Marta Galbiati i Milorad Anđelković, becats per Fundació la Caixa

  • Gabinet de Premsa
  • 18 de gener de 2022
 
Marta Galbiati, Milorad Anđelković.
Marta Galbiati, Milorad Anđelković.

Marta Galbiati, investigadora de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, i Milorad Anđelković, doctorat en Química Teòrica per la Universitat de València, han sigut becats per Fundació la Caixa per a realitzar investigacions capdavanteres a Espanya i Portugal.

La Fundació la Caixa ha concedit aquest any 110 beques de doctorat i postdoctorat a investigadors que duran a terme els seus projectes en universitats i centres d’investigació de referència d’Espanya i Portugal. D’aquesta manera, l’entitat fa costat a joves talents i fomenta la investigació innovadora i d’alta qualitat en la península ibèrica.

El programa de beques és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En la convocatòria 2021, s’han atorgat 65 beques de doctorat i 45 de postdoctorat a investigadors excel·lents, als quals s’ofereix un entorn atractiu per a realitzar els seus projectes.

L’objectiu d’aquestes ajudes, a les quals l’entitat ha destinat 19,2 milions d’euros enguany, és retindre talent local d’excel·lència, així com atraure a investigadors estrangers oferint-los salaris competitius i oportunitats complementàries per a la capacitació en habilitats transversals.

Programa de doctorat INPhINIT

Aquest programa està dirigit a investigadors de totes les nacionalitats que estiguen interessats a realitzar estudis de doctorat a Espanya o Portugal. Les beques tenen una duració de 3 anys, una dotació econòmica total de 122.592 euros per a tot aqueix període i un programa de formació complementària integral en soft skills, benestar de l’investigador i preparació per al futur.

En la convocatòria 2021 s’han rebut 1.308 sol·licituds. Dels 65 becaris seleccionats, 24 són espanyols, d’11 províncies diferents, i 41 són estrangers, de 30 països.

Les 65 beques atorgades s’han distribuït entre 47 centres d’investigació i universitats. D’ells, els que rebran més investigadors són l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb 4 investigadors, i el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), el Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC), el Donostia International Physics Center (DIPC) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), amb 3 investigadors cadascun.

Quant a les especialitats, la biologia humana i molecular encapçala la llista amb 10 becaris i li segueixen la física, amb 8 becaris, i la medicina, també amb 8.

Programa de postdoctorat Júnior Leader

Cofinançat per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie, COFUND en el marc d’Horitzó 2020, aquest programa està destinat a la contractació d’investigadors excel·lents de qualsevol nacionalitat que desitgen continuar la seua carrera investigadora en territori espanyol o portugués en les àrees de les ciències de la salut i de la vida, la tecnologia, la física, l’enginyeria i les matemàtiques.

A aquesta convocatòria s’han presentat més de 700 persones per a optar a una de les beques. Dels 45 investigadors seleccionats, 20 són espanyols (de 14 províncies diferents) i 25 estrangers (procedents de 14 països).

Aquestes beques de postdoctorat, que tenen una duració de 3 anys i una dotació de 305.100 euros per beca, inclouen un programa de formació complementària la finalitat de la qual és consolidar les habilitats d'investigació i fomentar la carrera científica independent com a opció de futur professional, tractant temes com el lideratge, la resolució de conflictes o la comunicació.