Juristes i expertes feministes analitzen la sentència de La Manada en La Nau de la Igualtat

 
Cartell
Cartell.

Arran del debat social generat per les últimes sentències en matèria de violència masclista, el cicle de debats La Nau de la Igualtat ha plantejat una nova sessió amb el debat ‘Justícia i Feminisme’ dijous 31 de maig al Paranimf de la Universitat de València.

En l’acte intervingueren Lucía Avilés Palacios, magistrada i portaveu de Mujeres Juezas; Teresa Peramato Martín, fiscal adscrita a la Fiscalia de la Sala Contra la Violència sobre la Dona; Margarita Soler Sánchez, presidenta del Consell Jurídic Consultiu i professora de Dret Constitucional a la Universitat de València; i la periodista Rosa Solbes López, que moderà el debat.

Entre els objectius perseguits amb els debats de La  Nau de la Igualtat destaca el fet de polemitzar sobre els elements de debat claus en el pensament feminista, amb la finalitat d’avançar per aconseguir posicions més consensuades que afavorisquen la lluita i les conquestes socials en matèria d’igualtat. Les taules de debat són sens dubte un marc idoni per a fomentar la reflexió i el diàleg. En aquesta ocasió el debat abordarà la necessitat de parlar de la teoria feminista i del dret, i de com la jerarquia de gènere està present en el món jurídic. Des de setembre del 2016 el Paranimf ha acollit diversos debats de La Nau de la Igualtat i ha tractat, entre altres, la prostitució, els ventres de lloguer, la custòdia compartida, la maternitat o la quarta onada del feminisme després del 8M.

Lucía Avilés és magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 3 d’Arenys de Mar (Barcelona) i és una de les dotze jutgesses que en desembre del 2015 van muntar l’associació Mujeres Juezas. Una associació que pretén “contribuir al desenvolupament i difusió de la justícia i de la igualtat a través de la conscienciació i sensibilització de la ciutadania en general i de les jutgesses i dels jutges en particular sobre la necessitat de la defensa dels drets humans”.

Teresa Peramato Martín és fiscal adscrita a la Fiscalia de la Sala Contra la Violència sobre la Dona, Unitat Coordinadora de la Violència de Gènere de la Fiscalia General de l'Estat. Ha sigut integrant del Grup d’Experts de l’Observatori Estatal de Violència contra la Dona per a l’elaboració del Primer Informe Anual de l’Observatori Estatal de Violència sobre la Dona (2007), i el passat 8 de març va rebre el Premi Igualtat Alicia Salcedo del Col·legi d’Advocats d’Oviedo.

Margarita Soler és presidenta del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana. Ha sigut membre del Departament de Dret Constitucional, Ciència Política i de l’Administració de la Facultat de Dret de la Universitat de València des del 1993, professora titular des del 2001 i directora del departament des del 2008 fins al 2014. Va ser directora de programa al Ministeri d’Educació i Ciència des del 1989 fins al 1992. És integrant de la  Xarxa Feminista de Dret Constitucional.

L’entrada al debat és lliure limitada a la capacitat de la sala.

Premis als treballs de fi de grau, de màster i de tesis doctorals que impulsen la igualtat

D’altra banda, un poc abans del debat, a partir de les 18 hores en el mateix Paranimf de la Universitat, tindrà lloc l’acte de lliurament de la quarta edició del Premi Olga Quiñones Fernández als millors treballs de fi de màster, fi de grau i tesis doctorals en estudis de dones i per la igualtat de gènere.

El Premi Olga Quiñones s’estableix en compliment del Pla d’Igualtat i en concret en l’eix dedicat a investigació i docència a la Universitat de València on es reafirma la voluntat de fomentar i consolidar la perspectiva de gènere en els estudis de grau i postgrau, així com la perspectiva de gènere en els continguts de la investigació.

En aquesta ocasió rebran el premi de la modalitat TFG Paula Moreno Malo pel seu treball de fi de grau Desde la ventana: Mujer con cabra. Maruja Mallo, per 1929. Carmen Martín, per De su ventana a la mía. 1987. I Paula Ortiz, per De tu ventana a la mía 2011. Així mateix, es concedeix un accèssit a Enrique Ruiz Gros pel seu treball Triple condena de las mujeres encarceladas en España: Institucional, social y personal. Análisis desde una perspectiva de género del sistema penitenciario femenino español.

El premi de la modalitat TFM en aquesta ocasió és ex aequo per a María Morales Sánchez pel seu treball Femvertising y subjetivación neoliberal: Análisis crítico de un modelo emergente de feminidad en la publicidad actual i per a Marta Marón Gavila pel seu treball La representación de la mujer en el cine de acción. El caso de Mad Max: Furia en la carretera como reinvención de la heroína moderna. Així mateix, s’acorda concedir un accèssit a Carmen Ramos González pel seu treball Márgenes de la representación: cine porno, política sexual y perspectiva feminista.

Finalment, el premi de la modalitat de tesis doctorals s’entregarà a Mònica Gil Junquero per la seua tesi Los presupuestos con perspectiva de género en el Estado Español. Així mateix, es concedeix un accèssit a Sofía Pereira García per la seua tesi Trans persons’ bodies in context: experiences in daily life, sport and physical education.

El premi porta el nom d’Olga Quiñones Fernández, la primera directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat i una dona lligada a aquesta institució i a la lluita per la igualtat de gènere.

Nascuda a Salinas (Astúries) el 1940, va faltar en juny del 2014 a València. Va ser  professora titular del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València i havia desenvolupat la seua activitat a l’Escola Universitària de Magisteri Ausiàs March, així com a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València.

En reconeixement a la seua tasca i el seu compromís des de sempre en les polítiques d’igualtat va rebre el Premi Dona Compromesa en les Polítiques d’Igualtat de Dones Progressistes 2012.

Més informació:

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies