L'impacte macroeconòmic del coronavirus

  • Gabinet de la Rectora
  • 8 d’abril de 2020
 

Investigadors de la Facultat d'Economia estimen que el Producte Interior Brut (PIB) de l'economia espanyola podria disminuir entre un 4,1% i un 7,9% en 2020 degut a la crisis pel Covid-19.

Les projeccions realitzades per a avaluar l'impacte econòmic per la pandèmia mundial pel coronavirus calculen que el PIB podria disminuir entre un 4,1% en 2020, en l'escenari més optimista d'una ràpida recuperació en V després del confinament, i un 7,9%, en un escenari probablement més realista, de major duració de la quarantena i recuperació més gradual.

Aquest és el resultat d'un estudi realitzat pel catedràtic del departament d'Anàlisi Econòmica i investigador de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (FEDEA), José Emilio Boscá, el professor de la Facultat d'Economia i Head of Economic Analysis del BBVA Research, Rafael Doménech, i el professor del departament d'Anàlisi Econòmica de la Facultat d'Economia i investigador de FEDEA, Javier Ferri. L'estudi està cofinançat per BBVA Research, FEDEA i la Fundación Rafael del Pino (dins d'un conveni de col·laboració amb l'Institut d'Economia Internacional de la UV).

Amb aquests escenaris, s'avalua posteriorment els efectes de les diferents polítiques econòmiques articulades pel govern: la suspensió temporal de les regles fiscals europees, les ajudes a treballadors, l'augment de la despesa sanitària, les exempcions i ajornaments d'impostos i cotitzacions socials, etc…. 

Segons els autors de l'informe, l'efecte conjunt del paquet de mesures analitzat és important. Encara amb un gran cost per l'augment esperat del dèficit públic (3,5 punts percentuals), la caiguda del PIB en 2020 en l'escenari de recuperació més gradual passaria del 7,9% sense mesures de política econòmica al 4,5% amb elles.

L'estudi complet es pot consultar en el següent enllaç: : http://documentos.fedea.net/pubs/ap/2020/ap2020-02.pdf)