Mª Jesús García: 'Som uns privilegiats en comptar amb el conveni entre la UV i el RCC i poder desenvolupar la nostra investigació a Harvard'

  • Gabinet de la Rectora
  • 20 de febrer de 2019
 
Mª Jesús García

Mª Jesús García és professora de Dret Administratiu i Dret Processal a la Facultat de Dret de la Universitat de València. És autora de quatre llibres i de diversos articles en revistes especialitzades. Al 2010, el seu treball de recerca sobre democràcia participativa en el govern local va ser premiat per part de l'Associació de Democràcia i Govern Local. També va rebre el premi de la Facultat de Dret de Granada el 2012 pel seu treball de recerca sobre la responsabilitat dels menors i la sanció de prestacions en benefici de la comunitat. Ha obtingut tres trams positius d'investigació de la Comissió Nacional d'Avaluació de l'Activitat Investigadora.

Com vares conèixer l'existència del Reial Col·legi Complutense at Harvard University (RCC)?
A través del Vicerectorat de Relacions Internacionals de la Universitat, que va enviar un pregó en referència a una sessió informativa per donar a conèixer el RCC a Harvard. En aquesta sessió, Manuel Guillén, que és el representant de la Universitat de València en aquesta institució, va parlar de les diferents possibilitats que el RCC oferia al personal de la Universitat i de les beques per a realitzar estades de recerca en centres de la Universitat de Harvard.

Què et va portar a presentar-te a la beca per a estades llargues del RCC Harvard?
Després d'assistir a aquesta sessió, per a mi sol·licitar una d'aquestes beques va ser una cosa quasi imperativa. Els requisits de la convocatòria encaixaven amb el meu perfil acadèmic i amb la meua formació i em va semblar que era una oportunitat única que no podia desaprofitar perquè, des del meu punt de vista, realitzar una estada de recerca en una universitat del prestigi com Harvard representava una mena de culminació de l'activitat investigadora que havia estat realitzant fins a la data.

Pots explicar els principals punts de la teua recerca?
Jo estava desenvolupant una línia d'investigació centrada en la democràcia participativa i la col·laboració dels ciutadans amb els poders públics en l'exercici de les seues funcions i ja havia publicat diversos treballs relacionats amb aquest tema. Per això m'interessava conèixer també els mecanismes de democràcia directa previstos per la legislació dels Estats Units, ja que aquest país té una llarga tradició pel que fa a iniciatives ciutadanes i referèndums com a instruments per a l'adopció, modificació i derogació de normes. En concret em vaig interessar per l'aplicació d'iniciatives i referèndums a nivell local, àmbit en el qual aquests mecanismes democràtics han estat vigents fins i tot amb anterioritat al seu reconeixement i aplicació a nivell estatal. I donada l'amplitud i diversitat de regulacions en els diferents estats, vaig centrar la meua recerca en la legislació de l'estat de Massachusetts.

Què ha pogut aportar la teua estada al RCC Harvard University a la teua investigació?
Doncs sobretot em va ajudar a adoptar una perspectiva més àmplia i més empírica. Vaig realitzar la meua activitat de recerca com a investigadora visitant al Ash Center for Democratic Governance and Innovation, que bull d'activitat i per on passen rellevants acadèmics i personalitats de mig món. En les seues intervencions, cadascun d'ells va donar la seua visió personal dels reptes i desafiaments de la democràcia en els seus diferents països d'origen i de les circumstàncies que actualment erosionen el funcionament dels sistemes democràtics. D'alguna manera això et permet eixamplar els teus horitzons i aplicar els coneixements teòrics al pla de la realitat.
La meua estada em va permetre també entrar en contacte amb professors i investigadors les obres dels quals ja havia llegit per ser uns referents en l'àmbit del govern democràtic i la democràcia participativa, i igualment vaig tenir fàcil accés a documents jurídics i material bibliogràfic relacionats amb el tema de la meua investigació. El sistema de biblioteques a la Universitat de Harvard és realment eficaç, els diferents centres estan molt ben connectats, l'accés al material és fàcil i senzill, i com no, la biblioteca Widener és llegendària.

Com valoraries en general la teua beca al RCC?
Va ser una experiència acadèmica i vital extraordinàriament positiva, que em va permetre satisfer una aspiració i un repte personal, la consecució del qual estic molt orgullosa i també molt agraïda a la Universitat de València i al RCC.

Què va ser el més positiu de la teua estada?
És difícil seleccionar el més positiu, perquè com he dit va ser una experiència plena. Si haguera de destacar alguna cosa, crec que el més positiu seria la sensació de formar part d'una comunitat universitària tan prestigiosa com Harvard, una universitat de la "ivy league", i saber que des del punt de vista de la meua activitat investigadora i professional no podria haver estat en un lloc millor. A part d'això, la completa immersió en l'anglès jurídic va ser també un punt molt destacable de la meua estada.

I el més dur?
El més dur va ser la preparació de la sol·licitud de beca. La convocatòria especificava uns requisits per aconseguir l'ajuda per als que vaig haver de treballar dur durant els mesos previs. D'una banda, vaig haver de preparar un examen d'anglès (TOEFL) que calia superar amb una certa puntuació, la mecànica té dificultat en si mateixa i per al qual cal preparar-se específicament. A més, per a concórrer a la convocatòria de beques havia d'obtenir prèviament la condició de "visiting fellow" en un centre o facultat a Harvard. Per fer això, vaig haver de elaborar un projecte d'investigació que finalment vaig sotmetre, juntament amb el meu currículum, a l'Ash Center for Democratic Governance and Innovation.
També pesa el sentit de la responsabilitat, perquè, encara que jo vaig realitzar l'estada a títol individual, d'alguna manera el nom de la Universitat de València estava darrere, i volia estar a l'altura de les circumstàncies.
En el pla personal, la distància i la separació de la família tenen per descomptat una implicació emocional important. No obstant això, he de dir que l'activitat acadèmica i cultural a Harvard és incessant i això ajuda a omplir aquest buit.

Repetiries l'experiència?
Sense pensar-m'ho dues vegades.

Què li diries a altres companys que estiguen plantejant-se la possibilitat de realitzar una beca com la teua?
Doncs els diria que som uns privilegiats en comptar amb el suport institucional que ens presta el conveni entre la Universitat de València i el Reial Col·legi Complutense i el poder optar a desenvolupar la nostra investigació en una universitat tan prestigiosa com Harvard. Sens dubte, els faria les mateixes consideracions que em vaig fer a mi mateixa en el seu moment: ocasions com aquesta no es poden deixar passar.

Quines perspectives de futur t'ha pogut obrir la beca?
Haver gaudit d'aquesta beca m'ha donat la possibilitat d'incloure un mèrit molt rellevant i distintiu en el meu currículum i en la meua trajectòria acadèmica i professional. Sens dubte, la gent repara més en tu quan llegeix que has tingut l'ocasió d'estar a Harvard, i d'ací ha eixit l'oportunitat de col·laborar i participar en algun projecte internacional al que d'altra manera potser no hagués tingut accés. D'altra banda, la beca ha ampliat el meu cercle de relacions professionals i m'ha posat en contacte amb acadèmics molt rellevants en el camp del meu interès que m'han donat opinions i aportat idees de les que pense treure profit en un futur. I des del punt de vista de la meua preparació acadèmica, la immersió en l'anglès jurídic és un valor afegit per a qualsevol pla de futur.