Més de 200 joves d'instituts valencians aporten propostes per a lluitar contra el canvi climàtic

  • Jardí Botànic
  • 3 de desembre de 2019
 
Young innovators Valencia
Foto: Abel Cerdà

El Jardí Botànic de la Universitat de València va acollir divendres passat la jornada Young Climathon, dins del projecte "Young Innovators" de l’EIT Climate-KIC. Aquesta iniciativa, en què han participat 220 estudiants de 4t de l’ESO i 1r de Batxillerat de cinc instituts públics valencians, ha permès els joves posar en comú les idees i propostes per a lluitar contra el canvi climàtic i que han treballat prèviament al llarg dels darrers mesos.

La Jornada, organitzada per Climate-KIC Spain, junt amb el Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València i el Jardí Botànic de la Universitat de València, va unir l’estudiantat dels diversos centres a través d’eines participatives per a dur la innovació climàtica a les aules.

En la presentació de la jornada van participar representants de les diverses entitats. El vicerector d’Investigació de la Universitat de València, Carlos Hermenegildo, va donar la benvinguda als joves i els va animar a exposar les seues idees alhora que destacà el compromís de la universitat amb la investigació per lluitar contra el canvi climàtic. José Luis Muñoz, director de Climate-KIC Spain també va incidir en la importància de participar en un projecte tan reeixit i que compta amb la participació de joves de tants països. Per la seua banda, la subdirectora del Jardí Botànic de la Universitat de València i coordinadora de la jornada, Olga Mayoral, així com Raquel Rivas, tècnica del projecte Young Innovators, van explicar el context del projecte, on han estat implicats també estudiants del grau de Magisteri i del Màster de Professor/a d’Educació Secundària de la Universitat de València. El conjunt d’intervencions va coincidir en la importància que té l’educació com a eina transformadora per a capacitar les generacions més joves en la presa de decisions informades sobre sostenibilitat.

Tot seguit, Andreu Escrivà, de la Fundació municipal València Clima i Energia, destacà la necessitat de treballar des del present i des d’un concepte d’innovació no només tecnològic, sinó també social, impulsant l’acció col·lectiva. Alejandro Gómez, especialista en innovació ambiental, va presentar als joves l’Oficina d’Energia, posada en marxa recentment a València, i subratllà la necessitat d’anar cap a un model d’energia més just, en línia amb l’objectiu de desenvolupament sostenible número 7, que parla de garantir l’accés a una energia assequible i no contaminant.

A més informació, major conscienciació

Acabades les presentacions, els joves es van organitzar en sis grups de treball, cadascun dels quals va ser identificat amb el nom i imatge d’un endemisme valencià. Després de les sessions de treball, van poder presentar les idees i propostes a què havia arribat cada grup per a combatre el canvi climàtic, tant des de la perspectiva individual com col·lectiva, i tant en el curt com en el llarg termini.

Entre les propostes que van exposar els participants hi havia les de treballar en l’àmbit local, des dels seus centres, fent marxes reivindicatives i promovent el coneixement de l’entorn més pròxim, a reforestar espais i augmentar el total de massa verda. També es va proposar la creació d’una assignatura sobre canvi climàtic als centres d’educació secundària i de Batxillerat. En un àmbit més urbà, es destacà la necessitat de fomentar el transport públic, els cultius verticals, els materials sostenibles en la construcció i la reconversió d’espais abandonats -com solars i descampats- en jardins amb espècies autòctones adaptades plenament al nostre clima.

Entre tot el seguit d’idees, l’alumnat va concloure la importància de treballar conjuntament però també la de la conscienciació individual com a pas previ i com a forma d’estendre la sensibilització als altres. També van coincidir que com més informació es tinga, més implicació hi haurà.

L’acte va finalitzar amb la intervenció del director del Botànic, Jaime Güemes, i la connexió en directe amb Linares, Xile, on es duia a terme idèntica jornada del projecte Young Innovators. Donat l’èxit de la jornada, està previst que la iniciativa tinga continuïtat en 2020.