Investigadors de la Universitat de València acaparen més de la meitat de les beques Leonardo arribades a la Comunitat

  • Fundació Parc Científic
  • 19 de juliol de 2018
 
Imatge dels quatre investigadors becats
D'esquerra a dreta i de dalt a baix, Pau Carazo, Jesús Ferrando, Ángel Romero i Aleix Eixea

Quatre de les set beques Leonardo 2018 concedides per la Fundació BBVA a projectes de la Comunitat Valenciana han recaigut en investigadors de la Universitat de València. Pau Carazo, Jesús Ferrando, Aleix Eixea y Ángel Romero reben així ajudes de 40.000 euros cadascuna i se sumen a la Xarxa Leonardo d’investigadors i creadors amb projectes d’alt impacte científic i cultural.

Les beques Leonardo són ajudes que es concedeixen a títol individual per a impulsar projectes d’investigadors i creadors en l’estadi intermedi de les seues carreres. Estan dirigides a persones d’entre 30 i 45 anys i pretenen impulsar el desenvolupament de projectes personals que aborden de manera innovadora els reptes actuals tant de la recerca científica i humanística com de la creació cultural.

En aquesta cinquena edició, La Fundació BBVA ha atorgat, d’entre més de 1.500 sol·licituds, un total de 64 beques repartides per tota Espanya, set de les quals han arribat a la Comunitat Valenciana i quatre d’aquestes a investigadors de la Universitat de València en les àrees de Biologia i Medi ambient, Ciències bàsiques, Humanitats i Ciències Socials.

Pau Carazo Ferrandis (València, 1979) és biòleg i investigador Ramón y Cajal a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE) de la Universitat de València. La seua carrera científica inclou més de 30 publicacions en revistes d’impacte científic, com ara Nature, Ecology Letters o PNAS. La finalitat de la recerca que impulsarà amb la beca rebuda consisteix a posar a prova la idea que l’escalfament global pot modular l’evolució per selecció sexual, i tindre un impacte insospitat en l’extinció de les poblacions animals.

Jesús Ferrando Soria (Catadau, València, 1984) és químic i investigador contractat a l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València. És coautor de  63 publicacions en revistes científiques internacionals i d’una patent d’invenció. El seu treball se centra en Metal Organic Frameworks (MOFs), compostos porosos amb interessants estructures i propietats magnètiques, d’aplicació en camps diversos que van des de la catàlisi fins a la farmacologia.

Aleix Eixea Vilanova (Vila-real, Castelló, 1985) és historiador i investigador postdoctoral de la Generalitat Valenciana al Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València. La beca Leonardo anirà destinada a caracteritzar els patrons de mobilitat territorial dels pobladors neandertal i sapiens de la Península Ibèrica, al llarg del paleolític, mitjançant l’anàlisi de les matèries primeres lítiques.

Ángel Romero Martínez (Burjassot, València, 1987) és psicòleg, doctor en Neurociències i professor ajudant doctor al Departament de Psicobiologia de la Universitat de València. El seu treball està centrat al greu problema de la violència contra la dona dins l’àmbit de la relació de parella. L’ajuda es destinarà a conèixer els patrons de connectivitat cerebral, el perfil cognitiu i la regulació emocional dels maltractadors. Els resultats hauran de contribuir a la definició de programes de rehabilitació efectius i a la reducció del nombre de víctimes.

Les beques Leonardo s’han resolt en 11 àrees. Biologia i Ciències del Medi ambient i de la Terra, Biomedicina, TIC, Enginyeries i Arquitectura, Economia i Ciències Socials, Comunicació i Ciències de la Informació, Humanitats, Arts Plàstiques i Art Digital, Música, y Creació literària i Teatre.

A la Comunitat Valenciana han rebut beca, a més, les investigadores Alejandra Sanjuán (Institut de Recerca Sanitària La Fe), Maria Morant (UPV) i l’arquitecta free-lance Ángela López.

Més informació: