Matinal de l'evolució de la pandèmia

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 1 de maig de 2020
 

La XXI Matinal de l’evolució se celebrarà el 16 de maig de 2020 a través d’una plataforma en línia i la dedicarem monogràficament a la pandèmia de covid-19.

Inscripció del 29 d’abril al 12 de maig

16 de maig de 2020

PROGRAMA

09:00–09:15 Benvinguda

09:15–10:00 Xavier López-labrador Nou coronavirus: qui t'avisa no et vol mal

Des del anys 80 hem rebut avisos que una gran pandèmia podria paralitzar el nostre món modern globalitzat: el virus de la SIDA va significar un primer avís, al 2002 un nou coronavirus, (SARS-CoV), al 2009 un nou virus de la grip A (H1N1pdm09), al 2012 un altre nou coronavirus (MERS-CoV)... Finals de 2019, el SARS-CoV-2 comença a Wuhan la pandèmia actual. Veurem com l’experiència amb la grip A i els coronavirus SARS i MERS han ajudat a desenvolupar de forma ràpida mètodes de diagnòstic i estudi i ajudaran al desenvolupament de vacunes contra el nou coronavirus.

Xavier López-Labrador, Investigador Sènior del Sistema Nacional de Salut, va fer la tesi sobre diagnòstic, genotipat, i variació genètica del virus de l'hepatitis i va estudiar la immunologia viral durant una estada postdoctoral a la Stanford Medical School. Des de 2004 investiga a FISABIO-Salut Pública (Generalitat Valenciana). Professor Associat de Microbiologia a la Universitat de València, la investigació principal del seu grup es centra en els mecanismes patogènics, els determinants d'immunitat protectora i l’epidemiologia del virus de l’hepatitis i de virus respiratoris.

 

10:15–11:00 Mireia Coscollá Els genomes del SARS-CoV-2

Si el SARS-Cov-2 que saltà la barrera d’espècie fa uns meses és exactament el mateix que infecta ara per tot el món pot ser una qüestió quasi filosòfica. El que sabem és que el seu genoma no és el mateix, ni tampoc és igual en totes las persones ni en tots els llocs. Conèixer el SARS-Cov-2 és conèixer tots eixos genomes, que ens poden indicar el seu origen, la seua història, com avança o retrocedeix l’epidèmia, i en el futur ens podrà ajudar a avaluar tractaments i vacunes quan les tingam.

Mireia Coscollá és biòloga i Investigadora del programa Ramón y Cajal, actualment lidera el grup d’investigació PatoGenOmica de l’I2SysBio (UV-CSIC). Sempre ha estudiat patògens des d’un punt de vista evolutiu, des del virus de l’hepatitis C, passant per Legionella pnemophila durant el doctorat o el bacteri que causa la tuberculosi a l’Institut de Salut Pública i Tropical en Suïssa on hi investigà durant set anys.

 

11:15–12:00 David Alonso Les matemàtiques i la dinàmica de les malalties infeccioses

Les matemàtiques ens donen eines per a descriure, de forma precisa i quantitativa, com les malalties infeccioses s'estenen al si d'una població. Discutirem què s’entén per dinàmica i les limitacions i els avantatges d'encapsular la dinàmica de propagació d'una malaltia infecciosa en un model matemàtic.

David Alonso és físic i biòleg, actualment és Investigador Científic del CSIC. Es va doctorar en el grup de sistemes complexos de Ricard Solé i va fer estades postdoctorals en diversos centres de recerca i universitats americanes i europees. L'any 2011 es va incorporar al Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CSIC), on va promoure el grup d'Ecologia Teòrica i Computacional (http://www.theelab.net/).

 

12:15–13:00 Carolina Moreno Pel mar corren les llebres durant la pandèmia del coronavirus: boles, mites i rumors sobre la COVID-19

Des de que començà la pandèmia de la COVID-19, sociòlegs i comunicòlegs de tot el món han coincidit en que és la primera vegada que el concepte d’infodèmia s’ha fet realitat. Els models amb els que s’havia treballat es basaven en la (des)informació sobre salut que circulava per xarxes socials, abans de la pandèmia, amb indicadors per a identificar quan una informació és de font dubtosa. Les epidèmies informatives es produeixen per la disseminació i la propagació d’informació de caràcter tòxic que pot posar en risc la salut de les persones.

Carolina Moreno es Catedràtica de Periodisme i investigadora de l’Institut Polibienestar de la UV. Coordina el grup d’investigació ScienceFlows, que estudia les imatges que es construeixen des dels mitjans de comunicació i xarxes socials sobre la ciència i la tecnologia, així com sobre la percepció i comprensió social de la ciència.

13:00–13:45 Debat final moderat per Juli Peretó

 

Amb el suport de:

Delegació de la Rectora per a la Incorporació a la Universitat (UV), Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa (UV), Unitat de Cultura Científica i la Innovació (UV), Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, Ministeri de Ciència i Innovació, Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (UV), Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio (UV-CSIC), Facultat de Ciències Biològiques (UV), Jardí Botànic (UV), Publicacions de la UV, Revista Mètode (UV), Societat Catalana de Biologia, Institut d’Estudis Catalans.

Podeu fer la inscripció ACÍ

Podeu descarregar el programa ACÍ 

Una vegada feta la inscripció rebreu les instruccions per correu electrònic per connectar-vos a la sessió del 16 de maig de 2020.