Jordi Palafox presenta el seu assaig sobre el futur econòmic d’Espanya a La Nau

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 3 d’octubre de 2017
 
Jordi Palafox. Foto: Jesús Císcar.
Jordi Palafox. Foto: Jesús Císcar.

El catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de València, Jordi Palafox, presenta el seu llibre ‘Cuatro vientos en contra. El porvenir económico de España’ (Pasado & Presente, 2017) hui dimecres, 4 d’octubre, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. L’acte començarà a les 19 hores, a l’Aula Magna, i s’emmarca en les activitats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, del Vicerectorat de Cultura i Igualtat.

En la presentació del llibre de Jordi Palafox intervindran el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i els catedràtics Matilde Mas i Carlos Sebastián. 

Després de la seua jubilació, Jordi Palafox ha escrit un llibre “per a no especialistes”, que analitza els reptes del futur econòmic d’Espanya, definits pels “quatre vents en contra” a què al·ludeix el títol. Les principals adversitats són la irrupció de la Xina com a nova potència mundial, les transformacions en les formes de produir i comerciar lligades a les denominades cadenes de valor global, les llacunes en les habilitats i qualificacions de la població i, finalment, les institucions de l’activitat econòmica a Espanya.

El llibre promou una visió comparada i situa el cas espanyol en el context internacional, amb abundants referències a potències econòmiques com la Xina o els Estats Units, per mirar de trobar un camí de viabilitat econòmica que comporte una millora del nivell de vida de la majoria. 

D’aquest assaig, l’historiador i doctor ‘honoris causa’ per la Universitat, Josep Fontana, assenyala que constitueix “una anàlisi objectiva de la situació actual de l’economia espanyola, partint de la denúncia dels errors que ens han portat a aquest punt, donen a aquest llibre el grau necessari de ‘pessimisme de la intel·ligència’, per a dir-ho en els termes que feia servir Gramsci, equilibrat per un optimisme que naix de la confiança que els espanyols seran capaços d’emprendre el camí que conduirà a superar els errors del passat i les dificultats del present”.

Doctor en Economia, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques a la Universitat de València fins a la seua jubilació anticipada l’agost del 2014, Jordi Palafox ha sigut professor visitant a diverses universitats prestigioses, entre les quals hi ha Berkeley o Roskilde (Dinamarca). Primer director de la UIMP a València, investigador de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), on ha escrit diverses monografies, i membre del consell de redacció de la ‘Revista de Historia Económica’. Va ser membre del Consell d’Administració de Bancaixa, des del 1998 fins que va presentar la dimissió al febrer de 2006. És autor de diversos llibres sobre la història econòmica d’Espanya durant el segle XX, així com de diverses monografies sobre l’estoc de capital humà a Espanya, i premi Joan Fuster d’Assaig el 1975.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives
L’acte té lloc en el marc de les activitats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat a escala mundial i també per a la societat valenciana.

L’Escola compta, a més, amb la participació d’altres actors de l’Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, l’Ajuntament de València, les conselleries de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Alfons el Magnànim, l’Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.