Marta Pérez: 'A Harvard els recursos són espectaculars, i la possibilitat d'aplicar qualsevol tècnica puntera es una aportació molt important'

  • Gabinet de la Rectora
  • 13 de gener de 2024
 
Marta Pérez

Llicenciada en Biologia i amb un doctorat en neurociències per la Universitat de València, la investigadora postdoctoral de la UV Marta Pérez centra els estudis del seu primer any de la beca 2+2 en el Real Colegio Complutense de Harvard (RCCH) en descobrir per què una població específica de neurones és vulnerable a la malaltia d'Alzheimer, mentre que altres neurones adjacents segueixen sense patir danys.

Com vas conèixer l'existència del RCCH?

El vaig conèixer pels correus electrònics que la Universitat de València enviava sobre el programa de postdocs. A partir d'ací, vaig buscar informació sobre el tema i me’n vaig informar més.

Què et va portar a presentar-te a la beca postdoctoral 2 + 2 del RCCH?

Em va semblar una molt bona oportunitat i m'atreia la possibilitat del retorn.

Pots explicar breument els principals punts de la teua tesi?

La meua tesi i postdoc són en neurociències, encara que els temes són molt diferents. La meua tesi a la Universitat de València investigava com diferents condicions, com malalties psiquiàtriques o fàrmacs específics, modificaven la plasticitat del sistema nerviós. Ací a Harvard seguisc amb les neurones i aplicant part dels meus coneixements, però intentem esbrinar les raons per les quals es comença a desenvolupar la malaltia d'Alzheimer, i com podem aturar la degeneració neuronal que es veu en pacients.

Encara que et vas incorporar només fa uns mesos, al setembre, podries dir-nos si ja has notat alguna aportació a la teua investigació el temps que portes al RCCH?

Aportacions quant a resultats encara és molt prompte, estic intentant tirar endavant diversos experiments. Però una aportació molt important és la possibilitat d'aplicar qualsevol tècnica puntera que se t'ocórrega a la teua investigació. Ací els recursos són espectaculars i realment semblen il·limitats (encara que millor no provar aquesta teoria!).

Fins a la data, explica'ns què ha estat el millor de la teua estada.

El que acabe de dir, els recursos "il·limitats" i la gent espectacular de la qual puc aprendre. A més, Harvard i les altres universitats no paren, hi ha moltíssims esdeveniments súper interessants i diversos. És un gran lloc per a conèixer gent i aprendre.

I el més dur?

Deixar a tota la gent que estime a València!

Com valoraries en general teua estada al RCC Harvard?

Molt positiva.

Repetiries l'experiència?

Sí. Encara que va ser dur anar-me'n de València, Boston és una ciutat molt recomanable, i Harvard és increïble!

Què li diries a altres companys que estiguen plantejant-se la possibilitat de realitzar una beca com la teua?

Que intenten aconseguir finançament complementari, que ací la vida és molt cara. En general, en ciències biomèdiques complementen els sous postdoctoral treballant al National Institute for Healt (NIH), però en la resta de matèries tenen problemes. Així i tot, és bastant senzill aconseguir treball qualificat d'unes quantes hores a la setmana a Boston.

Quines perspectives tens de futur?

De futur immediat, espere aprofitar tots aquests recursos i publicar alguna cosa interessant ací. I a més llarg termini, m'agradaria que aquest temps em servira per a aconseguir alguna posició menys precària a Espanya.