicion&id=6491748