Investiguen la pràctica de mindfulness per a previndre el suïcidi de policies

  • Gabinet de Premsa
  • 11 de gener de 2021
 
Imagen de la noticia

La investigació de la Universitat, en què han participat policies locals i nacionals, ha evidenciat una reducció de símptomes de depressió, ansietat i estrés

El laboratori Labpsitec de la Universitat de València en col·laboració amb l'associació H-Policia ha sotmés a investigació els efectes d'un programa de formació en mindfulness específic per a policies. L'estudi, en el qual han participat 40 policies nacionals i locals, ha evidenciat una significativa reducció dels símptomes de depressió, ansietat, distrés (estrés negatiu) i burnout en els agents que han realitzat aquesta formació en mindfulness policial. D'altra banda, s'han observat millores significatives en la qualitat del son i en la regulació emocional dels policies participants en el curs.

Però la dada més rellevant per a l'equip creador d'aquest programa -batejat com “Mindfulness aplicat al benestar policial”- és el dels resultats obtinguts en la reducció de la freqüència d'ideació suïcida que, sense ser determinants, sí que són prou encoratjadors per a inferir que aquest programa de mindfulness per a policies podria ser utilitzat en la prevenció del suïcidi policial, que segons especialistes en la matèria duplica i fins triplica (en el cas de la Guàrdia Civil) la taxa de suïcidi de la població general.

Aquesta problemàtica ha portat recentment a la Direcció General de la Policia a publicar el “Pla de promoció de la salut mental i prevenció de la conducta suïcida” que té com un dels seus objectius el desenvolupament de programes de promoció de la salut mental relacionats amb l'autoregulació emocional i la prevenció de l'estrés.

Els autors del programa “Mindfulness aplicat al benestar policial”, el policia nacional Miguel Ángel García i el psicòleg, investigador del grup Labpsitec de la Universitat, Jaime Navarrete estan planificant ja una segona edició del curs a fi d'aprofundir en l'estudi dels seus efectes per a la promoció de la salut i l'autocura d'agents policials.

El mindfulness és una tècnica d'entrenament mental per a enfortir la capacitat humana de parar atenció al moment present d'una forma amable i exempta de judicis de valor, la qual cosa redueix la rumiació mental i el sofriment que aquesta produeix. El creixement exponencial en els últims anys dels estudis científics sobre el mindfulness i els seus molt notables resultats han portat a aquesta disciplina a la primera línia en l'àmbit de la promoció de la salut.

Més informació: