L’IFIC signa un acord de col·laboració amb KEK, el principal laboratori de física de partícules de Japó

  • Fundació Parc Científic
  • 19 d’octubre de 2018
 
Imagen de la noticia

L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), Centre d'Excel·lència Severo Ochoa mixt de la Universitat de València i el CSIC, ha subscrit un acord de col·laboració amb el principal laboratori de física de partícules de Japó, KEK. El conveni ha sigut firmat pel director de l'àrea de Física de Partícules i Nuclear de KEK, Katsuo Tokushuku, i la rectora de la Universitat María Vicenta Mestre, sent el primer d'aquest tipus que el centre de recerca valencià té amb una institució d'Àsia.

L’IFIC manté estretes col·laboracions amb altres centres de referència internacional en física de partícules, com ara el CERN (Suïssa), DESY (Alemanya) o Fermilab (Estats Units).

L'Organització per a la Recerca d'Acceleradors d'Altes Energies (KEK) és un dels principals laboratoris mundials que utilitzen els acceleradors de partícules per a investigar els constituents de la matèria. Va ser creada l’any 1997 reunint diversos organismes, entre ells l'Institut de Física Nuclear i el Laboratori Nacional de Física d'Altes Energies. A més de la seua seu en el Campus de Tsukuba, la seu de Tokai alberga instal·lacions per a acceleradors de protons d'alta intensitat i l'activitat de l'Agència Japonesa de l'Energia Atòmica. Més de 600 científics i enginyers treballen en tots dos llocs, que al cap de l'any visiten més de 100.000 investigadors de tot el món.

L'acord contempla la promoció de la col·laboració investigadora i acadèmica en els àmbits de física d'altes energies, tant des del punt de vista experimental com a teòric, així com el desenvolupament conjunt de tecnologia d'acceleradors i detectors de partícules. Aquests objectius es veuran materialitzats en intercanvis de personal científic i tècnic en el marc del programa de Centre d'Excel·lència Severo Ochoa de l’IFIC. L'acord té una durada de 4 anys prorrogables.

L’IFIC col·labora amb KEK en alguns dels seus projectes principals, com l'accelerador de partícules SuperKEKB, on ha contribuït a la col·laboració internacional que va dissenyar, va fabricar i opera l'experiment Belle II. L’IFIC participa en T2K, experiment que envia un feix de neutrins des de l'accelerador de KEK en Tokai fins al detector Super-Kamiokande per a estudiar les propietats dels neutrins, i col·labora amb físics nuclears de KEK en les instal·lacions de RIKEN, on l’IFIC ha desenvolupat diversos experiments amb detectors dissenyats i construïts a València. A més, l’IFIC col·labora en el projecte del Col·lisionador Lineal Internacional (ILC), un gran accelerador de partícules lineal que Japó es planteja construir durant la pròxima dècada.

“L’IFIC se sent satisfet i orgullós per aquest acord de col·laboració amb un laboratori del prestigi de KEK. Facilitar els intercanvis científics entre les nostres institucions reforçarà els vincles ja existents i propiciarà, sens dubte, altres nous”, subratlla el director de l’IFIC, Juan José Hernández Rey. Per al vicedirector d'Innovació de l’IFIC, Juan Fuster Verdú, “l’institut manté excel·lents col·laboracions científiques amb centres i laboratoris tant d'Europa com dels Estats Units. Aquest nou acord representa una extensió d'aquestes col·laboracions amb el major laboratori de física de partícules de Japó, tant en les seues activitats presents com en les futures, en particular en el Col·lisionador Lineal Internacional”.

L'Institut de Física Corpuscular és un centre dedicat a la recerca en Física Nuclear, de Partícules i de Astropartícules i a les seues aplicacions, tant en Física Mèdica com en altres camps de la Ciència i la Tecnologia. Amb una trajectòria que es remunta als anys 50, l’IFIC és pioner a Espanya en la recerca dels constituents de la matèria. Participa en experiments internacionals com els de el Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) del CERN, KM3NeT o FAIR, considerades infraestructures científiques prioritàries a Europa. En 2015 va obtenir l'acreditació com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa per la notorietat de les seues contribucions científiques tant a nivell nacional com a internacional, el seu impacte en la societat i la indústria i la seua capacitat per a atraure talent.

 

Més informació:

Arxivat en: Física